Evli bireylerin algıladıkları ebeveyn ilişkileri ile romantik ilişkide akılcı olmayan inançları ve evlilik doyumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between perceived parental relationships of married individuals, their irrational beliefs in romantic relationships, and marital satisfaction
- Tez No: 947927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, algılanan ebeveyn ilişkisi, romantik ilişkide akılcı olmayan inançlar, evlilik doyumu, Marriage, perceived parental relationship, irrational beliefs in romantic relationship, marital satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma; evli bireylerin algıladıkları ebeveyn ilişkileri, romantik ilişkide akılcı olmayan inançları ve evlilik doyumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir çalıma olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Aksaray İli Merkez İlçesinde yaşayan ve araştırmaya dâhil edilme kriterlerini sağlayan 300 evli birey oluşturmuştur. Araştırma verileri SPSS-27 programı ile değerlendirilmiştir. AEİÖ-Anne Formunun alt boyutlarından İlgisiz Tutum ile RAİNÖ toplam ve Farklı Düşünmek, Cinsiyet Farklılıkları ve Sosyal Zaman Kullanımı puan ortalamaları arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Bağımlı Tutum alt boyut puan ortalaması ile RAİNÖ toplam ve Fiziksel Yakınlık ve Sosyal Zaman Kullanımı arasında pozitif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. AEİÖ-Baba formu alt boyutlarından İlgisiz Tutum alt boyut puan ortalaması ile RAİNÖ toplam puan ve alt boyutlarından olan Farklı Düşünmek arasında pozitif yönlü ilişki belirlenmiştir. AEİÖ-Anne Formu alt boyutlarından İlgisiz Tutum puan ortalaması EYÖ toplam puan ortalamaları arasında negatif yönlü, Koruyucu ve Demokratik Tutum puan ortalamaları arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. AEİÖ-Baba Formu alt boyutlarından İlgisiz Tutum puan ortalaması ile EYÖ toplam puan ortalamaları arasında negatif yönlü, Koruyucu, Demokratik ve Bağımlı Tutum puan ortalamaları arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. EYÖ üzerinde RAİNÖ alt boyutlarından Farklı Düşünmek, Cinsiyet Farklılıkları ve Fiziksel Yakınlık puanlarının negatif yönde, Aşırı Beklentilerin ise pozitif yönde yordadığı ve bağımsız değişkenlerin EYÖ puan ortalamasının %26'sını açıkladığı saptanmıştır. Bu çalışma sonucuna göre, evlenecek olan bireylere yönelik aile danışmanlığı uygulamalarının yaygınlaştırılması ve ruh sağlığı hemşirelerinin aile danışmanlığı becerilerinin artırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive and correlational study to determine the relationship between perceived parental relationships, irrational beliefs in romantic relationships and marital satisfaction of married individuals. The sample of the study consisted of 300 married individuals living in the Central District of Aksaray Province and meeting the inclusion criteria. The research data were evaluated with SPSS-27 program. There was a positive correlation between the mean scores of Disinterested Attitude, one of the sub-dimensions of the PPRS-Mother Form, and IRBS total and Thinking Differently, Gender Differences and Social Time Use. There was a positive correlation between the mean scores of the Dependent Attitude sub-dimension and IRBS total and Physical Proximity and Social Time Use. There was a positive correlation between the mean score of the Indifferent Attitude sub-dimension, one of the sub-dimensions of the PPRS-Father Form, and the IRBS total score and the sub-dimensions of Thinking Differently. There was a negative correlation between the mean score of the Indifferent Attitude sub-dimension of the PPRS-Mother Form and the mean score of the total score of the MLS, and a positive correlation between the mean scores of the Protective and Democratic Attitude sub-dimensions. A negative correlation was found between the mean scores of Disinterested Attitude, one of the sub-dimensions of the PPRS-Father Form, and the mean scores of Protective, Democratic and Dependent Attitudes. It was found that Thinking Differently, Gender Differences and Physical Intimacy, and Excessive Expectations predicted negatively and positively, respectively, and that the independent variables explained 26% of the mean score of the MLS. According to the results of this study, it is thought that it is important to expand family counseling practices for individuals who will get married and to increase the family counseling skills of mental health nurses.