Optımızıng constructıon projects: leveragıng lean management for enhanced effıcıency and waste reductıon
İnşaat projelerinin optimize edilmesi: gelişmiş verimlilik ve atık azaltımı için yalın yönetimden yararlanma
  1. Tez No: 947879
  2. Yazar: SHUROUQ S MOSAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAVSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın inşaat, proje performansı, standardizasyon, atık bertarafı, sürekli iyileştirme, inşaat sektörü, insan merkezli kültür, müşteri odaklılık, Lean construction, project performance, standardization, waste elimination, continuous improvement, construction industry, people-centric culture, customer focus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma, temel yalın faaliyetlerin proje sonuçlarını nasıl etkilediğini vurgulayarak Türkiye'de Yalın İnşaatın kullanımını incelemektedir. Sektördeki 269 profesyonelden yalın kültür, insanlara odaklanma, sürekli iyileştirme, müşterilere dikkat, atık azaltma ve standardizasyon hakkındaki görüşleri hakkında bilgi toplamak için bir anket kullanılmıştır. Anket aracının teorik temelini ve yapısını tasarlamak için uzmanlardan gelen literatüre güvendim. Sonuçlara göre, her yalın yön eyleme geçirilirken, standardizasyon ve maliyetleri en aza indirme çabalarının proje başarısı üzerinde en güçlü etkiye sahip olduğu ortaya çıktı. Öte yandan, birkaç kültür odaklı strateji ve iyileştirme çabası, diğer koşullarla analiz edildiğinde olumsuz etkilerle ilişkilendirildi ve bu da uygulamalarının raydan çıkabileceğinin sinyalini verdi. Sonuçlar literatürle birlikte incelendi ve net standartlara sahip olmanın, müşteriler tarafından yönlendirilen KPI'ları kullanmanın, kilit paydaşlarla etkileşim kurmanın ve erken geri bildirim kullanmanın önemli olduğu doğrulandı. Araştırmaya göre, Takt Zaman Planlaması, İş Standart Sayfaları ve prefabrikasyon yalın yöntemleri projenin hedeflerine yaklaştırmada önemli bir rol oynuyor. Anketten toplanan bilgiler yalın inşaat bilgisi oluşturmaya yardımcı oluyor ve bu alanlarda gelişmeyi hedefleyen inşaat sektöründeki insanlara daha iyi bir yön sağlıyor.
Özet (Çeviri)
This research looks at the use of Lean Construction in Turkey, by highlighting how main lean activities influence project results. A questionnaire survey was used to collect information from 269 professionals in the industry about their views on lean culture, focusing on people, continuous improvement, and attention to customers, waste reduction and standardization. I relied on literature from experts to design the theoretical basis and structure of the survey instrument. According to the results, while every lean aspect is put into action, it turned out that standardization and efforts to minimize costs have the strongest impact on project success. On the other hand, a few culture-focused strategies and efforts at improvement were associated with negative effects when analyzed with other conditions, signaling that their implementation may be going off track. The outcomes were reviewed alongside literature, confirming that having clear standards, using KPIs guided by customers, engaging with key stakeholders and using feedback early on are essential. According to the research, Takt Time Planning, Work Standard Sheets and prefabrication play a key role in bringing lean methods closer to the goals of the project. The information gathered from the survey helps to build lean construction knowledge and provides better direction for people in the construction industry aiming to improve in these areas.