Hattat Prof. Dr. Kazım Hacımeyliç (hayatı, sanatı, eserleri)
Calligrapher Hattat Prof. Dr. Kazım Hacimeyliç (life, art, works)
  1. Tez No: 949753
  2. Yazar: MEHMET ÇETİN ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Hattat Prof. Dr. Kazım Hacımeyliç, Hat Sanatı, Hat Ekolleri, Calligrapher Prof. Dr. Kazım Hacımeyliç, Calligraphy, Calligraphy Schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Hattat Prof. Dr. Kazım Hacımeyliç; yapmış olduğu akademik çalışmaları ve ortaya koyduğu eserleri ile Türk-İslam sanatlarına katkısı yadsınamaz bir gerçektir. Akademik ve sanat çalışmalarına ek olarak hat sanatını ileri noktalara taşıma arzusu ve bu bilinci taşıyan talebeler yetiştirmeyi kendisine görev edinmiş bir şahsiyet olması hasebiyle hakkında bilimsel araştırma yapılması ön görülmüş; hayatı, sanatı ve eserleri incelenerek sanat dünyasına katkıları değerlendirilmiştir. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, Türk Devri Öncesi Hat Sanatı ve Türk Devri Hat Sanatı kronolojik olarak anlatılmış; Türk Hat Ekolleri, Balkanlarda ve Bosna-Hersek'te Hat Sanatı ve yazı çeşitleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Hattat Prof. Dr. Kazım Hacımeyliç'in hayatı, eğitimi ve sanatı anlatılmıştır. Devamında ders aldığı hocaları, talebeleri, bilim, eğitim, kültür ve sanat dünyasına katkıları hususunda bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölüm katalog olarak düzenlenmiş, hattatın eserleri bu bölümde ele alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Calligrapher Prof. Dr. Kazım Hacımeyliç; his contribution to Turkish-Islamic Arts with his academic studies and the works he put forward is an undeniable fact. In addition to his academic and artistic studies, he is a person who has a desire to carry the art of calligraphy to advanced levels and has made it his duty to train students who carry this awareness, therefore, it has been foreseen that a scientific research be conducted on him; his life, art and works have been examined and his contributions to the art world have been evaluated. In the first part of the thesis consisting of three parts, Pre-Turkish Period Calligraphy and Turkish Period Calligraphy are explained chronologically; information is given about Turkish Calligraphy Schools, Calligraphy in the Balkans and Bosnia-Herzegovina and types of writing. In the second part, the life, education and art of Calligrapher Prof. Dr. Kazım Hacımeyliç are explained. In the continuation, information is given about the teachers he took lessons from, his students, his contributions to the world of science, education, culture and art. The third part is organized as a catalog and the calligrapher's works are discussed and evaluated in this section.