Wüzburglu John'un Kutsal Topraklar Tanımıadlı eserinin tercüme ve tanıtımı
Translation and presentation of John of Wüzburg's Work Called description of The Holy Land
  1. Tez No: 949537
  2. Yazar: MUSTAFA POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VURAL ÖNTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kudüs, Tapınak, Roma, Bizans, Konstantin, Gerçek Haç, Kutsal Mezar Kilisesi, İsa, Havari
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Kudüs, dört bin yıllık tarihi boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehir, bu medeniyetlerin sosyal, dini ve mimari izlerini günümüze taşıyarak, geçmişin derinliklerinden gelen zengin bir kültüre sahiptir. Kudüs'ün büyük bir öneme sahip olmasının bir nedeni de, semavi dinler tarafından kutsal kabul edilmesidir. Kudüs Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için önemli bir konuma sahip olmuştur. Kudüs'ün tarihsel gelişimi Kenanilerle başlamıştır. Hz. Dâvud döneminde krallık olmuş ve merkezi Kudüs'tür. Hz. Süleyman tarafından tapınağın inşa edilmesi ve şehrin Babiller tarafından ele geçirilmesi ile Yahudilerin ilk sürgünü başlamıştır. Daha sonra, sırasıyla Persler ve Romalılar şehre hâkim olmuşlardır. Konstantin'in Bizans İmparatorluğu tahtına geçmesiyle birlikte, Hristiyanlık devlet içinde serbest bırakılmış; bu gelişme, Kudüs'ün Yahudi kimliğinden uzaklaşarak Hristiyanlık kimliğiyle ön plana çıkmasına neden olmuştur. Bu dönemde Kudüs, Hristiyan mimarisiyle donatılmış ve dünyanın dört bir yanından Hristiyan hacıların ziyaret ettiği önemli bir merkez hâline gelmiştir. Kudüs, VII. yüzyıl boyunca Roma-Bizans egemenliğinde kaldıktan sonra, 638 yılında Müslümanlar tarafından fethedilerek yeni bir dönemin başlangıcına sahne olmuştur. Bu tarihten 1097 tarihine kadar İslâm ve Türk İslâm devletlerinin hüküm sürmüştür. Sırasıyla Emevîler, Abbasiler, Tolunoğulları, İhşîdler, Fatımîler ve Selçuklularn hâkimiyetine girmiştir. Haçlı Seferleri 1095'te başlamış ve 1099 yılında Kudüs Haçlılar tarafından hâkimiyet altına alınmıştır. Würzburglu John betimlemesinde hac ziyareti için Kudüs'e gitmiştir. Takip edilen güzergâh Akka, Nasıra, Cenin, Nablus, Kudüs şeklindedir. Würzburglu John, Beytüllahim'i ziyaret etmiş ve Yafâ üzerinden geri dönmüştür. Kudüs'teki tasvirine şehirdeki kutsal yerleri, Kutsal Kabir Kilisesinden başlayarak betimlemiştir. Dâvûd Kapısından geçtikten sonra başladığı yere dönmüştür. Diğer milletlerin bıraktığı birçok tapınağı ve küçük kiliseleri anlatmamıştır. Şehirde yaşayan topluluklar hakkında pek bir bilgi vermemiştir. Çeviride değinilen noktaların, bahsedilen yerlerin, gezdiği gördüğü yerlerin yanında görmediği yerlerden de yüzeysel olarak bahsetmiştir. Çeviride sırasında metinde geçen kişi, mekân ve kavramları açıklamaya özen gösterdik. Bu sayede çalışmayı dipnotlarla destekleyerek daha zengin ve anlaşılır hâle getirmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Jerusalem has hosted many different civilizations throughout its four thousand year history. The city has a rich culture that comes from the depths of the past, carrying the social, religious and architectural traces of these civilizations to the present day. One of the reasons why Jerusalem has great importance is that it is considered sacred by the Abrahamic religions. Jerusalem has had an important position for Jews, Christians and Muslims. The historical development of Jerusalem began with the Canaanites. It became a kingdom during the time of Hz. David and its center was Jerusalem. The first exile of the Jews began with the construction of the temple by Hz. Solomon and the capture of the city by the Babylonians. Later, the city was ruled by the Persians and Romans in turn. With Constantine's accession to the throne of the Byzantine Empire, Christianity was granted freedom within the state, and this led to Jerusalem shedding its Jewish identity and coming to the forefront with its Christian identity. During this period, Jerusalem was adorned with Christian structures and provided the flow of Christian pilgrims from all over the world. Jerusalem, VII. After remaining under Roman-Byzantine rule for a century, it was conquered by Muslims in 638 and became the scene of the beginning of a new era. From this date until 1097, it was ruled by Islamic and Turkish Islamic states. It came under the rule of Umayyads, Abbasids, Tulunids, Ikhshids, Fatimids and Seljuks respectively. The Crusades started in 1095 and Jerusalem came under Crusader rule in 1099. In his depiction, John of Würzburg went to Jerusalem for a pilgrimage. The route followed was from Akka to Nazareth, then Jenin, Nablus to Jerusalem. He visited Bethlehem and returned via Jaffa. In his depiction of Jerusalem, he depicted the holy places in the city, starting from the Church of the Holy Sepulchre. After passing through the Gate of David, he returned to where he started. He did not describe the many temples and small churches left by other nations. He did not provide much information about the communities living in the city. He mentioned the points mentioned in the translation, the places he visited and saw, as well as the places he did not see superficially. We also tried to explain the people, places and concepts in the translation. We wanted to enrich the translation made in this way with footnotes. Key Words :Jerusalem, Jews, Temple, Rome, Byzantine, Constantine, Christianity, True Cross, Church of the Holy Sepulcher, Muslims, Jesus, Apostle. Quantity of Page: xıv+97 Supervisor : Doç. Dr. Vural ÖNTÜRK