Sismik izolasyonun yapısal davranışa etkisinin karşılaştırmalı analizler kapsamında belirlenmesi
Determination of the effect of seismic isolation on structural behavior based on comparative analyses
- Tez No: 948558
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK KÜLTÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yanal yük dayanım sistemi, Deprem yükleri, Moment dayanımlı çerçeveler, Perde duvar dayanım sistemleri Taban İzolasyon, Lateral load resisting system, seismic loads, moment resisting frames, shear walls, Base isolation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yanal yük taşıma sistemi, yapıdaki sismik veya rüzgâr gibi yanal yükleri karşılamak amacıyla özel olarak tasarlanmış ve inşa edilmiş bir yapısal bileşendir. Bu sistemler, yanal yükler sırasında oluşabilecek aşırı deformasyonları ve çatlakları sınırlayarak yapının dayanıklılığını ve sürdürülebilirliğini artırır. Ayrıca, bina sakinlerinin güvenliği de kullanılan yanal yük taşıma sisteminin etkinliğine doğrudan bağlıdır. Her bina için uygun bir yanal yük taşıma sistemi tasarlanmadığında, yapı ciddi hasarlara maruz kalabilir ve yapısal veya yapısal olmayan elemanlarda çatlak oluşumu ve yayılımı gözlenebilir. İnşaatlarda birçok farklı yanal yük taşıma sistemi kullanılmaktadır ve bu sistemlerin temel amacı, yapının yanal hareketlere karşı güvenli bir şekilde tepki vermesini sağlamaktır. Başlıca yanal yük taşıma sistemleri şunlardır: •Moment taşıyan çerçeve sistemleri: Yanal yükleri, kiriş ve kolonların rijitliği ile bu elemanlar arasındaki bağlantılar sayesinde taşır. •Perde duvar sistemleri: Yapıya rijitlik kazandırarak yanal yükleri sınırlar ve aşırı deformasyon ile çatlak oluşumunu önler. •Taban izolasyon sistemleri: Üst yapıyı temelinden ayırarak, temel ile birlikte hareket etmesine olanak tanır ve böylece yapısal elemanlarda oluşabilecek ek gerilmeleri ve çatlakları azaltır. Bu tezde, söz konusu üç farklı sistem karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve her biri farklı sistem kullanılan üç ayrı bina üzerinden değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, taban izolasyon sistemi kullanılan yapının yanal yükler altında en iyi performansı gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A lateral load resisting system is a specially constructed component of a construction that can withstand lateral loads like seismic or wind so that it can resist excessive deformations and cracks that may develop during any lateral load occurrence. The stability and durability of the structure to withstand these loads, as well as the safety of its occupants, depend on the lateral force resisting system used for the structure. Without any lateral resisting system made especially for each building, it may sustain significant damage and cracks initiation and propagation in the non-structural and structural elements in the building. There are many types of lateral load resisting systems used in construction and all these systems work in the same way as each other while exposing to any lateral movement There are many types of these systems, such as moment resisting frames which resist the lateral loads by the stiffness and rigidity of the main components of beam and columns and the connection between them, another system is shear wall resisting systems which is resisting the lateral loads by using the stiffness of the shear walls in the building and limiting the excessive deformation and cracks. There is another system that use a concept of isolation of the superstructures from the foundation of the building so that during any lateral motion the foundations can move with the lateral motion and accommodate it without any additional stresses or cracks to the elements. In this thesis, a comparison will be made between these three types of systems by studying three buildings, each utilizing a different system, to determine which one performs best in terms of lateral load response. Upon comparing the results, it was found that the building using the base isolation system achieved the best performance in resisting lateral forces