Prematüre retinopatisinde serum Dickkopf-1 protein düzeyi
Serum Dickkopf-1 protein level in retinopathy of prematurity
- Tez No: 947634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİYE EMİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, dickkopf-1 protein, Wnt/β-Katenin yolağı, biyobelirteç, Retinopathy of prematurity, dickkopf-1 protein, Wnt/β-Catenin signaling pathway, biomarker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Prematüre retinopatisi (ROP), prematüre bebeklerde retinanın normal vaskülarizasyon sürecinin bozulması sonucu gelişen, kalıcı görme kaybına yol açabilen ciddi bir komplikasyondur. Bu çalışmanın amacı, ROP tanısı almış prematüre bebeklerde serum Dickkopf-1 (DKK-1) protein düzeylerini belirleyerek, bu düzeylerin Wnt/β-katenin sinyal yolağıyla ilişkisini incelemek ve DKK-1'in ROP tanısında potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini ortaya koymaktır. Yöntem: Çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilen üç grup prematüre bebek üzerinde gerçekleştirilmiştir. Tedavi gerektiren ROP tanısı almış bebekler, ROP tanısı almış ancak tedavi gerektirmeyen bebekler ve ROP tanısı almayan kontrol grubu. Toplamda 63 prematüre bebekten (24 tedavi gerektiren, 16 tedavi gerektirmeyen ve 23 kontrol) elde edilen serum örnekleri, ELISA yöntemi kullanılarak DKK-1 protein düzeylerinin tayini amacıyla analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, grup karşılaştırmaları, ROC analizi ile cut-off değerlerinin belirlenmesi, duyarlılık, özgüllük ve pozitif/negatif prediktif değer hesaplamaları gibi istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Analizler, toplam 63 prematüre bebek üzerinde yapılan çalışmada, ROP tanısı almış bebeklerin serum DKK-1 düzeylerinin, ROP tanısı almayan kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle, tedavi gerektiren ROP vakalarında DKK-1 düzeylerindeki düşüklük daha belirgin olup, ROC analizi kapsamında elde edilen cut-off değerleri yüksek duyarlılık ve özgüllük oranları ile desteklenmiştir. Bu bulgular, DKK-1 düzeylerinin ROP gelişiminde önemli bir rol oynayabileceğine dair ipuçları vermektedir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar, ROP tanısı alan hastalarda serum DKK-1 düzeylerinin kontrol grubuna göre düşük bulunduğunu göstermektedir. Bu durum, DKK-1'in Wnt/β- katenin sinyal yolağının düzenlenmesinde etkili olabileceğini ve ROP patogenezinde etkili olabileceğini düşündürmektedir; ancak, DKK-1'in tek başına tanısal bir biyobelirteç olarak kullanılması sınırlı kalmakta; klinik ve diğer biyokimyasal parametrelerle birlikte v değerlendirilmesi önerilmektedir. Gelecekte yapılacak geniş ölçekli ve çok merkezli çalışmalar, DKK-1'in ROP tanısındaki rolünü daha net ortaya koyacaktır
Özet (Çeviri)
Aim: Premature retinopathy of prematurity (ROP) is a serious complication that develops as a result of a disruption in the normal vascularization process of the retina in premature infants and can lead to permanent vision loss. The aim of this study is to determine serum Dickkopf-1 (DKK-1) protein levels in premature infants diagnosed with ROP, to investigate the association of these levels with the Wnt/β-catenin signaling pathway, and to assess the potential utility of DKK-1 as a biomarker for ROP diagnosis. Methods: The study was conducted on three groups of premature infants monitored in the neonatal intensive care unit: infants diagnosed with ROP requiring treatment, infants diagnosed with ROP not requiring treatment, and a control group without an ROP diagnosis. Serum samples were obtained from a total of 63 premature infants (24 treatment-requiring, 16 non-treatment-requiring, and 23 controls) and analyzed using the ELISA method to determine DKK-1 protein levels. The data were evaluated using statistical methods, including group comparisons, ROC analysis to determine cut-off values, and calculations of sensitivity, specificity and positive/negative predictive values. Results: Analyses conducted on the total of 63 premature infants revealed that serum DKK-1 levels in infants diagnosed with ROP were significantly lower compared to those in the control group. Notably, in treatment-requiring ROP cases, the decrease in DKK-1 levels was more pronounced, and the cut-off values determined via ROC analysis were supported by high sensitivity and specificity rates. These findings suggest that DKK-1 levels may play an important role in the development of ROP. Conclusion: The results indicate that serum DKK-1 levels in infants diagnosed with ROP are lower than those in the control group. This suggests that DKK-1 may influence the regulation of the Wnt/β-catenin signaling pathway and contribute to the pathogenesis of ROP. However, the use of DKK-1 as a sole diagnostic biomarker is limited; it is recommended that DKK-1 be evaluated in conjunction with clinical and other biochemical parameters. Future large-scale, multicenter studies will further elucidate the role of DKK-1 in ROP diagnosis. vii