Futbol hakemlerinin stres kaynakları, iş tatmini ve iş performansı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of relationships among stress sources, job satisfaction and job performance of football referees
  1. Tez No: 949898
  2. Yazar: ÜMİT ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Futbol Hakemi, Stres, İş Tatmini, İş Performansı, Football, Football Referee, Stress, Job Satisfaction, Job Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Biyolojik, psikolojik ve sosyal özelliklere sahip olan futbol hakemleri; diğer meslek gruplarını icra eden insanlar gibi içsel ve dışsal unsurlardan etkilenmek, stres yaşamakta ve bu performanslarına yansımaktadır. Bu araştırmada futbol hakemlerini strese iten faktörlerin belirlenmesi, bu faktörlerin iş tatmini ve iş performansıyla ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini TFF MHK 2. Bölge hakemleri ile İstanbul, Ankara, İzmir, Zonguldak hakemlerinden 578 futbol hakemleri oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgiler anketi, hakemlerde strese neden olan faktörler, futbol hakemlerinde iş tatmini ve iş performansları ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 25 programıyla yapılmıştır. İkili karşılaştırmalarda Two Independent Sample T testi, Çoklu Karşılaştırmalarda One Way Anova Testi'nden, farkın kaynaklandığı grup bilgisi için Post Hoc Tamhane testinden yararlanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Hakemlerin cinsiyet değişkenine göre iş performansı ve strese iten faktör puanları arasında anlamlı bir fark bulunmazken, iş tatmini düzeylerinin içsel tatmin alt boyutunda istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmaktadır. Yaş değişkenine göre strese iten faktörler, iş performansı ve iş tatmini karşılaştırılmasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmaktadır. Eğitim durumu değişkenine göre strese iten faktörler, iş tatmini ve iş performansı karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmuştur. Hakemlik seviyesine göre strese iten faktörler, iş tatmin düzeyleri ve iş performansları karşılaştırıldığında tüm alt boyutlar ve toplam puan arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmuştur. Görev süresi ile strese iten faktörler, iş tatmin düzeyleri ve iş performansları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Spor geçmişine sahip hakemler ile onları strese iten faktörler, iş tatmini ve iş performansı karşılaştırılmasında tüm boyutlarda istatiksel olarak anlamlı farklar belirlenmiştir. Hakemlerin stres kaynakları, iş tatmini ve iş performans aralarındaki ilişkiye bakıldığında; dış faktörler / iş yerindeki çevresel faktörler ile sosyal faktörler arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Sosyal faktörler arttıkça dış faktörlerinde arttığı görülmüştür. Sonuç: Hakemlerin cinsiyet değişkenine göre iş performansı ve strese iten faktör puanları arasında anlamlı bir fark bulunmazken, iş tatmini düzeylerinin içsel tatmin alt boyutunda istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmaktadır. Yaş, eğitim, hakemlik seviyesi, görev süresi ve spor geçmişi değişkenleriyle hakemleri strese iten faktörler, iş tatmini ve iş performans puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Hakemlerin stres kaynakları, iş tatmini ve iş performans aralarındaki ilişkiye bakıldığında, bütün faktörler arasında ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Football referees, who have biological, psychological and social characteristics, are affected by internal and external factors, experience stress, and this is reflected in their performance, just like people who practice other professions. The aim of this study is to determine the factors that cause stress in football referees and to examine the relationship between these factors and job satisfaction and job performance. Method: The study used the relational screening model, one of the quantitative research methods. The sample of the study consisted of 578 football referees from TEF MHK 2nd Region and referees from Istanbul, Ankara, Izmir, and Zonguldak. Personal information survey, factors causing stress in referees, job satisfaction and job performance scales in football referees were used as data collection tools. Data analysis was done with SPSS 25 program. Two Independent Sample T test was used in pairwise comparisons, One Way Anova Test was used in multiple comparisons, and Post Hoc Tamhane test was used for group information where the difference originated. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationship between variables. Findings: While there is no significant difference between the job performance and stress factor scores of the referees according to the gender variable, there is a statistically significant difference in the internal satisfaction sub-dimension of job satisfaction levels. There is a statistically significant difference in the comparison of stress factors, job performance and job satisfaction according to the age variable. When stress factors, job satisfaction and job performance were compared according to the education status variable, a statistically significant difference was found. When stress factors, job satisfaction levels and job performance were compared according to the referee level, a statistically significant difference was found between all sub-dimensions and total score. A statistically significant difference was found between the stress factors, job satisfaction levels and job performance with the term of duty. Statistically significant differences were found in all dimensions in the comparison of referees with sports background and their stress factors, job satisfaction and job performance. When the relationship between the stress sources, job satisfaction and job performance of the referees is examined; there is a strong relationship between external factors / environmental factors in the workplace and social factors. It was observed that as social factors increase, external factors also increase. Conclusion: While there is no significant difference between the job performance and stress factor scores of the referees according to the gender variable, there is a statistically significant difference in the intrinsic satisfaction sub-dimension of job satisfaction levels. There is a statistically significant difference between the stress factors, job satisfaction and job performance scores of the referees with the variables of age, education, refereeing level, term of office and sports history. When the relationship between the stress sources of the referees, job satisfaction and job performance is examined, it is determined that there is a relationship between all the factors.