Ratlarda laminektomi sonrası epidural fibrozis oluşumunda lokal ve sistemikn-asetilsistein uygulamasının etkisi
Effect of local and systemic n-acetylcysteine application on formation of epidural fibrosis after laminectomy in rats
  1. Tez No: 948287
  2. Yazar: ÖZGÜR DOĞUŞ GÖZLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ERDOĞAN, DR. MERVE CİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural fibrozis, Laminektomi, N-Asetilsistein, Spinal Stenoz, Epidural Fibrosis, Laminectomy, N-Acetylcysteine, Spinal Stenosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Amacımız spinal kord ve sinir basısı nedeniyle opere ettiğimiz hastalarda N-asetilsistein kullanımı ile epidural fibrosis ve adezyonları histolojik olarak gözle görülür oranda engellemek ve buna bağlı gelişebilecek klinik problemleri azaltmaktır. Materyal ve Metod: Bu çalışmada 27 Wistar sıçanı kullanılmıştır. Tüm hayvanlar 3 ana gruba ayrılmıştır. Grup 1 (n=9) kontrol grubu olarak belirlenmiş ve laminektomi sonrası cerrahi alana 1 ml %0.9 sodyum klorür emdirilmiş spongostan yerleştirilmiştir. Grup 2'de (n=9) dura mater üzerine 5 mg/kg N-asetilsistein (NAC) emdirilmiş spongostan yerleştirilmiştir. Grup 3'e (n=9) yapılan tüm cerrahi işlemler ve NAC uygulaması Grup 2 ile aynı olup, Grup 2'den farklı olarak sıçanlara 1 hafta boyunca günlük 200mg/kg NAC intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Tüm ratlara aynı cerrahi prosedür uygulanmıştır; sakroiliak krestler palpe edilerek L4 ve L1 vertebraya kadar uzanan spinöz çıkıntıların üzerinden yaklaşık 4 cm'lik cilt insizyonu yapılarak L2-L3 seviyesinde bilateral laminektomi, rongeur ile gerçekleştirilmiştir. Sıçanlar, dört hafta süre ile takip edilmiş, 4 hafta sonra sakrifiye edilmiştir. Cerrahi bölgeyi içeren lomber vertebral kolon blok halinde rezeke edilmiş, histolojik inceleme için işleme tabii tutularak patolog tarafından incelenmiştir. Histopatolojik değerlendirmede epidural fibrozis varlığı kontrol edilmiş ve fibroblast yoğunluğu belirlenmiştir. Bulgular: Epidural fibrozis skorları açısından gruplar arasında belirgin bir farklılık gözlenmezken, skor ortalamaları kontrol grubunda 2,17±0,41, Grup 2'de 2,22±0,67, Grup 3'de ise 2,44±0,53 olarak bulundu. Epidural fibrozis için derecelendirme dağılımında ise kontrol grubunda olguların çoğunluğu Grade 2 (%83,3) olarak belirlenmiş olmakla birlikte, Grup 2 ve Grup 3'e bakıldığında ise Grade 2 ve Grade 3 düzeylerinin baskın olduğu belirlendi (Sırasıyla Grup 2 için %55.6 ile %33.4, Grup 3 için %55.6 ile %44.4). Fibroblast yoğunluğu skorlarında gruplar arası farklılıklar daha belirgindi; Grup 3'ün skor ortalaması (2,56±0,73), diğer iki gruba göre daha yüksek bulundu. Fibroblast yoğunluğu açısından derece dağılımlarına bakıldığında, kontrol grubunda olgular çoğunlukla Grade 2 (%66,7), Grup 2'ye bakıldığında Grade 1 (%44,4) ve Grade 2 (%33,3), Grup 3'de ise büyük oranda Grade 3 (%66,7) yoğunluk düzeyinde idi. Sonuç: Uygulanan NAC tedavi protokolleri, epidural fibrozis derecelendirmesinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik oluşturmamıştır. Lokal NAC uygulaması, fibroblast yoğunluğunu azaltma eğilimi göstermiştir, ancak bu etki istatistiksel anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır. Lokal-Sistemik NAC uygulaması, sadece lokal uygulamaya kıyasla daha yüksek fibroblast yoğunluğu ile ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim is to histologically prevent epidural fibrosis and adhesions to a significant extent through the use of N-acetylcysteine in patients undergoing surgery for spinal cord and nerve compression, thereby reducing the clinical problems that may arise as a result. Materials And Methods: This study was conducted using 27 Wistar rats, which were divided into three main groups. Group 1 (n=9) was designated as the control group, in which 1 ml %0.9 NaCl soaked Spongostan was placed in the surgical site following laminectomy. In Group 2 (n=9), Spongostan soaked with 5mg/kg N-acetylcysteine (NAC) was placed on the dura mater. In Group 3 (n=9), all surgical procedures and NAC application were identical to those in Group 2, but in addition, the rats received a daily intraperitoneal administration of 200 mg/kg NAC for one week. All rats underwent the same surgical procedure. The sacroiliac crests were palpated, and a 4 cm skin incision was made over the spinous processes extending from L4 to L1. Bilateral laminectomy at the L2-L3 level was performed using a rongeur. The rats were monitored for four weeks and subsequently sacrificed. The lumbar vertebral column, including the surgical site, was resected as a block and processed for histological examination. The specimens were analyzed by a pathologist. Histopathological evaluation included the assessment of epidural fibrosis and the determination of fibroblast density. Results: No significant differences were observed among groups regarding epidural fibrosis scores, with mean scores recorded as 2.17±0.41 for the control group, 2.22±0.67 for Group 2, and 2.44±0.53 for Group 3. In terms of epidural fibrosis grading, the control group predominantly showed Grade 2 fibrosis (83.3%), whereas Groups 2 and 3 displayed a higher prevalence of Grade 2 and Grade 3 fibrosis (55.6% and 33.4% for Group 2; 55.6% and 44.4% for Group 3, respectively). Intergroup analysis of fibroblast density revealed distinct differences. The control group mainly had Grade 2 fibroblast density (66.7%). Group 2 showed a mixed distribution, with Grade 1 at 44.4% and Grade 2 at 33.3%, whereas Group 3 predominantly exhibited Grade 3 fibroblast density (66.7%). Conclusion: The NAC treatment protocols did not result in statistically significant changes in epidural fibrosis grading. Local NAC administration demonstrated a trend toward reducing fibroblast density; however, this effect did not reach statistical significance. Combined local-systemic NAC administration was associated with higher fibroblast density compared to local administration alone.