İzmir'de sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine katılan erkeklerin tütün ürünü kullanım sıklığı ve ilişkili etmenler
The frequency of tobacco product use and related factors among men participating in the driver behavior improvement training in İzmir
  1. Tez No: 947635
  2. Yazar: TAYFUN KAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE REYHAN UÇKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, tütün ürünü, erkekler, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi Tezin, Cigarette, tobacco pruduct, men, driver behavior improvement training. Number of Pages in the Thesis: 79
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmanın amacı İzmir'de Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimine (SÜDGE) katılan erkeklerde tütün ürünü kullanımı ve ilişkili etmenleri değerlendirmektedir. Kesitsel tipteki araştırmanın evreni 2024 yılında İzmir'de SÜDGE'ne kayıt yaptıran erkek sürücülerdir. Örnek büyüklüğü, tütün ürünü kullanım sıklığı en son veri olan %41,3 alınarak, %4 sapma ve %95 güven düzeyinde 581 olarak hesaplanmış, araştırmaya 587 kişi katılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni tütün ürünü kullanımıdır. Tütün ürünü kullanımı her gün kullananlar ve ara sıra kullananlar olarak değerlendirilmiştir. Bağımsız değişkenler; sosyo-demografik, sosyo-ekonomik ve sağlık durumuna ilişkin değişkenlerdir. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS (SPSS 24) programı kullanılmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi tanımlayabilmek için ki-kare testi yapılmış; anlamlı ilişki saptanan değişkenler ile lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada p değerinin 0.05'ten küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 43.3±10.8 yıl, %57.4'ü evli, %65.5'i ise çocuk sahibidir. Katılımcıların %58.7'si sağlık durumunu iyi olarak tanımladığı görülmüştür. Araştırma grubunda kronik hastalık varlığı %19.1'dir. Araştırmaya katılan 587 katılımcının %76.1'inin aktif olarak tütün ürünü kullandığı, %7.6'sının daha önce kullandığı ve bıraktığı, %17.5'inin ise hayatında hiç tütün ürünü kullanmadığı görülmüştür. En çok tüketilen tütün ürünü %96.4 ile sigara, günlük tüketilen sigara sayısı 18.2±9.4 şeklindedir. Tütün ürünü kullanan katılımcıların ailesinde tütün ürünü kullanımı %63.7, çevresinde tütün ürünü kullanan arkadaş varlığı ise %97.1'dir. Katılımcıların %54.0'ünün daha önce sigarayı bıraktığı, %76.8'inin sigarayı bırakmayı düşündüğü görülmüştür. Yapılan tek değişkenli analizlerde; araştırma grubunda yaş arttıkça tütün ürünü kullanımı azalmaktadır. Çocuk sahibi ve kronik hastalığı olan katılımcılarda tütün ürünü kullanımının düşük olduğu saptanmıştır. Sağlık durumunu çok iyi olarak değerlendirenlerin iyi olarak değerlendirenlere kıyasla tütün ürünü kullanım sıklığının anlamlı olarak düşük olduğu bulunmuştur. İzmir'de SÜDGE'ne katılan erkeklerde tütün ürünü kullanım sıklığının oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların aile ve yakın çevresinde tütün ürünü kullanımının yaygın olduğu, katılımcıların sigarayı bırakmada istekli olduğu değerlendirilmiştir. Sağlık Müdürlüklerine SÜDGE'ne gelen kişi ve ailelerine sigara bırakma konusunda girişimde bulunulması faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate tobacco product use and associated factors among males participating in the Driver Behavior Improvement Training (SÜDGE) in İzmir, Turkey. The cross-sectional study population consisted of male drivers who registered for SÜDGE in İzmir in 2024. The sample size was calculated as 581, based on the most recent tobacco use prevalence of 41.3%, with a 4% margin of error and 95% confidence level. A total of 587 individuals participated in the study. The dependent variable of the study was tobacco product use, classified as daily or occasional use. Independent variables included socio-demographic, socio-economic, and health-related factors. Statistical analysis was performed using SPSS version 24. The chi-square test was used to examine the relationship between dependent and independent variables. Variables with significant associations were further analyzed using logistic regression. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant. The mean age of participants was 43.3±10.8 years; 57.4% were married, and 65.5% had children. It was found that 58.7% of participants rated their health status as good, while 19.1% reported having a chronic disease. Among the 587 participants, 76.1% were current tobacco users, 7.6% were former users, and 17.5% had never used tobacco products. The most commonly used tobacco product was cigarettes (96.4%), with an average daily consumption of 18.2±9.4 cigarettes. Among tobacco users, 63.7% reported a family history of tobacco use, and 97.1% had friends who used tobacco products. Of the participants, 54.0% had previously attempted to quit smoking, and 76.8% expressed a desire to quit. Univariate analyses showed that tobacco use decreased with increasing age. Tobacco use was lower among participants with children and those with chronic illnesses. Individuals who rated their health status as“very good”had significantly lower rates of tobacco use compared to those who rated it as merely“good.”The study revealed a high prevalence of tobacco use among males participating in SÜDGE in İzmir. Tobacco use was also found to be widespread among participants' family members and close social circles. Despite this, many participants expressed willingness to quit smoking. It may be beneficial for Public Health Directorates to implement smoking cessation interventions targeting individuals attending SÜDGE and their families.