Presepsin: Troponin pozitif akut koroner sendromların tanısında yeni bir biyobelirteç midir?
Presepsin: Is troponin positive a new biomark in the diagnosis of acute coronary syndromes?
  1. Tez No: 948359
  2. Yazar: TUĞRUL AZİZ ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT HARMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Presepsin, Troponin, Akut koroner sendrom, Biyomarker, Presepsin, Troponin, Acute Coronary Syndrome, Biomarker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Presepsin, immün yanıtın bir göstergesi olarak kanda yüksek miktarda bulunabilen bir biyobelirteç olup, son yıllarda birçok hastalığın tanısında potansiyel bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, Presepsinin troponin pozitif akut koroner sendromların tanınmasında yeni bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmayı amaçlamıştır. Troponin pozitif ifadesi ile, hastanenin biyokimya laboratuarında çalışılan yüksek duyarlıklı troponin değerlerinin 99.persentil üst referans sınırının üzerinde olması kastedilmiştir. Bu prospektif, tek merkezli çalışma, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi koroner yoğun bakım ünitesinde, etik kurul onamının alındığı 13.2.25 tarihinden 5.4.25 tarihine kadar Troponin Pozitif Akut Koroner Sendrom tanısı alan hastalar arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, Akut Koroner Sendrom tanılı 90 hasta ve 30 sağlıklı birey kontrol grubu olarak dahil edilmiştir. Çalışma, Fırat Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu tarafından 13.02.2025 tarihinde etik kurallara uygunluk açısından onaylanmıştır. Çalışma kapsamında, hastalardan ve kontrol grubundan tam kan sayımı, troponin, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ve low-density lipoprotein-Kolesterol gibi rutin olarak istenen parametreler için venöz kan alınarak analiz sağlanmıştır. Ayrıca çalışmaya dahil edilen olguların Presepsin düzeyi ölçümü için, hasta kabulü sonrasında bir kez periferik venden Etilendiamin tetraasetik asit'li tüpe 2cc kan alınmıştır. Hastalardan ve kontrol grubundan alınan kan örnekleri 4000 rpm'de 5 dakika santrifüj edildikten sonra plazma kısmı Pasteur pipeti yardımıyla ayrılıp, örnekler Presepsin düzeyi çalışmak üzere -80˚ deep-freezer dolapta saklanmıştır. Analiz gününde oda ısısında erimeye bırakılıp, daha sonra üretici firmanın (Sunred) önerileri doğrultusunda ELISA kit yöntemi ile manuel olarak çalışılmıştır. Araştırmaya katılanların çoğunluğu erkek olup, yaş ortalaması 66,2±12,1 olarak değişmektedir. Kalp hastalarının klinik değerlerine göre, Presepsin, troponin, hematokrit, hemoglobin, lökosit, platelet, üre, kreatinin, low-density lipoprotein-Kolesterol, alanin aminotransferaz ve aspartat aminotransferaz gibi çeşitli biyokimyasal parametrelerin ortalama değerleri belirlenmiştir. Presepsin ve troponin değerleri arasında yüksek düzeyde pozitif bir ilişki bulunurken, Presepsin ile kreatinin ve Aspartat aminotransferaz arasında orta düzeyde pozitif ilişki tespit edilmiştir. Diğer bazı komorbid durumlar (Hipertansiyon, Diabetes Mellitus, Kronik Böbrek Yetmezliği) ve Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı ile Presepsin değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç olarak, Presepsin ile troponin, kreatinin ve Aspartat Aminotransferaz arasında pozitif ilişki vardı, ancak Hematokrit, Hemoglobin, Lökosit, Platelet, Üre, Low-density lipoprotein-Kolesterol, Alanin Aminotransferaz, Yaş, Hipertansiyon, Diabetes Mellitus, Kronik Böbrek Yetmezliği ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı gibi diğer parametrelerimiz ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu bulguların, Pesepsin'in kalp hastalıklarının tanısında potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini ve erken tanı için faydalı olabileceğini gösterdiği düşünülmektedir lakin bu konuda daha fazla araştırma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Presepsin is a biomarker that can be found in high concentrations in the blood as an indicator of immune response, and in recent years, it has been suggested to play a potential role in the diagnosis of various diseases. This study aimed to investigate the usability of Presepsin as a novel biomarker in the identification of troponin-positive acute coronary syndromes. This prospective, single-center study was conducted between February 13, 2025, and April 5, 2025, in the coronary intensive care unit of Fırat University Faculty of Medicine Hospital, following the approval of the ethics committee. Ninety patients diagnosed with Acute Coronary Syndrome and 30 healthy individuals as the control group were included in the study. The study was approved on February 13, 2025, by the Ethics Committee for Non-Interventional Research of Fırat University in accordance with ethical standards. As part of the study, venous blood samples were taken from patients and control subjects for analysis of routine parameters such as complete blood count, troponin, liver and kidney function tests, and low-density lipoprotein cholesterol. In addition, for the measurement of presepsin levels in the included cases, a single 2cc blood sample was drawn from a peripheral vein into an ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) tube after patient admission. Blood samples from both the patient and control groups were centrifuged at 4000 rpm for 5 minutes. The plasma portion was separated using a Pasteur pipette and stored in a -80˚C deep freezer for presepsin analysis. On the day of analysis, the samples were thawed at room temperature and then tested manually using the ELISA kit method, according to the manufacturer's (Sunred) instructions. The majority of study participants were male, with a mean age of 66.2 ± 12.1 years. Based on the clinical values of cardiac patients, average levels of various biochemical parameters including presepsin, troponin, hematocrit, hemoglobin, leukocyte count, platelet count, urea, creatinine, low-density lipoprotein cholesterol, alanine aminotransferase, and aspartate aminotransferase were determined. A strong positive correlation was found between presepsin and troponin levels, while moderate positive correlations were observed between presepsin and creatinine, as well as presepsin and aspartate aminotransferase. However, no significant correlation was found between presepsin levels and other comorbid conditions (Hypertension, Diabetes Mellitus, Chronic Kidney Disease) and Chronic Obstructive Pulmonary Disease). In conclusion, positive correlations were identified between presepsin and troponin, creatinine, and aspartate aminotransferase. However, no significant relationships were observed between presepsin and other parameters such as hematocrit, hemoglobin, leukocytes, platelets, urea, low-density lipoprotein cholesterol, alanine aminotransferase, age, hypertension, diabetes mellitus, chronic kidney disease, and chronic obstructive pulmonary disease. These findings suggest that presepsin may be a potential biomarker in the monitoring of heart diseases and could be useful for early diagnosis; however, further research is needed in this area.