Mukozal ıslaklık, pH, klinik periodontal durum, diş eti fenotipi ve renk arasındaki olası ilişkilerin belirlenmesi
Evaluation of possible associations between mucosal wetness, pH, clinical periodontal status
  1. Tez No: 949097
  2. Yazar: DİLARA GİZEM KILIÇKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN TARHAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mukozal ıslaklık, diş eti ıslaklığı, oral nişler, diş eti fenotipi, Mucosal wetness, gingival wetness, oral niches, gingival phenotype
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ağız boşluğunda iyi tanımlanmış ve birbirinden oldukça farklı özellikleri bulunan nişlere ek olarak son dönemde“periodontal nişlerin”özellikleri de tarif edilmektedir. Bölgesel mukozal ıslaklık (MI), diş eti ıslaklığı (DI) ve bölgesel pH'ın klinik periodontal sağlık (KPS) ve diş eti iltihabı varlığı ile karakterize gingivitis (G) alanlarında incelenmesinin gerek oral ve periodontal nişlerin özelliklerinin, gerekse de periodontal hastalıkların site-specific tabiatının daha iyi anlaşılması açısından yararlı bilgiler sağlayabileceği öngörülebilir. Bu çalışmanın amacı MI, DI, pH, klinik periodontal durum, diş eti fenotipi, diş eti rengi ve pürtüklülüğü arasındaki olası ilişkilerin KPS ve G durumlarında belirlenmesidir. Bu araştırma, yaş ortalaması 37,70±11,05 olan 27 kadın ve 13 erkek olmak üzere toplam 40 katılımcı ile yürütülmüştür ve seçilen örnekleme alanlarında klinik periodontal durum, diş eti fenotipi, diş eti rengi ve pürtüklülüğü kaydedilmiş, MI, DI, pH düzeyleri belirlenmiştir. Yaş ile bölgesel MI ve DI düzeylerinin farklılık gösterdiği, diş etinde pürtüklülük varlığında daha yüksek DI değeri bulunduğu, diş eti kalınlığı ile MI ve DI arasında anlamlı ilişkiler bulunmadığı ve yine alveol kemiği kalınlığı arasında da her ölçüm noktasında ve her klinik durumda (KPS ve G) geçerli ve anlamlı bir ilişki paterni olmadığı da belirlenmiştir. Genel bir değerlendirme MI, DI ve pH değerlerinin hem farklı nişlerde hem de farklı klinik periodontal durumlarda farklılıklar gösterdiğini önermektedir. Bulgularımız ağızdaki iki oral biyolojik sıvı olan salya ve diş eti oluğu sıvısının farklı biyodinamik özelliklere ve tabiata sahip olduğunu, gingival enflamasyonun ağız içerisindeki bölgesel özellikleri (MI, DI, pH) değiştirebildiğini, diş eti fenotipinin bölgesel değerlendirmelerin bir bileşeni olabileceğini, oral ve periodontal alanlarda gerçekleştirilen genel muayene ve incelemelerin yanı sıra bölgesel değerlendirmelerin de periodontal hastalıkların patogenezini ve site-specific özelliklerinin nedenlerini ve oral ve periodontal nişlerin doğasını daha iyi anlamak açısından yardımcı olabileceğini önerebilir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the characteristics of 'periodontal niches' have been described in addition to the well-defined niches in the oral cavity, which have quite different characteristics. The study of local mucosal wetness (MW), gingival wetness (GW) and local pH in the sites of clinical periodontal health (CPH) and gingivitis (G), may suggest useful information for a better understanding of the characteristics of oral and periodontal niches and the site-specific nature of periodontal diseases. The aim of this study is to determine the potential relationships between MI, DI, pH, clinical periodontal status, gingival phenotype, gingival colour and stippling in CPH and G subjects. This study was completed with a total of 40 participants (27 females and 13 males) mean age of 37.70±11.05 years. Clinical periodontal status, gingival phenotype, gingival colour, stippling, MW, GW, pH levels were investigated in the selected sample areas. It was found that local MW and GW levels are associated with age, there is a higher GW level in the presence of gingival stippling, there is no significant relationship between gingival thickness and MW and GW, there is no significant relationship between alveolar bone thickness at each measurement level and each clinical status (KPS and G). Overall evaluation suggests that MI, DI and pH values vary both in different niches and in different clinical periodontal status. Our findings suggest that saliva and gingival crevicular fluid have different biodynamic characteristics and nature, that gingival inflammation may modify site-spesific characteristics (MI, DI, pH) within the mouth, and gingival phenotype may be a component of site-spesific evaluations, general examinations and investigations as well as site-specific evaluations of oral and periodontal niches may help to better understanding the pathogenesis of periodontal diseases and the causes of their site- specific characteristics and the nature of oral and periodontal niches.