Pandeminin e-ticaret alanında tüketicilerin satın alma davranışlarına etkileri ve pandemi sonrası bu etkilerin kalıcılığının incelenmesi:Alanya örneği
Examining the effects of the pandemic on consumers' purchasing behavior in the field of e-commerce and the permanence of these effects after the pandemic: Alanya example
  1. Tez No: 948303
  2. Yazar: NIHAD ALAKBAROV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZİN ZENGİN FARIASMARTINEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Tüketim Davranışları, Pandemi Sonrası Alışveriş Eğilimleri, E-ticaretin Kalıcılığı, Tüketici Karar Süreçleri, Davranışsal Dönüşüm, Digital Consumption Behaviors, Post-Pandemic Shopping Tendencies, Persistence of E-Commerce, Consumer Decision-Making Processes, Behavioral Transformation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Covid-19 pandemisi, tüketici davranışlarını radikal biçimde dönüştürmüş ve çevrimiçi alışverişi gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçası hâline getirmiştir. Bu yüksek lisans tezinde, pandemi koşullarının bireylerin çevrimiçi alışveriş davranışları üzerindeki etkisi ve bu davranışların pandemi sonrasında kalıcı hale gelip gelmediği Alanya örneği üzerinden incelenmiştir. Araştırma kapsamında farklı yaş, cinsiyet, eğitim ve gelir gruplarını temsil eden 509 katılımcıdan anket yöntemiyle veri toplanmış; bu veriler üzerinde bağımlı örneklem t-testi, Mann-Whitney U testi, çoklu regresyon, lojistik regresyon ve Temel Bileşenler Analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, pandemi döneminde çevrimiçi alışveriş sıklığında anlamlı bir artış olduğunu ve bu artışın önemli ölçüde pandemi sonrasında da devam ettiğini ortaya koymuştur (p < 0.001). Katılımcıların %65'inden fazlası pandemi sonrasında da çevrimiçi alışverişe yüksek sıklıkla devam ettiğini belirtmiştir. Davranışın kalıcılığı üzerinde en güçlü etkisi olan faktörler arasında“zaman kazancı”ve“kolaylık”algısı öne çıkmıştır (β = 0.462; p < 0.01). Mobil uygulama kullanıcıları, diğer yöntemleri tercih edenlere kıyasla satın alma kararlarını daha hızlı verdiklerini ifade etmiş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0.05). Ayrıca, genç bireyler, yüksek gelir grubundakiler ve pandemi sürecinde gıda ile elektronik kategorilerine yoğunlaşan tüketicilerin alışkanlıklarını sürdürme eğiliminde olduğu gözlenmiştir. Bu bulgular, pandemi sürecinin tüketici davranışlarında yalnızca geçici değil, yapısal bir değişim yarattığını göstermektedir. Çalışma sonuçları, Alanya'daki yerel işletmelerin dijital altyapıya yatırım yapmaları, kullanıcı dostu mobil arayüzler geliştirmeleri ve lojistik süreçleri iyileştirmeleri gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic radically transformed consumer behavior and made online shopping an essential part of daily life. This thesis investigates the impact of pandemic conditions on individuals' online shopping behaviors and examines whether these behavioral changes have persisted in the post-pandemic period, using Alanya as a case study. Data were collected through a structured survey administered to 509 participants representing diverse age, gender, education, and income groups. The data were analyzed using paired-samples t-tests, Mann-Whitney U tests, multiple regression, logistic regression, and Principal Component Analysis. The findings indicate a statistically significant increase in online shopping frequency during the pandemic (p < 0.001), with more than 65% of respondents reporting that they continued shopping online frequently even after pandemic restrictions were lifted. Among the key drivers of behavioral persistence, perceptions of timesaving and convenience stood out as the strongest predictors (β = 0.462; p < 0.01). Furthermore, users of mobile applications were significantly faster in their purchasing decisions compared to those using other methods (p < 0.05). Young individuals, those in higher income brackets, and consumers who focused on food and electronics categories during the pandemic were more likely to sustain their digital shopping habits over time. These results suggest that the pandemic led not only to a temporary shift but also to a structural transformation in consumer behavior. The study recommends that local businesses in Alanya invest in digital infrastructure, enhance user-friendly mobile interfaces, and improve logistics operations to remain competitive in the evolving marketplace.