Adolesan voleybolcularda yeme davranışı ve beslenme durumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between eating behavior and nutritional status in adolescent volleyball players
  1. Tez No: 948650
  2. Yazar: MERVE ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan kız sporcu, voleybol, yeme tutum testi (YTT-26), yeme davranışı, beslenme durumu, Adolescent female athletes, volleyball, eating attitudes test-26 (EAT-26), eating behavior, nutritional status
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Adolesan Voleybolcularda Yeme Davranışı ve Beslenme Durumu Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Bilimleri Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2025. Bu araştırma, 11-15 yaş arası kız voleybolcuların diyetle enerji ve besin ögesi alım düzeylerini; kız voleybolcular ve benzer yaştaki sporcu olmayan kontrol grubu arasında enerji ve besin ögesi gereksinimleri, fiziksel aktivite düzeyleri, Yeme Tutum Testi -26 ( YTT-26) puanları ve beslenme durumları açısından farkları; YTT-26 puanı yüksek olan bireylerde enerji ve besin ögesi gereksinimlerini karşılama düzeyleri, antropometrik ölçümleri ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma Ankara'da ikamet eden çalışmaya katılmaya gönüllü, sağlıklı, Karayolları Spor Kulübüne üye kız voleybolcular (yaş=12,95±1,04 yıl, n: 42) ve Beytepe Ortaokulu'nda okumakta olan kız öğrencilerin (yaş=12,31±1,18 yıl, n: 42) katılımı ile yüzyüze anket uygulama yöntemi ile yürütülmüştür. Yeme davranışlarının değerlendirilmesi için Yeme Tutum Testi-26 (YTT-26) ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamındaki tüm bireylerin YTT-26 puanları ile, besin tüketimleri, besin ögesi alımları, antropometrik ölçümleri ile ayrıca araştırma grubundaki bireylerin antrenman bilgileri arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Araştırma grubunda toplam YTT-26 puanı 10,43±6,84, kontrol grubunda ise toplam YTT-26 puanı 11,95±10,64 olarak belirlenmiştir. Gruplar arasında toplam YTT-26 toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir (p=0,761), fakat YTT-26 alt ölçüt ölçütü olan bulumik davranış alt ölçütünün kontrol grubunda daha yüksek olduğu ve iki grup arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p=0,026). Araştırma grubunda YTT-26 puanları ve besin gruplarının tüketimi arasında pozitif ve negatif yönlü ilişkiler gözlenmiştir. Araştırma grubunda beden kütle indeksi, üst orta kol çevresi ve bel çevresi gibi antropometrik ölçümler ile YTT-26 alt ölçek puanları arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Araştırma sonuçları, adolesan dönemde yeme davranışlarının daha kapsamlı değerlendirilmesini ve bu konuda bireylerin yanı sıra ebeveyn, öğretmen ve antrenörlerin de bilinçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between Eating Behavior and Nutritional Status in Adolescent Volleyball Players. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Nutritional Sciences Program, Master's Thesis, Ankara, 2025. This study was designed and conducted to assess the dietary energy and nutrient intake levels of female volleyball players aged 11 to 15 years; to compare the energy and nutrient requirements, physical activity levels, Eating Attitudes Test-26 (EAT-26) scores, and nutritional status between female volleyball players and an age-matched non-athlete control group; and to investigate the relationship between the adequacy of meeting energy and nutrient requirements, anthropometric measurements, and physical activity levels among individuals with high EAT-26 scores. The study was conducted through face-to-face questionnaire administration with the participation of healthy, voluntary female volleyball players (age=12.95±1.04 years, n=42) who are members of the Karayolları Sports Club and female students (age=12.31±1.18 years, n=42) attending Beytepe Secondary School, all residing in Ankara. The Eating Attitudes Test-26 (EAT-26) was used to evaluate eating behaviors. The relationships between the EAT-26 scores and dietary intake, nutrient consumption, and anthropometric measurements of all participants, as well as the training-related data of the individuals in the athlete group, were assessed. The mean total EAT-26 score was found to be 10.43±6.84 in the research group and 11.95±10.64 in the control group. No statistically significant difference was found between the groups in terms of total EAT-26 scores (p=0.761); however, the bulimic behavior subscale, which is a subdimension of the EAT-26, was found to be higher in the control group, and the difference between the two groups was statistically significant (p=0.026). Positive and negative associations were observed between EAT-26 scores and the consumption of various food groups in the study population. Significant relationships were also identified between EAT--26 subscale scores and anthropometric measurements such as body mass index, mid-upper arm circumference, and waist circumference. The findings highlight the importance of a more comprehensive assessment of eating behaviors during adolescence and underscore the need to raise awareness not only among individuals but also among parents, teachers, and coaches regarding this issue.