Hekim tarafından direkt ve indirekt üretilen şeffaf plakların sabit ortodontik tedavi ile verimlilik, tedavi süresi, beyaz nokta lezyonları açısından karşılaştırılması: İn vivo randomize klinik çalışma
Comparison of efficiency, treatment duration, and white spot lesions between clear aligners manufactured directly and indirectly by the clinician and fixed orthodontic treatment: In vivo randomized clinical trial
- Tez No: 948048
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Şeffaf plaklar, İn House, Direkt üretim, Clear aligners, In House, Direct production
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı hekim tarafından direkt ve indirekt yöntemlerle üretilen şeffaf plakların sabit ortodontik tedavi ile verimlilik, tedavi süresi, beyaz nokta lezyonları açısından karşılaştırılmasıdır. Bireyler ve Yöntem: Çalışmamız Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalına ortodontik tedavi amacıyla başvuran 33 hasta üzerinde yürütülmüştür. Bireyler Direkt İn House (Grup A), İndirekt İn House (Grup B) şeffaf plak grupları ve Sabit Ortodontik Tedavi (Grup C) grubuna rastgele olarak ayrılmıştır. Hastalardan tedavi sonunda alınan dental alçı modeller, tedavi başında ve sonunda alınan QLF (Quantitative light-induced fluorescence) kayıtları ve toplam tedavi süresi değerlendirilmiştir. Sanal tedavi planlaması yapıldıktan sonra Direkt İn House şeffaf plak grubu (Grup A) ve İndirekt İn House şeffaf plak grubu (Grup B) için plaklar kliniğimizde üretilmiştir. Tedavi kalitesinin değerlendirilmesi için ABO-OGS (Objective Grading System) indeksi kullanılmıştır. QLF analizinde ΔF, ΔFmax, ΔQ, WS Area parametrelerinin T0-T1 değişimi gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: İn House şeffaf plak grupları ve sabit ortodontik tedavi arasında OGS skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir. Beyaz nokta lezyonu oluşumu açısından 13, 14, 24, 25 ve 31 numaralı dişler hariç ΔF, ΔFmax, ΔQ ve WS Area parametrelerinin T0-T1 değişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir. 14 ve 31 numaralı dişlerde ΔF, 13, 14 ve 25 numaralı dişlerde ΔFmax, 14 ve 24 numaralı dişlerde ΔQ parametrelerinde İndirekt İn House grubunda (Grup B) daha fazla değişim görülmüştür. Toplam tedavi süresi Grup A'da 6,26 ± 1,31, Grup B'de 7,92 ± 3,23, Grup C'de 9,88 ± 2,14 ay sürmüştür. Toplam tedavi süresi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Grup-A'da toplam tedavi süresi Grup-C'ye göre daha kısa sürmektedir. Sonuçlar: Çekimsiz ortodontik tedavi uygulamasında tedavi kalitesi açısından değerlendirildiğinde direkt ve indirekt şeffaf plak teknikleri ile sabit ortodontik tedavi arasında fark bulunmamıştır. Beyaz nokta lezyonu oluşumu açısından 13, 14, 24, 25 ve 31 numaralı dişler hariç değerlendirilen geri kalan dişlerde farklı şeffaf plak grupları ve sabit ortodontik tedavi açısından fark görülmemiştir. Çekimsiz ortodontik tedavi uygulanan hastalarda Direkt İn House şeffaf plak tedavisi sabit ortodontik tedaviye göre daha kısa sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the efficiency, treatment duration, and white spot lesions of clear aligners manufactured directly and indirectly by the clinician with fixed orthodontic treatment. Subjects And Methods: This study was conducted on 33 patients who sought orthodontic treatment at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Erciyes University. Participants were randomly assigned to three groups: Direct In-House clear aligner group (Group A), Indirect In-House clear aligner group (Group B), and Fixed Orthodontic Treatment group (Group C). At the end of treatment, dental plaster models, Quantitative Light-Induced Fluorescence (QLF) records obtained at the beginning and end of treatment, and total treatment duration were evaluated. After virtual treatment planning, clear aligners for Group A (Direct In-House) and Group B (Indirect In-House) were fabricated in our clinic. To assess treatment quality, the American Board of Orthodontics Objective Grading System (ABO-OGS) was utilized. In the QLF analysis, the T0-T1 changes in ΔF, ΔFmax, ΔQ, and White Spot (WS) Area parameters were compared among the groups. Results: In non-extraction orthodontic treatment, no difference was found in terms of treatment quality between direct and indirect clear aligner techniques and fixed orthodontic treatment. Regarding the formation of white spot lesions, no significant difference was observed among the different clear aligner groups and fixed orthodontic treatment for the evaluated teeth, except for teeth numbered 13, 14, 24, 25, and 31. In patients undergoing non-extraction orthodontic treatment, Direct In-House clear aligner therapy was completed in a shorter duration compared to fixed orthodontic treatment.