Spinal cerrahi geçiren hastalarda diyabetin postoperatif kognitif fonksiyonlara etkisi
The effect of diabetes on postoperative cognitive functions in patients undergoing spinal surgery
- Tez No: 948892
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YEŞİM ABUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: postoperatif kognitif fonksiyon, tip 2 diyabetes mellitus, stroop, MoCA, postoperative cognitive function, type 2 diabetes mellitus, Stroop, MoCA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Tip 2 diyabet hastalığının spinal cerrahi geçiren bireylerde postoperatif kognitif fonksiyonlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Diyabetin neden olduğu vasküler, metabolik ve nöroinflamatuar değişikliklerin, cerrahi ve anestezi sürecine ek yük bindirerek postoperatif kognitif bozulmayı artırabileceği öngörülerek bu çalışma planlandı. Yöntem: Çalışma, 2024 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 50 yaş ve üzeri 87 hastayla yürütülen prospektif vaka-kontrol çalışmasıdır. Hastalar diyabet tanısı olan (n=41) ve olmayan (n=46) olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara preoperatif dönemde ve postoperatif 24. saatte Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA) ve Stroop testleri uygulandı. Operasyon süresince hemodinamik veriler, kan şekeri değişimleri ve hipotansif duruma müdahaleler kaydedildi. Bulgular: Preoperatif dönemde diyabetli hastaların kognitif skorları, diyabeti olmayanlara göre daha düşüktü. Ancak postoperatif dönemde her iki grupta da MoCA puanlarında hafif ama istatistiksel olarak anlamlı artış gözlendi. Stroop testi sürelerinde de iyileşme izlendi, ancak gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Diyabetli hastalarda intraoperatif vazopressör ihtiyacı daha fazlaydı ve glisemik değişkenlik daha belirgindi. Sonuç: Tip 2 diyabetli hastalarda kognitif fonksiyonlar preoperatif olarak daha düşük olmasına rağmen, spinal cerrahi sonrası erken dönem postoperatif bilişsel fonksiyonlarda beklenenin aksine diyabetik grupta anlamlı bir gerileme gözlemlenmedi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of type 2 diabetes mellitus on postoperative cognitive functions in individuals undergoing spinal surgery. The study was designed based on the hypothesis that vascular, metabolic, and neuroinflammatory changes caused by diabetes may impose an additional burden during surgery and anesthesia, potentially exacerbating postoperative cognitive dysfunction. Materials and Methods: This prospective case-control study was conducted in 2024 at Istanbul Training and Research Hospital, with a total of 87 patients aged 50 years and older. The patients were divided into two groups: those with a diagnosis of diabetes (n=41) and those without (n=46). All patients underwent the Montreal Cognitive Assessment (MoCA) and Stroop tests preoperatively and at 24 hours postoperatively. Intraoperative hemodynamic data, blood glucose fluctuations, and interventions for hypotension were recorded. Results: Preoperative cognitive scores were lower in diabetic patients compared to non- diabetic patients. However, in the postoperative period, both groups showed a slight but statistically significant increase in MoCA scores. Stroop test performance also improved in both groups, with no statistically significant difference between them. Diabetic patients required more intraoperative vasopressor support and exhibited greater glycemic variability. Conclusion: Although cognitive function was lower in diabetic patients in the preoperative period, no significant deterioration in early postoperative cognitive function was observed in the diabetic group following spinal surgery—contrary to expectations.