Kuru tarım alanlarında küçük ölçekli çiftçilerin ek gelir getirici faaliyetlere katılımını etkileyen faktörler: Etiyopya, Dire Dawa örneği
Factors affecting the participation of small-scale farmers in additional income generating activities in dry farming areas: The case of Dire Dawa, Ethiopia
- Tez No: 949422
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE KANTAR DAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım dışı gelir, Tobit modeli, kırsal kalkınma, Dire Dawa, Etiyopya, Non-farm income, Tobit model, rural development, Dire Dawa, Ethiopia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kuraklık riski yüksek bölgelerde yaşayan geçimlik çiftçiler için tarım dışı gelir getirici faaliyetlerin genişletilmesi; kökleşmiş yoksulluğun azaltılması, hanehalkı düzeyinde kronik gıda güvencesizliğinin en aza indirilmesi ve kırsal toplulukların direnç geliştirme ile iklim değişikliğine uyum kapasitelerinin artırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, Etiyopya'nın doğusunda yer alan Dire Dawa İdaresi kırsalındaki küçük ölçekli çiftçiler arasında tarım dışı gelir getirici faaliyetlere (TDGGF) katılımın hanehalkı düzeyindeki belirleyicilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada kesitsel tarama modeli benimsenmiş; hem tanımlayıcı hem de çıkarımsal istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Veriler, Dire Dawa'ya bağlı 12 kırsal kebelede (mahalle) basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 250 hanehalkı reisi ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, kişisel gözlemler ve odak grup tartışmaları aracılığıyla toplanmıştır. Tobit regresyon analizi sonuçlarına göre, tasarruf alışkanlığı ve aile büyüklüğü, tarım dışı faaliyetlere katılım olasılığı ile istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde ilişkilidir. Buna karşılık, sahip olunan arazi büyüklüğü, hayvan varlığı ve aktif işgücü miktarı bu faaliyetlere katılım olasılığı ile negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, düşük piyasa ve bilgi erişimi, bilgi ve beceri eksikliği, sermaye ve kredi yetersizliği, ulaşım olanaklarının sınırlılığı, girdi teminindeki süreksizlik, uygun eğitim ve danışmanlık eksikliği ile yetersiz denetim gibi yapısal engellerin çiftçilerin tarım dışı faaliyetlere yönelmesini önemli ölçüde kısıtladığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, tarım dışı faaliyetlerin kırsal kalkınma politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak ele alınması gerektiğini göstermektedir. Uygulanacak politikaların ve müdahale programlarının, çalışma alanındaki farklı hane halkı gruplarının sosyal ve ekonomik koşullarına uygun şekilde planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Expanding non-farm income generating sources for drought prone subsistence farmers plays a significant role in reducing deep rooted poverty, minimizing chronic household food security as well as enhancing resilience building and climate change adaptation capacities of rural communities. This study intended to identify household level determinants of participation in non-farm income generating activities (NFIGA) among smallholder farmers of rural Dire Dawa Administration (DDA), Eastern Ethiopia. Hence, cross-sectional research design that used both descriptive and inferential statistics was employed. Data were collected from 250 sample household heads by using simple random sampling technique from 12 rural kebeles of DDA. Whereas semi-structured interview schedule, personal observation and focus group discussions were made directly. The Tobit model result revealed that saving habit, and family size were significant and positively related with the probability of participation in NFIGA while land size owned, livestock ownership and active labor force were found to be negatively related. Moreover, low market access and information, lack of knowledge and skill, lack of capital and credit, lack of transport, lack and sustainability of input supply, lack of appropriate training and advice and lack of close supervision were the major constraints which hindered farmers from undertaking non-farm activities. This shows the need for non-farm activities to be part of rural development policies. The interventions should also be designed to suit the needs and situations of different categories of the households in the study area.