Kameranın karakter psikolojisini yansıtma biçimleri ve karakter aşınması
Ways the camera reflects character psychology and character erosion
  1. Tez No: 949169
  2. Yazar: AHMET AKALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Karakter Aşınması, Sinematografik Teknikler, Görsel Anlatım, Kamera Kullanımı, Character Erosion, Cinematic Techniques, Visual Storytelling, Camera Usage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez çalışması, sinemada kameranın karakter psikolojisini yansıtma biçimlerini ve karakter aşınması temalarını derinlemesine incelemeyi hedeflemektedir. Araştırmanın merkezinde, yozlaşma temasını işleyen bir kısa film bulunmaktadır. Bu film aracılığıyla, kameranın farklı teknikler kullanarak karakterlerin içsel dünyalarını ve psikolojik süreçlerini nasıl yansıttığı analiz edilmektedir. Tez, kavramsal ve kuramsal çerçeve, literatür taraması, araştırma metodolojisi, kısa film analizi ve sonuç olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır. Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve bölümünde, sinemada kameranın kullanımı ve karakter psikolojisinin yansıtılması üzerine temel kavramlar ve teorik yaklaşımlar ele alınmıştır. Bu bölüm, kameranın anlatısal ve görsel işlevlerinin teorik temellerini inceleyerek, izleyici üzerindeki psikolojik etkilerini değerlendirmektedir. Kamera açıları, hareketleri ve diğer sinematografik teknikler, karakterlerin içsel dünyalarını yansıtma biçimleri üzerinden tartışılmıştır. Literatür taraması bölümünde, mevcut akademik çalışmalar ve sinematografik örnekler kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Bu inceleme, karakter aşınması ve yozlaşma temalarının sinemada nasıl işlendiğini ve bu temaların kamera teknikleriyle nasıl ifade edildiğini değerlendirmektedir. Literatürde yer alan çalışmaların analizi, tezin kuramsal altyapısını güçlendirmekte ve bu çalışmanın özgün katkılarını ortaya koymaktadır. Araştırma metodolojisi bölümünde, tez çalışmasının araştırma yöntemleri ve kullanılan teknikler detaylı olarak açıklanmıştır. Bu bölümde, kısa film üretim sürecinde izlenen adımlar, veri toplama ve analiz yöntemleri, kullanılan sinematografik teknikler ve bu tekniklerin karakter psikolojisini yansıtma üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Metodolojik yaklaşım, çalışmanın teorik bilirliğini ve güvenilirliğini artırmayı amaçlamaktadır. Bir Karakterin Aşınması bölümünde,“İstemek, Olmak ve Öncesi”başlıklı kısa filmin analizi yapılmıştır. Bu bölüm, filmin kamera kullanımı ve görsel anlatım tekniklerinin karakter psikolojisini yansıtma üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Filmin tematik yapısı, karakterlerin psikolojik aşınma ve yozlaşma süreçleri, kullanılan sinematografik teknikler ile değerlendirilmiştir. Bu analiz, filmin izleyici üzerinde yaratmayı hedeflediği duygusal ve psikolojik etkilerle bütünleştirilmiştir. Sonuç bölümünde, yapılan analizler ışığında elde edilen bulgular tartışılmış ve genel sonuçlar çıkarılmıştır. Bu bölüm, kameranın karakter psikolojisini yansıtma konusundaki etkisini ve önemini vurgulamakta, sinema sanatının bu yönü üzerine daha derinlemesine bir anlayış kazandırmayı hedeflemektedir. Ayrıca, çalışmanın sinematografi alanına katkıları ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmuştur. Bu çalışma, kameranın karakter psikolojisini yansıtma biçimleri ve karakter aşınması temalarını sinematografik açıdan ele alarak, sinema sanatının bu alandaki potansiyelini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Hem teorik hem de pratik yaklaşımları bir araya getirerek, sinemanın bu yönüne dair kapsamlı bir perspektif sunulmuştur. Tezin genel amacı, sinematografi ve karakter analizi konularında derinlemesine bilgi birikimi sağlayarak, bu alanlardaki akademik çalışmalara katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to deeply examine the ways in which the camera reflects character psychology and themes of character erosion in cinema. At the center of the research is a short film that deals with the theme of corruption. Through this film, the study analyzes how the camera uses different techniques to reflect the inner worlds and psychological processes of characters. The thesis is divided into five main sections: conceptual and theoretical framework, literature review, research methodology, short film analysis, and conclusion. In the Conceptual and Theoretical Framework section, fundamental concepts and theoretical approaches regarding the use of the camera in cinema and the reflection of character psychology are discussed. This section examines the theoretical foundations of the narrative and visual functions of the camera, evaluating its psychological effects on the audience. Camera angles, movements, and other cinematic techniques are discussed in terms of how they reflect the inner worlds of characters. The Literature Review section comprehensively examines existing academic studies and cinematic examples. This review evaluates how themes of character erosion and corruption are handled in cinema and how these themes are expressed through camera techniques. The analysis of studies in the literature strengthens the theoretical foundation of the thesis and reveals the original contributions of this study. In the Research Methodology section, the research methods and techniques used in the thesis study are explained in detail. This section addresses the steps followed in the short film production process, data collection and analysis methods, the cinematic techniques used, and the effects of these techniques on reflecting character psychology. The methodological approach aims to enhance the theoretical rigor and reliability of the study. In the A Film of Character Erosion section, the short film titled“Wanting, Being, and Before”is analyzed. This section comprehensively examines the effects of the film's camera usage and visual storytelling techniques on reflecting character psychology. The thematic structure of the film, the psychological erosion and corruption processes of the characters, and the cinematic techniques used are evaluated. This analysis is integrated with the emotional and psychological effects the film aims to create on the audience. In the Conclusion section, the findings obtained in light of the analyses are discussed, and general conclusions are drawn. This section emphasizes the impact and importance of the camera in reflecting character psychology, aiming to provide a deeper understanding of this aspect of the art of cinema. Additionally, the contributions of the study to the field of cinematography and suggestions for future research are presented. This study aims to reveal the potential of the art of cinema in the context of reflecting character psychology and themes of character erosion through cinematographic means. By combining both theoretical and practical approaches, a comprehensive perspective on this aspect of cinema is presented. The overall goal of the thesis is to provide in-depth knowledge in the fields of cinematography and character analysis, contributing to academic studies in these areas.