Cannabis sativa ekstrelerinin CBD ve THC içeriklerinin immünomodülatör etkilerinin ın vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of immunomodulatory effects of CBD and THC content of cannabis sativa extracts
  1. Tez No: 949305
  2. Yazar: MUSTAFA YILMAZ KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: CBD, THC, Fitokannabinoid, İmmünomodülatör, LPS, PMA, İn vitro, İn silico, CBD, THC, Phytocannabinoid, Immunomodulator, LPS, PMA, In vitro, In silico
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Malzemeler ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı (Disiplinlerarası)
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İmmünomodülasyon bireyin bağışıklık tepkisinin arttığı veya baskılandığı bir süreci tanımlamak için kullanılır. İmmünomodülatör ajanlar bağışıklık tepkisini baskılıyorsa immün baskılayıcılar olarak veya arttırıyorsa immün uyarıcılar olarak sınıflandırılır. İmmünomodülatörler bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılırken hastaların yaşam kalitesini düşüren çok sayıda yan etkiye neden olurlar. Bu nedenle, yeni immünomodülatör ajanlara ve stratejilere ihtiyaç vardır. Çok sayıda bulgu, doğal immünomodülatörler olarak kanabidiol (CBD) ve tetrahidrokanabinol (THC) gibi Cannabis sativa fitokannabinoidlerinin inflamatuar bozuklukların tedavisinde kullanılma potansiyelinin güçlü olduğunu göstermiştir, ancak bunların bağışıklık sistemini modüle etmedeki rolü halen tam olarak ortaya konmamıştır. Ayrıca farmakolojik etkileri halen tam olarak bilinmeyen pek çok fitokannabinoid bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, in vitro ve in siliko olarak C. sativa CBD ve THC fitokannabinoidlerinin immünomodülatör potansiyellerinin ortaya çıkarılmasıdır. Yozgat Bozok Üniversitesi, Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından temin edilen CBD ve THC fitokannabinoidlerinin immünomodülatör etkisi Periferik Kan Mononükleer Hücreleri (PKMH) ve lösemik hücre dizileri (THP-1 ve U937) üzerinde araştırılmıştır. CBD ve THC fitokannabinoidlerinin lipopolisakkarit (LPS) ve forbol 12-miristat 13-asetat (PMA) ile uyarılan PKMH, THP-1 ve U937 hücrelerindeki sitokin ve kemokin kodlayan genlerin ifadelenmesini nasıl etkilediği qPCR yöntemiyle belirlenmiştir. Bu tez kapsamında elde edilen bulgular; C. sativa kaynaklı CBD ve THC fitokannabinoidlerinin immünomodülatör etkilere sahip olduğunu, bu etkilerin hücre tipine, uygulama koşullarına ve doz düzeyine bağlı olarak değişkenlik gösterebildiğini ortaya koymuştur. Bu durum, CBD ve THC'nin immün sistemi hedef alan tedavilerde farklı olgularda değerlendirilebilecek potansiyel ajanlar olduğunu göstermektedir. 2025, xiv + 84 sayfa
Özet (Çeviri)
Immunomodulation describes a process in which an individual's immune response is enhanced or suppressed. Immunomodulatory agents are classified as immunosuppressants if they inhibit the immune response or as immunostimulants if they stimulate it. These agents are used to treat diseases affecting the immune system, but they often cause numerous side effects that diminish patients' quality of life. Therefore, new immunomodulatory agents and strategies are needed. Many studies have shown that Cannabis sativa phytocannabinoids such as cannabidiol (CBD) and tetrahydrocannabinol (THC) have strong potential as natural immunomodulators in the treatment of inflammatory disorders, although their exact role in modulating the immune system is still not fully understood. Additionally, many phytocannabinoids have pharmacological effects that remain largely unknown. This study aimed to investigate the immunomodulatory potential of C. sativa CBD and THC phytocannabinoids both in vitro and in silico. The immunomodulatory effects of CBD and THC, provided by the Hemp Research Institute of Yozgat Bozok University, were examined on Peripheral Blood Mononuclear Cells (PBMCs) and leukemic cell lines (THP-1 and U937). The impact of CBD and THC on the expression of cytokine and chemokine-encoding genes in PBMC, THP-1, and U937 cells stimulated with lipopolysaccharide (LPS) and phorbol 12-myristate 13-acetate (PMA) was assessed using qPCR. The findings of this thesis demonstrate that CBD and THC phytocannabinoids from C. sativa exert immunomodulatory effects, which may vary depending on cell type, application conditions, and dose. These results suggest that CBD and THC are potential agents for evaluation in various treatments targeting the immune system. 2025, xiv + 84 pages