Kültür kavramının iç hedef kitleye etkisinin kurumsal önemi ve sagra grup üzerinden mekansal değerlendirilmesi
The institutional importance of the concept of culture on internal target audience and a spatial evaluation through sagra group
  1. Tez No: 947847
  2. Yazar: SILA BÜYÜKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE İPEK DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurum Kültürü, Kurum Kimliği, Kültürel Sürdürülebilirlik, Görsel Kimlik, Mağaza Tasarımı, Corporate Culture, Corporate Identity, Cultural Sustainability, Visual Identity, Store Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Kültür, bir topluluğun kimliğini biçimlendiren ve onu kuşaklar boyunca sürdüren en güçlü unsurlardan birisidir. Kurumlar açısından ele alındığında, kurucuların değerleriyle şekillenen kültür, kurum kimliği unsurlarının temelini oluşturmakta ve uzun vadeli başarı için stratejik bir çerçeve sunmaktadır. Kurum felsefesi, kurumsal davranış, kurumsal iletişim ve kurumsal tasarım unsurlarının kültürle bütünleşmesi, kurum kimliğinin tutarlı ve güçlü bir şekilde inşa edilmesini sağlamaktadır. Ancak kültür, dinamik yapısıyla toplumsal, ekonomik ve teknolojik değişimlere bağlı olarak dönüşüme uğrayabilmektedir. Bu dönüşüm sürecinde kültürel sürdürülebilirliğin sağlanması, iç hedef kitlenin kurum kültürünü benimsemesi ve kurum kimliği unsurlarında bu kültürün doğru ve tutarlı bir şekilde yansıtılması ile mümkündür. Küreselleşme ve modernleşme dinamikleri, kurumlara köklü değerlerini koruyarak çağdaş iş yapış biçimlerine uyum sağlama fırsatı sunarken, kültürel erozyon riskini de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, başarılı bir kurumun, modernleşme süreçlerini yönetirken öz kimliğini ve kültürel değerlerini nasıl koruduğu, kurumsal sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, kurum kültürünün kurum kimliği ve iç hedef kitle üzerindeki etkisini, 1936 yılından bu yana Tadelle, Sarelle ve Gol markalarıyla faaliyet gösteren Sagra Grup örneği üzerinden ele almaktadır. Kurum kimliği unsurlarının kültürel sürdürülebilirliği nasıl sağladığı ve iç hedef kitlenin bu kültürü nasıl benimsediği araştırmanın merkezinde yer almaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış; birincil veri toplama tekniklerinden betimsel analiz ve yerinde gözlem yöntemleri uygulanmıştır. Kurum kimliğine ilişkin veriler, betimsel analiz yöntemiyle kurum yetkililerinden elde edilmiştir. Ayrıca, Sagra Grup'un amiral mağazası olan Maltepe mağazasında yerinde gözlem yöntemiyle mekansal analiz gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, doküman incelemesi ve görsel analiz yöntemleriyle desteklenmiş, kültürün mekansal yansıması ve tasarım unsurlarının kültürel kimlikle nasıl bütünleştiği analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, bu bütünleşmenin çalışan bağlılığını güçlendirdiğini ve marka algısını pekiştirdiğini göstermektedir. Ayrıca, kurum kültürünün somutlaştırılması sürecinde tasarım öğelerinin kritik rol oynadığı, bu rolün kurumun sürdürülebilir başarısına katkı sunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Culture is one of the most powerful elements shaping the identity of a community and ensuring its continuity across generations. From an institutional perspective, culture, shaped by the values of the founders, forms the foundation of corporate identity elements and provides a strategic framework for long-term success. The integration of corporate philosophy, corporate behavior, corporate communication, and corporate design with culture ensures the construction of a consistent and strong corporate identity. However, culture is dynamic and can transform in response to social, economic, and technological changes. Ensuring cultural sustainability in this transformation process is possible through the internal target audience's adoption of corporate culture and the accurate and consistent reflection of this culture in corporate identity elements. Globalization and modernization dynamics offer institutions the opportunity to preserve their core values while adapting to contemporary business practices, yet they also bring the risk of cultural erosion. Therefore, how a successful institution preserves its core identity and cultural values while managing modernization processes plays a critical role in corporate sustainability. This study examines the impact of corporate culture on corporate identity and the internal target audience through the example of Sagra Group, which has been operating since 1936 with the brands Tadelle, Sarelle, and Gol. The central focus of the research is on how cultural sustainability is ensured through corporate identity elements and how the internal target audience adopts this culture. The study uses a qualitative research method, and primary data collection techniques include descriptive analysis and on-site observation. Corporate identity data were collected from company officials through descriptive analysis, while spatial analysis was carried out through on-site observation at Sagra Group's flagship store in Maltepe. The data collected were supported by document review and visual analysis methods, and an analysis was conducted on how culture is reflected in space and how design elements are integrated with cultural identity. The findings of the study indicate that this integration strengthens employee commitment and reinforces brand perception. Moreover, it was determined that design elements play a critical role in the materialization of corporate culture, and this role contributes to the sustainable success of the institution.