Kenevir (Cannabis sativa L.) infüzyonunun ehrlich assit tümörü üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of cannabis (Cannabis sativa l.) infusion on ehrlich ascites tumor
  1. Tez No: 968649
  2. Yazar: CANAN GÖNÜLALAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE AL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Onkoloji, Anatomy, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akış Sitometrisi, Biyoaktif Bileşen, Cannabis Sativa, EAT, Sitotoksisite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
KENEVİR (Cannabis sativa L.) İNFÜZYONUNUN EHRLİCH ASSİT TÜMÖRÜ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Canan GÖNÜLALAN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2025 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Özge AL ÖZET Bu çalışmada, uzun zamandır halk hekimliğinde ve fitoterapide kullanıldığı bilinen Cannabis sativa L. bitkisine ait yapraklardan hazırlanan sulu ekstraktların antioksidan potansiyeli, fitokimyasal bileşimi, sitotoksik etkileri ve apoptotik aktivitesinin değerlendirilmesi amaçlandı. Böylece C. sativa'nın sıcak su infüzyonlarının önemli bir antioksidan kapasiteye sahip olma ve Ehrlich Asit Tümörü (EAT) hücreleri üzerinde in vitro sitotoksik ve proapoptotik etkiler gösterme potansiyeli, kanserle ilişkili tedavilerde destekleyici ajan olarak potansiyel rollerinin araştırılması hedeflendi. Bu amaçla Yozgat Bozok Üniversitesi Kenevir Araştırma Enstitüsü'nden elde edilen kurutulmuş yapraklar, sıcak sulu ekstraksiyona tabi tutuldu, ardından filtrasyon ve dondurularak kurutma gerçekleştirildi. Elde edilen ekstrenin kimyasal karakterizasyonu ve antioksidan kapasitesi, fenolik flavonoidlerin tespiti, toplam fenolik ve flavonoid içeriği, DPPH, ABTS ve FRAP analizleri ile belirlendi. Ekstrenin EAT hücreleri üzerine sitotoksik etkisi, MTT analizleri ile değerlendirildi. Bu analizler sonrasında etkili dozlar belirlendikten sonra bu dozların apoptoz üzerine etkisi ise Annexin V-Propidium Iodide ikili boyama tabanlı akış sitometrisi kullanılarak ortaya konuldu. Yapılan analizler sonucunda ekstrelerin, 13,00±0,09 mg TEAC/kg (DPPH), 61,69±0,15 mg TEAC/kg (ABTS) ve 974,38±0,03 mM Fe/L (FRAP) ortalama değerleriyle güçlü antioksidan aktivite gösterdiği belirlendi. Fitokimyasal profilleme, sinapik asit (15,38 ppm), p-kumarik asit (16,04±0,40 ppm) ve kuersetinin baskın bileşikler olduğunu ortaya koyarken, daha düşük seviyelerde gallik asit ve kaempferol tespit edildi. In vitro sitotoksisite testleri ile, EAT hücrelerinde ekstrenin IC50 değeri 71,76 mg/mL olarak belirlendi. Akış sitometrisi analizlerinde, ekstrelerin hem negatif hem de pozitif kontrol gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstererek, doza bağlı bir şekilde apoptozu indüklediği ortaya konuldu (P< 0.005). Sonuç olarak, Cannabis sativa L. yapraklarının sulu ekstrelerinin önemli antioksidan kapasite ve çeşitli fenolik bileşim göstermelerinin yanısıra in vitro tümör hücrelerinde apoptozu tetiklediği görüldü. Bu bulgular, C. sativa infüzyonlarının biyolojik olarak aktif doğal ürünler olarak potansiyelini vurgulamakta ve kanser ve diğer oksidatif stresle ilişkili hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı veya destekleyici yaklaşımlar olarak daha fazla araştırılmasını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF CANNABIS (Cannabis sativa L.) INFUSION ON EHRLICH ASSITE TUMOR Canan GÖNÜLALAN Erciyes University, Institue of Health Sciences Faculty of Medicine, Department of Anatomy Master Thesis, August, 2025 Supervisor: Dr. Öğr. Üyesi Özge AL ABSTRACT This study aimed to evaluate the antioxidant potential, phytochemical composition, cytotoxic effects, and apoptotic activity of aqueous extracts prepared from the leaves of Cannabis sativa L., a plant known for its long-standing use in folk medicine and phytotherapy. Thus, we aimed to investigate the potential of hot water infusions of C. sativa to possess significant antioxidant capacity and to exhibit cytotoxic and proapoptotic effects on Ehrlich Ascites Tumor (EAT) cells in vitro, and to investigate their potential role as supportive agents in cancer-related therapies. For this purpose, dried leaves obtained from the Cannabis Research Institute of Yozgat Bozok University were subjected to hot water extraction, followed by filtration and freeze-drying. The chemical characterization and antioxidant capacity of the extract were determined by phenolic flavonoids, total phenolic and flavonoid content, and DPPH, ABTS, and FRAP analyses. The cytotoxic effect of the extract on EAT cells was assessed by MTT assays. After determining the effective doses after these analyses, the effects of these doses on apoptosis were demonstrated using Annexin V-Propidium Iodide dual staining based flow cytometry. As a result of the analyses, it was determined that the extracts exhibited strong antioxidant activity with mean values of 13.00±0.09 mg TEAC/kg (DPPH), 61.69±0.15 mg TEAC/kg (ABTS) and 974.38±0.03 mM Fe/L (FRAP). Phytochemical profiling revealed that sinapic acid (15.38 ppm), p-coumaric acid (16.04±0.40 ppm), and quercetin were the dominant compounds, while gallic acid and kaempferol were detected at lower levels. In vitro cytotoxicity tests revealed the IC50 value of the extract in EAT cells as 71.76 mg/mL.