Veteriner hekimlikte mukozal immünizasyon için kullanılacak taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi
Development of delivery systems for mucosal immunization in veterinary medicine
  1. Tez No: 165116
  2. Yazar: GÜLİZ DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Mukozal immünizasyon, veteriner, aşı taşıyıcı, kitosan, mikropartiküller, Mucosal immunization, veterinary, vaccine delivery, chitosan, microparticles Acknowledgement: This project was supported by TÜBİTAK / VHAG 2052
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
VI ÖZET Durmaz, G., Veteriner hekimlikte mukozal immünizasyon için kullanılacak taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Teknoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Uzun yıllardır hayvanlarda görülen enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde ölü, canlı, zayıflatılmış canlı ve subunit aşılar kullanılmaktadır. Non-invazif bir yöntem olan mukozal aşılamanın invazif enjeksiyona göre üstünlükleri arasında steril üretim yöntemlerine ve aşı uygulaması için kalifiye personele ihtiyaç olmaması, hasta uyucuncunu arttırması ve düşük maliyet bulunmaktadır. Mukozal aşılamanın diğer bir üstünlüğü, patojenlerin vücuda girdiği bölgelerde lokal antikor üretimini sağlamasıdır. Mukozal yolla uygulanan canlı olmayan aşılarla immün cevap oluşturabilmek için adjuvan/taşıyıcı sistemlere ihtiyaç vardır. Mukozal immünizasyon için antijenlerin mikropartiküller içerisinde verilmesiyle hayvanlarda başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, veteriner hekimlikte mukozal aşılama için kullanılacak kitosan mikropartikülleri geliştirmektir. Kabuklu deniz hayvanlarından elde edilen bir polisakkarit olan kitosan, biyoadezif ve permeabilite arttırıcı özelliği sayesinde mukozal ilaç taşınması için uygun bir sistemdir. Ayrıca potansiyel adjuvan aktiviteye sahip olan kitosan lokal ve sistemik immün cevabı arttırmaktadır. Mikropartiküller emülsiyon polimerizasyonu, çöktürme/koaservasyon, iyonik jelasyon ve püskürterek kurutma gibi farklı yöntemler kullanılarak hazırlanmıştır. Sığır serum albumini (BSA) model antijen olarak seçilmiştir. Mikropartiküllerde partikül büyüklüğü ve dağılımı, morfoloji, BSA yükleme etkinliği ve kapasitesi ve BSA salımı incelenmiştir. Emülsiyon polimerizasyonu ve püskürterek kurutma yöntemleri kullanılarak BSA ile yüksek yükleme kapasitesine, ortalama 70 um partikül büyüklüğüne sahip mikropartiküller elde edilmiştir. Mikropartiküllerden BSA'nın saliminin önemsiz sayılabilecek düzeyde olduğu görülmüştür. Bu da antijenin mukozaya önemli bir kayıp olmaksızın taşınabileceğinin bir göstergesidir. Hazırlama yöntemi ve ortamın pHsı salım üzerinde etkili bulunmuştur. Çapraz bağlama ile partiküllerin morfolojisi ve BSA yüklemesi iyileştirilmiştir. İn vitro olarak hücreden alım hücre kültürü çalışmalarıyla incelenmiştir. Floresanla işaretlenmiş BSA (FITC-BSA) yüklü mikopartiküllerin hücrelerden alındığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Durmaz G., Development of delivery systems for mucosal immunization in veterinary medicine, Hacettepe University Health Sciences Institute Master Thesis in Pharmaceutical Technology, Ankara, 2004. For many years, vaccination of animals has been practiced to prevent infectious diseases using inactivated, live, modified live or subunit vaccines. The obvious advantages of non-invasive mucosal vaccination over invasive injections are the high patient compliance and low costs due to no need of a sterile manufacturing process and qualified personel to administer the vaccine. The striking advantage of mucosal vaccination is the production of local antibodies at the sites where pathogens enter the body. The vaccines applied via mucosal routes are in general not live therefore they require adjuvants/delivery systems to induce an immune response. Entrapment of antigens in microparticles for mucosal immunisation has given successful outcomes in animals. The aim of this study was to develop chitosan microparticulate systems for mucosal vaccination in veterinary medicine. Chitosan, a mucopolysaccaride of marine origin, has been claimed to act both as a bioadhesive and permeabilizer, making it a candidate system for mucosal drug delivery. Chitosan which has also potential adjuvant activity enhances local and systemic immune responses. Microparticle formulations were prepared using different methods such as emulsion polymerization, precipitation/coaservation, ionic j elation and spray drying. Bovine serum albumin (BSA) was chosen as the model antigen. Microparticles were characterized with respect to size, morphology, BSA loading efficacy and capacity and BSA release. High loading capacity with BSA was obtained using emulsion polymerization and spray drying methods with an average particle size around 70 um. The release of BSA from the particles was found to be very low indicating that the antigen would be carried to the mucosa without a significant loss. The method of preparation and pH of the medium was found to affect the release. Cross-linking improved the morphology of the particles as well as BSA loading. Cellular uptake was studied in vitro using cell cultures. Microparticles loaded with fluorescence labeled BSA (FITC-BSA) were shown to be taken up by the cells.