Yirmi dört saatlik ambulatuar kan basıncı monitörizasyonu ile yeni tanı konan hipertansiyon hastalarında optik disk ve retinal mikrovaskülaritenin değerlendirilmesi
Evaluation of optic disc and retinal microvasculature by optical coherence tomography angiography in newly diagnosed hypertension patients wi̇th twenty-four-hour ambulatory blood pressure monitoring
- Tez No: 947796
- Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ECE KURTUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, optik koherens tomografi anjiyografi, dipper, non-dipper, retina, optik disk, Hypertension, optical coherence tomography angiography, dipper, non-dipper, retina, optic disc
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
YİRMİ DÖRT SAATLİK AMBULATUAR KAN BASINCI MONİTÖRİZASYONU İLE YENİ TANI KONAN HİPERTANSİYON HASTALARINDA OPTİK DİSK VE RETİNAL MİKROVASKÜLARİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Hipertansiyon, damar hasarının başlıca nedenlerinden biridir. Uyku sırasında kan basıncı (KB) düşüşünün olmaması (non-dipper desen) son-organ hasarı ile ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmada, yeni teşhis edilen hipertansiyon hastalarında sistemik arteriyel hipertansiyonun optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) parametreleri üzerindeki etkisini değerlendirmeyi ve yirmi dört saatlik ayaktan kan basıncı ölçümü (AKBÖ) ile doğrulanan non-dipper desen ile OKTA ölçümleri arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hipertansiyonu olmayan kırk beş sağlıklı kontrol vakası ve yeni teşhis edilmiş 90 hipertansiyon hastası dahil edilmiştir. Hipertansiyon hastaları, gece kan basıncı düşüş oranlarına göre, gece kan basıncında %10'dan fazla düşüş gösteren“dipper”grup ve %10 veya daha az düşüş gösteren“non-dipper”grup olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalar ayrıntılı oftalmolojik muayeneden geçirilmiştir. Retina ve optik disk OKTA bulguları ile AKBÖ verileri prospektif olarak elde edilmiştir. Retinanın yüzeyel kapiller pleksusu (YKP) ve derin kapiller pleksusunun damar yoğunluğu (DY), foveal retina kalınlığı, foveal avasküler bölge alanı, radial peripapiller kapiller ve retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Üst kadran RNFL kalınlık düzeyleri, hem non-dipper hem de dipper gruplarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşüktü (p=0,014). Ancak, non-dipper grubunda optik disk peripapiller kapiller damar yoğunluğu (DY), dipper ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,018). YKP tüm alan ve perifoveal damar yoğunluğu, dipper ve non-dipper gruplarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşüktü (sırasıyla p=0,011 ve p=0,008). Sonuç: Verilerimiz, non-dipper kan basıncı deseni ile artmış optik disk peripapiller damar yoğunluğu ve üst kadran RSLT kalınlık düzeylerinin düşüklüğü arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. OKTA, yeni teşhis edilmiş hipertansiyon hastalarının değerlendirilmesinde retinal mikrovasküler değişiklikleri belirlemek için faydalı bir belirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF OPTIC DISC AND RETINAL MICROVASCULATURE BY OPTICAL COHERENCE TOMOGRAPHY ANGIOGRAPHY IN NEWLY DIAGNOSED HYPERTENSION PATIENTS WİTH TWENTY-FOUR-HOUR AMBULATORY BLOOD PRESSURE MONITORING Background: Hypertension is a major contributor to vascular injury. Failure of blood pressure (BP) reduction during sleep (non-dipper pattern) is associated with end-organ damage. Herein, we aimed to evaluate the effect of systemic arterial hypertension in newly diagnosed hypertensive patients on optical coherence tomography angiography (OCTA) parameters, and investigate whether an association exists between non-dipper pattern confirmed by ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) and OCTA measurements. Materials and Methods: Forty-five healthy control cases without hypertension, and 90 newly diagnosed hypertension patients divided into two groups as dipper group ( >10% nocturnal BP fall), and non-dipper group (< or = 10% nocturnal BP fall) according to their nocturnal BP reduction were included to the study. All patients underwent detailed ophthalmologic exam. Retinal and optic disc OCTA findings and ABPM datas prospectively obtained. Vessel density (VD) of the retinal superficial capillary plexus (SCP), deep capillary plexus, foveal retinal thickness, foveal avascular zone areas, and the radial peripapillary capillary, and RNFL thickness were compared among the groups. Results: Superior quadrant RNFL thickness levels were significantly lower in both non-dipper and dipper group when compared to control group (p=0.014). However, non-dipper group statistically significantly showed higher optic disc peripapillary capillary VD when compared to dipper group and control group (p=0.018). SCP whole and perifoveal VD were significantly lower in dipper group and non-dipper when compared to control group (p=0.011, and p=0.008, respectively).