Beliren yetişkinlik döneminde varoluşsal pişmanlık ile ontolojik iyi oluş arasındaki ilişkide eudaimonik öz düzenleme değişkeninin düzenleyici rolünün incelenmesi
Examining the moderating role of the eudaimonic self regulation variable in the relationship between existential regret and ontological well-being in emerging adulthood
- Tez No: 949388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE NAZ ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beliren yetişkinlik, varoluşsal pişmanlık, pişmanlık, ontolojik iyi oluş, iyi oluş, eudaimonik öz düzenleme, duygu düzenleme, öz düzenleme, eudaimonik, Emerging adulthood, existential regret, regret, ontological well-being, well-being, eudaimonic self-regulation, emotion regulation, self-regulation, eudaimonia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırmada, beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin varoluşsal pişmanlık düzeyi ile ontolojik iyi oluş düzeyi arasındaki ilişkide eudaimonik öz düzenleme becerisinin düzenleyici rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemi, beliren yetişkinlik döneminde olan 18-30 yaş arasında 333'ü kadın ve 225'i erkek olmak üzere toplam 558 bireyden oluşmaktadır. Katılımcılardan elde edilen verilerle yapılan analiz sonucuna göre varoluşsal pişmanlık ve ontolojik iyi oluş arasında negatif yönde yüksek anlamlı güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin ontolojik iyi oluş düzeyleri ve eudaimonik öz düzenleme düzeyleri arasında pozitif yönde yüksek anlamlı güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Varoluşsal pişmanlık ve eudaimonik öz düzenleme arasında negatif yönde yüksek anlamlı orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to examine the moderating role of eudaimonic self-regulation in the relationship between existential regret and ontological well-being among individuals in the emerging adulthood period. The sample consisted of 558 participants (333 females and 225 males) aged between 18 and 30.Data analysis revealed a strong, significant negative relationship between existential regret and ontological well-being. Additionally, a strong, significant positive relationship was found between eudaimonic self-regulation and ontological well-being. A moderate, significant negative relationship was also identified between existential regret and eudaimonic self-regulation.These findings suggest that existential regret may adversely affect ontological well-being during emerging adulthood. However, higher levels of eudaimonic self-regulation may buffer or mitigate this negative impact, highlighting the importance of self-regulatory capacities in psychological adjustment during this life stage.