Psödoeksfoliasyon sendromlu hastalarda kuru göz ve pterjiyum prevalansı
Prevalence of dry eye and pterygium in patients with Pseudoexfoliation syndrome
  1. Tez No: 948588
  2. Yazar: MERT BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AKYOL SALMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliasyon sendromu, pterjiyum prevalansı, kuru göz prevalansı, Pseudoexfoliation syndrome, pterygium prevalence, dry eye prevalence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Psödoeksfoliasyon Sendromlu Hastalarda Kuru Göz ve Pterjiyum Prevalansı Amaç: Psödoeksfoliasyon sendromlu (PES) hastalarda kuru göz ve pterjiyum görülme sıklığını araştırmak. Gereç ve Yöntem: Yapılan bu kesitsel çalışmada, iki gözünde de PES saptanan 50 olgunun 100 gözü çalışma grubunu oluştururken; PES tespit edilmeyen 50 olgunun 100 gözü kontrol grubunu oluşturdu. Olgulara, genel oftalmolojik muayene ile birlikte gözyaşı kırılma zamanı (GKZ) tayini, anestezili Schirmer I testi ve OSDI (Oküler Yüzey Hastalık İndeksi) anketi uygulandı. Biyomikroskopide ön segment muayenesinde PES ve pterjiumun varlığı ve grade'i değerlendirildi. Biyomikroskopide göz kapakları incelenerek meibomian bez disfonksiyonu (MBD) varlığı değerlendirildi. Kaydedilen veriler, istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: PES'li grup ve kontrol grubu arasında yaş açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi (p > 0.05). Gruplar arasında cinsiyet dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p > 0.05). PES'li hastalarda; Schirmer I testi ve GKZ sonuçları, kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha düşük; OSDI skoru ise kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p < 0.05). Üç parametreye göre de, PES'li hastalardaki kuru göz prevalansı, kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulundu (p < 0.05). Pterjiyum prevalansı ve grade'i ise, PES'li olgularda kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulundu (p < 0.05). Sonuç: PES'li hastalarda, kuru göz ve pterjiyum prevalanslarının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde artmış olduğu görüldü. PES'te artan kuru göz sıklığının, PES'in oküler yüzeyde yaptığı tutulumlara bağlı olabileceği; yaptığımız çalışmada anlamlı bir birliktelik gösterdiği bulunan ve etiyolojileri tam olarak bilinmeyen PES ve pterjiyumun, yapılacak immünohistokimyasal ve genetik araştırmalarla etyopatogenezlerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunulabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Prevalence of Dry Eye and Pterygium in Patients with Pseudoexfoliation Syndrome Objective: To investigate the prevalence of dry eye and pterygium in patients with pseudoexfoliation syndrome (PEX). Materials and Methods: In this cross-sectional study, 100 eyes of 50 patients with PEX in both eyes constituted the study group and 100 eyes of 50 patients without PEX constituted the control group. General ophthalmologic examination, tear breakup time (TBUT) determination, Schirmer I test with anesthesia and OSDI (Ocular Surface Disease Index) questionnaire were performed. The presence and grade of PEX and pterygium were evaluated in the anterior segment examination by slit lamp biomicroscopy. The presence of meibomian gland dysfunction (MGD) was evaluated by examining the eyelids on biomicroscopy. The recorded data were analyzed statistically. Results: There was no significant difference in age between the PEX group and the control group (p > 0.05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of gender distribution (p > 0.05). Schirmer I test and TBUT results were significantly lower and OSDI score was significantly higher in patients with PEX compared to the control group (p < 0.05). According to all three parameters, the prevalence of dry eye in patients with PEX was significantly higher than in the control group (p < 0.05). The prevalence and grade of pterygium were significantly higher in patients with PEX compared to the control group (p < 0.05). Conclusion: The prevalence of dry eye and pterygium was statistically significantly increased in patients with PEX compared to the control group. It was concluded that the increased prevalence of dry eye in PEX may be related to the involvement of the ocular surface by PEX and that immunohistochemical and genetic studies may contribute to a better understanding of the etiopathogenesis of PEX and pterygium, which were found to have a significant association in our study and whose etiologies are unknown.