Problems encountered in academic writing: Challenges faced by master students of elt department
Akademik yazımda karşılaşılan sorunlar: Yabancı dil eğitimi bölümü yüksek lisans öğrencilerinin karşılaştığı zorluklar
  1. Tez No: 948779
  2. Yazar: NERETVA TEKEM KAMENI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik yazım, ELT, lisansüstü öğrenciler (yüksek lisans), Academic writing, ELT, graduate students (masters)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Diğer öğrencilerin aksine, lisansüstü öğrencileri günlük yaşamlarında ve akademik yaşamlarında sürekli daha fazla zorlukla karşılaşmaktadır. Ancak, bir yüksek lisans diploması alabilmek için öğrencilerin bir araştırma makalesi yazmaları gerekmektedir. Lisansüstü öğrenciler arasında akademik yazım sorunları ve potansiyel çözümleri üzerine birçok araştırma yapılmıştır (örneğin, Abdulkareem, 2013; Almarwani, 2020; Diocos, 2022b; Wakerkwa ve ark., 2019; Gupta ve ark., 2022b). Holmes ve ark. (2018) ile Collins (2015)'e göre, lisansüstü düzeyde akademik yazım becerilerinin eksikliğinden kendilerini sorumlu gören öğrencilerin oranı artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, IAU'nun ELT yüksek lisans öğrencilerinin akademik yazımda karşılaştıkları zorlukları ve bu zorlukları aşmak için önerdikleri çözümleri araştırmaktı. Araştırmanın katılımcıları İstanbul Aydın Üniversitesi'nden 18 ELT yüksek lisans öğrencisiydi. Yüksek lisans öğrencileri ile açık uçlu bir anket kullanılmıştır. Veri analizi, IAU'nun ELT yüksek lisans öğrencilerinin kelime bilgisi, dilbilgisi ve kendi seslerini ifade etme konusunda zorluklar yaşadığını ortaya koymuştur. Ayrıca, katılımcılar akademik yazımda karşılaştıkları üç zor bölüm olarak giriş, literatür taraması ve veri analizi bölümlerini belirtmişlerdir. Akademik yazım eğitiminin kısa (bir dönem) olduğunu, finansal engellerin ve zaman yönetiminin de karşılaştıkları zorluklar arasında yer aldığını eklemişlerdir. Ancak, IAU'nun ELT yüksek lisans öğrencileri, dilsel ve yapısal zorlukların üstesinden gelmek için teknoloji kullanımını öneriyorlar; örneğin dilbilgisi denetleyicileri, IAU'nun ELT yüksek lisans öğrencilerine kabulün ilk gününden itibaren sonuna kadar bir akademik yazım dersi sağlanması, araştırma danışmanları, akranları ve mentörleriyle danışmanlık yapılması, benzer araştırma makalelerini çok okumak, görevleri daha küçük ve yönetilebilir parçalara ayırmak ve yukarıda belirtilen zorlukların üstesinden gelmek için ücretsiz kaynaklar kullanmak. Bu çalışmanın sonuçları, yeni araştırma öğrencilerinin akademik yazımda karşılaşabilecekleri zorlukların farkında olmaları ve bunların üstesinden mümkün olan en kısa sürede nasıl gelebileceklerini öğrenmeleri için faydalıdır.
Özet (Çeviri)
In contrast to other learners, graduate students are constantly facing more challenges, both in their everyday lives and academic lives. However, in order to obtain a master's degree, students need to write a research paper. Numerous research studies on academic writing issues and potential remedies have been conducted among graduate students (e.g., Abdulkareem, 2013; Almarwani, 2020; Diocos, 2022b; Wakerkwa et al., 2019; Gupta et al., 2022b). According to Holmes et al. (2018) and Collins (2015), there is a growing proportion of students who see themselves as responsible for their lack of academic writing skills at the graduate level. This study's goal was to investigate the challenges that ELT master's students of IAU face in academic writing along with the solutions they propose to overcome the challenges. The study participants were 18 ELT master's students of Istanbul Aydin University, Turkey. An open-ended questionnaire was utilized with the master's students. The data analysis revealed that ELT master's students of IAU face difficulties with vocabulary, grammar, and expressing their own voice. Furthermore, the participants reported three difficult sections that they faced challenges with when writing academically: the introduction, literature review, and data analysis. They added that academic writing training is short (one semester), financial barriers, and time management were also difficulties that they encountered. However, ELT master's students of IAU suggest that the use of technology to overcome linguistic and structural challenges, such as grammar checkers, providing ELT master's students of IAU with an academic writing course from the first day of admission till the end, consulting their research advisors, peers, and mentors; reading a lot of similar research articles; breaking tasks into smaller, manageable chunks; and using free resources to overcome the difficulties mentioned above. The results of this study are useful for new research students to be aware of the challenges that they may encounter when writing academically and how to overcome them as early as possible.