Lif sanatında miks medya uygulamalarına bir örnek çalışma
An example of mixed media practice in fiber art
  1. Tez No: 948230
  2. Yazar: İPEK SARGIN
  3. Danışmanlar: PROF. NESLİHAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: lif sanatı, miks medya, hama boncuğu, kavramsal sanat, fiber art, mixed media, hama beads, conceptual art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez, lif sanatında miks medya uygulamalarını keşfetmek ve bu alanda bir örnek oluşturmak amacıyla hazırlandı. Araştırmada, tekstilin tarih boyunca geçirdiği değişimler ve çağdaş sanat hareketleriyle nasıl etkileşim içine girdiği incelendi. Lif sanatının plastik sanatlarla olan bağı ve bu süreçte kullanılan malzeme ve teknikler detaylı bir şekilde ele alındı. Bu çalışmanın temel amacı, geleneksel tekstil yaklaşımlarını aşarak yenilikçi ve özgün eserler üretmek ve hama boncuklarını sadece oyuncak ya da popüler karakter portreleri üretmek için kullanılan bir malzeme olmaktan çıkarıp sanatsal bir ifade aracı olarak değerlendirmektir. Araştırma sürecinde, hem teorik bir çerçeve oluşturmak için literatür taraması yapıldı hem de uygulamalı sanat çalışmaları yürütüldü. İlk bölümde, lif sanatının tarihsel arka planı ve miks medya kavramının sanat dünyasındaki yeri anlatıldı. İkinci bölümde ise sanat çalışmaları ve bu çalışmalarda kullanılan teknikler detaylı bir şekilde aktarıldı. Sonuç olarak, lif sanatında miks medya uygulamalarının, farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle sanat dünyasında yaratıcı bir alan açtığı görülmetedir. Hama boncukları gibi sıradan malzemelerin, sanatsal bir bağlamda yeniden yorumlanarak güçlü ve özgün bir ifade aracına dönüşebileceği görülmüştür. Bu çalışmanın, sanatçılar için yeni yollar açarak lif sanatına ve miks medya uygulamalarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis was prepared to explore mixed media practices in fiber art and to present an example in this field. The research examines the transformations of textiles throughout history and their interactions with contemporary art movements. The connection of fiber art to plastic arts and the materials and techniques used in this process are analyzed in detail. The primary aim of this study is to go beyond traditional textile approaches, produce innovative and original works, and evaluate Hama beads not merely as materials for toys or creating portraits of popular characters, but as artistic tools of expression. During the research process, both a theoretical framework through literature review and practical artistic studies were conducted. The first section discusses the historical background of fiber art and the place of mixed media in the art world. The second section elaborates on the artistic practices and the techniques utilized in these works. In conclusion, it has been observed that mixed media practices in fiber art create a creative space in the art world by bringing together different disciplines. It has been demonstrated that ordinary materials such as Hama beads can be reinterpreted in an artistic context to become powerful and original tools of expression. This study is believed to open new avenues for artists and contribute to fiber art and mixed media practices.