İstanbul'da bir bölgedeki ilköğretim okulu öğrencilerinin ebeveynlerinin pediatrik tele tıp konusunda bakış açılarının değerlendirilmesi
Evaluation of primary school parents' perspectives on pediatric telemedicine in a region of İstanbul
  1. Tez No: 949174
  2. Yazar: NESLİHAN ÖZMERT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN UYSALOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Acil Tıp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İletişim Bilimleri, Emergency Medicine, Child Health and Diseases, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: teletıp, telesağlık, ebeveyn bakış açısı, acil, pediatri, telemedicine, telehealth, parent perspective, emergency, pediatrics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Acil Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Giriş: Uzaktan sağlık hizmetleri sunumunda teletıp, konvansiyonel sağlık hizmetlerini, sağlık tüketicileri ve sağlık profesyonelleri için hasta merkezli çözümlere dönüştürmeye çalışan bir kavramdır. Bu çalışmada İstanbul'da bir bölgede yaşayan, çocukları ilköğretim okulu seviyesinde eğitim gören ebeveynlerin pediatrik teletıp uygulamalarına bakış açılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı kesitsel araştırmada, oluşturulan 'Ebeveyn Teletıp Bakış Açısı Ölçeği' isimli ölçek 260 kişiye uygulanmıştır. Faktör analiziyle elde edilen ve teletıp tutumlarını ifade eden alt boyutların, yaşa, eğitim durumuna, gelir durumuna, kronik hastalığı olma, yüksek hızlı ve kesintisiz internete sahip olma, daha önce teletıp hakkında bilgisi olma, daha önce teletıp sistemi kullanma, daha önce e-nabız ve benzeri sistemler kullanmış olma ve bu sistemleri kullanma amacına göre değiştiği gözlemlenmiştir. Yapılan çok değişkenli analiz sonucunda ise endişe düzeyi arttığında teletıp sistemine inanç ve güven, acil ve genel tedavide kullanımı, kullanım becerisi ve iletişim yeterliğinin azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca teletıbba inanç ve güven düzeyi arttığında, acil ve genel tedavide kullanım, kullanım becerisi ve iletişim yeterliğinin yükseldiği belirlenmiştir. Sonuç: Sağlık sonuçlarına pozitif etki edecek ve bakıma erişimi kolaylaştıracak teletıp süreçleri, ebeveynlerin perspektifi, sistemin avantaj ve riskleri değerlendirilerek, tüketici beklentileri ve sağlık profesyonellerinin görüşleri doğrultusunda oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Telemedicine is a concept that attempts to transform conventional services into patient centered solutions for healthcare consumers and healthcare professionals. This study intended to evaluate the pediatric telemedicine applications perspectives of the parents living in a region in Istanbul and whose children are educated at primary school level. Material and Method: In this descriptive cross-sectional study, the scale created 'Parental Telemedicine Perspective Scale' was applied to 260 people. The sub-dimensions expressing telemedicine attitudes are obtained through factor analysis and the findings indicate that these dimensions are varied by age, education level, income level, having a chronic disease, having high-speed and steady internet connection, being heard about telemedicine before, having used a telemedicine system before, having used e-Pulse and similar types of e-health systems before and the purpose of using these systems. As a result of the multivariate analysis, it was determined that when the level of anxiety increased, belief and trust to the telemedicine system, its use in emergency and general treatment, communication competence and usage skills on telemedicine systems decreased. It has been determined that when the level of belief and trust in telemedicine increases, its use in treatment, communication competence and usage skills on telemedicine systems increase. Result: Telemedicine processes that will have a positive impact on health outcomes and facilitate access to care should be created through evaluating the perspective of parents and the advantages and risks of the system together with consumer expectations and the health professionals' advices.