Abortus imminens ön tanısı ile interne edilen gebelerde tedavi sonrası doğum haftasının normal seyirli gebeliklerle karşılaştırılması
Comparison of gestational age at delivery in pregnancies without additional risk factors following spontaneous course versus those hospitalized with a diagnosis of abortus imminens
  1. Tez No: 948589
  2. Yazar: ELİF YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. SIDIKA SİBEL GÜLOVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Abortus imminens, doğum haftası, düşük tehtidi, gebelikte kanama, Abortus imminens, gestational age, threatened miscarriage, vaginal bleeding in pregnancy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı dünya genelinde bir standart bir tedavi yöntemi olmayan abortus imminens tanılı hastalarda tedavi sonrası doğum haftasının normal seyirdeki gebeliklerle karşılaştırılması ve tedavi başarısının değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Bu çalışmada 1 Ocak 2020- 1 Ocak 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran 18-45 yaş arası, gebeliğin 1. trimesterinde olup; Abortus İmminens (Aİ) öntanısı koyularak interne edilen ve hastanemizde kullanılan standart protokolde tedavi verilen gebeler çalışmaya dahil edilerek retrospektif çalışma olarak yapıldı. Çalışmada değerlendirilen hastaların obstetrik verilerine arşiv taraması ile ulaşıldı. Abortus İmminens (Aİ) öntanısı ile interne edilmiş ve tedavi verilmiş 50 hasta ile aynı tarihler arasından gebelik seyrinde herhangi bir risk faktörü bulunmayan 50 randomize gebe çalışmaya dahil edildi. Gruplar arasında doğum haftası istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Aİ hastalarından doğum yapan gebelerin doğum haftası 37,6±2,9 hafta, normal spontan seyrinde risk faktörü barındırmayan gebelerin doğum haftası 37,8±1,6 haftaydı. Aİ hastalarından doğum yapan gebeler ile normal gebelerin doğum haftalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,473). 77 A.I. hastaları arasında doğum yapan gebelerin kanama haftası ile doğum haftası arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,744). Ancak bu hastlar abort eden hastalar ile karşılaştırıldığında kanama haftası daha ileri olan hastaların gebelik prognozunun daha iyi olduğu görüldü. Aİ hastalarından doğum yapan gebelerin multiparite oranı normal spontan risksiz gebelere göre istatistiksel olarak anlamlı düşük saptanmadı (p=0,008). Aİ hastalarından doğum yapan gebeler ile normal spontan seyrinde risksiz gebelerin doğum şekillerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,124). Sonuç: Çalışmamızda abortus imminens öntanısı ile progesteron tedavisi almış gebeler ile spontan seyrinde herhangi bir risk faktörü bulunmayan gebeler retrospektif olarak karşılaştırıldı. İki grup arasında doğum haftası açısından anlamlı fark olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the gestational age at delivery in patients diagnosed with abortus imminens-who currently lack a globally standardized treatment approach-after receiving treatment, with that of pregnancies following a normal spontaneous course, and to evaluate the effectiveness of the treatment. Materials and Methods: This retrospective study included pregnant women aged 18-45 who presented to the Department of Obstetrics and Gynecology at the University of Health Sciences Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between January 1, 2020, and January 1, 2025. The participants were in the first trimester of pregnancy, hospitalized with a preliminary diagnosis of abortus imminens, and treated according to the standard protocol used at our institution. Obstetric data of the patients were obtained through archival review. A total of 50 patients with a diagnosis of abortus imminens(A.I) who delivered after receiving treatment were compared with 50 randomly selected pregnant women without any risk factors affecting the natural course of pregnancy during the same time period. Gestational age at delivery parameters were statistically evaluated between the two groups. Results: The mean gestational age at delivery in patients diagnosed with A.I. was 37.6 ± 2.9 weeks, compared to 37.8 ± 1.6 weeks in those with pregnancies with abortus imminens history. There was no statistically significant difference in gestational age at delivery between the two groups (p = 0.473). Among 77 A.I. patients who delivered, no statistically significant correlation was found between the week of bleeding onset and the gestational age at delivery (p = 0.744). However, when comparing these patients to those who experienced miscarriage, those with later onset of bleeding showed better pregnancy prognosis. The rate of multiparity among A.I. patients who delivered was not statistically significantly lower compared to normal pregnancies (p = 0.008). Additionally, there was no statistically significant difference in mode of delivery between the two groups (p = 0.124). Conclusion: In this study, we retrospectively compared pregnant women who received progesterone treatment following a preliminary diagnosis of abortus imminens with those whose pregnancies progressed spontaneously without any risk factors. No significant difference in gestational age at delivery was found between the two groups.