Milli Mücadele'de Safranbolu
Safranbolu During the War of Independence
  1. Tez No: 948649
  2. Yazar: MELEK YANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Dayıoğlu İsyanı, Eğri Ahmet ve çetesi, Safranbolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Tekalif-i Milliye Emirleri, Hilal-i Ahmer Cemiyeti, Arasta, Safranbolu Rumları, National Struggle, Dayioğlu Rebellion, Eğri Ahmet and his gang, Safranbolu Defense Law Society, Tekalif-i Milliye Orders, Hilal-i Ahmer Society, Arasta, Safranbolu Greeks
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılmasının ardından Anadolu işgal edilmiş, bu işgaller neticesinde bütün ülkede, bir var olma yok olma mücadelesi verilmiştir. Millî Mücadele/ İstiklal Harbi/ Kurtuluş Savaşı adı verilen bu mücadeleden işgal yaşamamasına rağmen Safranbolu halkı da etkilenmiştir. Millî Mücadele'nin verildiği bu dönemde, otorite boşluğundan kaynaklanan ülke genelinde asayiş sorunları yaşanmıştır. Tüm yurtta olduğu gibi Safranbolu'da da asayiş sorunlarını görmek mümkündür. Bolu- Düzce ayaklanmasının devamı olarak Dayıoğlu İsyanının şehre sıçraması ve bölgede korku salan eşkıya Eğri Ahmet ve çetesinin faaliyetleri halkı zor durumda bırakmıştır. Bütün bu zorluklara rağmen Millî Mücadele'de Safranbolu halkı; asker alımlarına yoğun katılım göstererek, Arasta esnafı Tekalif-i Milliye emirleri doğrultusunda orduya yemeni dikerek, Hilal-i Ahmer Cemiyeti'ne bağış yaparak, milli birlik ve beraberliği sağlamak için Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurarak ve zaman zaman da işgalleri protesto ederek gerek fikirleriyle gerek canıyla gerekse malıyla topyekûn mücadelenin içinde yer almıştır. Türk milleti var olma mücadelesi verirken ülkede yaşayan azınlık gruplar, işgalci devletlerin desteğiyle karmaşa ortamından da faydalanarak Anadolu'dan toprak almak için isyan etmişlerdir. Kozmopolit yapıda bulunan Safranbolu'da yaşayan Rumların Millî Mücadele'deki durumu, aldığı tavır dönemin aydınlatılması için önemlidir. Safranbolu tarihinde bu dönemin incelenmesi, karanlık kalan kısımların aydınlatılması, Türk milletinin var olma mücadelesini topyekûn göstererek savaşı kazanması ve Safranbolu'nun bu mücadeleye katkısı büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of the invasions that began with the defeat of the Ottoman Empire from the First World War, a struggle for existence and extinction was waged throughout the country. Although this struggle, called the National Struggle / War of Independence / War of Independence, was not experienced by the Safranbolu, the people of Safranbolu also felt it with all their depth. During this period, when the National Struggle was being waged, there were public order problems throughout the country caused by the vacuum of authority. As in the whole country, it is possible to see the public order problems in Safranbolu. The Dayıoğlu Rebellion, which spread to the city as a continue of the Bolu-Düzce uprising, and the activities of the bandit Eğri Ahmet and his gang, who spread fear in the region, have left the people in a difficult situation. Despite all these difficulties, the people of Safranbolu took part in the National Struggle with their ideas, their lives and their property by participating intensively in the recruitment of soldiers, sewing Yemeni which means a kind of leather shoes in the army in accordance with the Local tradesmen Tekalif-i Milliye Orders, donating to the Hilal-i Ahmer Society, establishing the Defense Law Society to ensure national unity and unity, and protesting the invasions from time to time. While the Turkish nation was struggling for existence, the minority groups living in the country rebelled to take land from Anatolia by taking advantage of the chaotic environment with the support of the occupying states. The situation of the Greeks living in Safranbolu, which is located in a cosmopolitan structure, in the National Struggle, the attitude they took is important for the illumination of the period. The study of this period in the history of Safranbolu, the illumination of the dark parts, the victory of the Turkish nation in the war by showing the struggle for existence all together and the contribution of Safranbolu to this struggle are of great importance.