Heracleum cinsine ait bazı taksonlar üzerinde farmakofilogenik çalışmalar
Pharmacophylogenic studies on some taxa of the genus Heracleum
- Tez No: 949168
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE AKALIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Farmakofilogeni, Tıbbi Bitkilerin Standardizasyonu, Tıbbi Bitkilerin Kalite Kontrolü, Kemotaksonomi, Moleküler Taksonomi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Tıbbi bitkilerin tedavi amaçlı kullanımının artması, bu bitkilerin etkinliği, güvenliği ve doğru tanımlanmasına ilişkin endişeleri de beraberinde getirmiştir. Türkiye'de çok sayıda tıbbi bitki doğadan toplanmakta, bu durum kontaminasyon sorunlarına ve standardizasyonda zorluklara yol açmaktadır. Bu çalışma, genellikle“öğrek otu”olarak bilinen ve çeşitli yöresel isimlerle anılan Heracleum cinsi içindeki belirli taksonların (H. humile, H. raweanum, H. apiifolium, H. argaeum, H. pastinaca, H. pastinacifolium subsp. incanum, H. pastinacifolium subsp. pastinacifolium, H. pastinacifolium subsp. transcaucasicum) farmakofilogenetik ilişkilerini incelemektedir. Amaç, bu taksonların genetik benzerliği, kimyasal bileşimi ve tıbbi etkinliği arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bitki özütlerini elde etmek için Soxhlet ekstraksiyonu kullanılmış ve daha sonra kimyasal içeriklerin bimodal taraması için METLIN veritabanında LC-QTOF-MS ile analiz edilmiştir. Taksonlar arasındaki evrimsel ilişkiler, moleküler bir filogeni oluşturmak için psbA-trnH primerleri kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca, meyvelerin anatomik bileşenleri incelenmiş ve salgı kanallarının merikarp uzunluğuna oranı ölçülmüştür. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics versiyon 29.0.2.0 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, çeşitli yerlerden toplanan aynı taksonlar arasında ve aynı bölgeden farklı aralıklarla elde edilen taksonlar arasında kimyasal bileşimde farklılıklar olduğunu göstermiştir. Araştırma, yalnızca kimyasal bileşenlere dayanan taksonomi sınıflandırmasının aldatıcı olabileceğini ve DNA verileriyle desteklenmesi gerektiğini göstermektedir. Bu bulgular, bitkisel ürünlerin güvenilirliğini ve güvenliğini garanti altına almak için farmakofilogenetiğin tıbbi bitkilerin standardizasyonuna dahil edilmesi zorunluluğunun altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
The growing utilisation of medicinal plants in therapeutic contexts has prompted apprehensions over their efficacy, safety, and accurate identification. In Turkey, numerous medicinal plants are harvested from the wild, resulting in contamination issues and challenges in standardisation. This study examines the pharmacophylogenetic relationships of specific taxa (H. humile, H. raweanum, H. apiifolium, H. argaeum, H. pastinaca, H. pastinacifolium subsp. incanum, H. pastinacifolium subsp. pastinacifolium, H. pastinacifolium subsp. transcaucasicum) within the genus Heracleum, generally referred to as“öğrek otu”and by various regional names. The objective is to determine the relationship among genetic similarity, chemical composition, and medicinal effectiveness of these taxa. Soxhlet extraction was utilised to acquire plant extracts, which were subsequently analysed via LC-QTOF-MS in the METLIN database for bimodal scanning of chemical contents. The evolutionary relationships among taxa were analysed utilising psbA-trnH primers to create a molecular phylogeny. Additionally, the anatomical components of fruits were examined, and the ratio of secretory ducts to the length of the mericarp was quantified. Statistical analyses were performed utilising IBM SPSS Statistics version 29.0.2.0. The results indicated discrepancies in chemical composition among identical taxa collected from various locations, as well as across taxa obtained from the same site at different intervals. The research indicates that taxonomy classification reliant exclusively on chemical components may be deceptive and ought to be augmented with DNA data. These findings underscore the imperative of incorporating pharmacophylogenetics into the standardisation of medicinal plants to guarantee the dependability and safety of herbal products. Keyword: Pharmacophylogeny, Standardisation Of Medicinal Plants, Quality Control Of Medicinal Plants, Chemotaxonomy, Molecular Taxonomy