Faal futbol hakemlerinin stres kaynaklarının tespiti (Ankara İli Örneği)
Detection of active football referees stress resource (The Case of Ankara Province)
  1. Tez No: 288850
  2. Yazar: MUSTAFA TİMUÇİN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER EKENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol hakemi, bireysel stres faktörleri, çevresel stres faktörleri, örgütsel stres faktörleri, Soccer referee, individual stress factors, environmental stress factors, organizational stress factors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmanın amacı, 2010?2011 futbol sezonunda Türkiye Futbol Federasyonu Ankara İlinde faal futbol hakemliği yapan hakemlerinin hakemlik süreçlerinde karşılaştıkları stres kaynaklarının tespit edilmesi ve çeşitli değişkenlere göre aralarındaki farklılıkların incelenmesidir. Bu amaçla 2010?2011 futbol sezonunda Türkiye Futbol Federasyonu Ankara İlinde görev yapan faal futbol hakemlerine anket uygulanmıştır. Araştırmada 3 kadın, 184 erkek olmak üzere toplam 187 anket geri dönmüş ve değerlendirmeye alınmıştır.Araştırma mevcut durumu saptamaya yönelik betimsel bir çalışmadır. Araştırmada nicel yaklaşım kullanılmıştır. Araştırma, kişisel ve mesleki bilgileri içeren ölçek ve hakemlerin bireysel, çevresel ve örgütsel faktörler olarak karşılaşabilecekleri stres kaynaklarına yönelik ölçek ile toplanan veriler üzerinde yürütülmüştür. Ön uygulamadan elde edilen veriler ile yapılan güvenirlik analizi sonucunda ölçeğin iç tutarlılık katsayısı (Cronbach Alpha)'na bakılmıştır. Alpha katsayısı 0.93 olarak bulunmuştur.Araştırma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11.5 ve STATİSTİCA 7.0 programından yararlanılmıştır. Araştırma için Araştırma için frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama ( ), Kolmogrov Smirnov Testi, t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) analizleri kullanılmıştır.Araştırmada, futbol hakemlerinin stres düzeylerini belirlemek için elde edilen verilerin frekansları, yüzdeleri ve aritmetik ortalamaları tablolaştırılarak yorumlanmıştır.Ankara ili faal futbol hakemlerinin stres kaynaklarının düzeylerinin; yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitimi durumu, hakemlik klasmanı, hakemlik yılı ve meslek durumlarına göre fark gösterip göstermediğini ortaya koymak için parametrik istatistiklerden bağımsız örneklemler için t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) analizleri kullanılmıştır. Bireysel, çevresel ve örgütsel stres faktörlere ilişkin ölçülen görüş puanlarının normal dağılım gösterip göstermediği ortaya koymak için Kolmogrov Smirnov Testi kullanılmıştır.Çalışma sonunda; bireysel, çevresel ve örgütsel stres faktörlere ilişkin ölçek puanlarının normal dağılım gösterdiği gözlenmiştir(p>0.05).Araştırmaya katılan katılımcıların bireysel stres faktörlerine ilişkin görüşlerinin ( =3.28) en yüksek olduğu gözlenmiştir. En az ortalamaya sahip faktörün ise çevresel stres faktör ( =2.42) olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, futbol hakemlerinin stres düzeylerini; medeni durum ve hakemlik yılı değişkenlerinin etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study, 2010-2011 football season, Football Federation of Turkey, Ankara Province engaged in an active football referee referees to identify sources of stress faced by the arbitration process and to examine the differences according to several variables. For this purpose, consisted of active football referees working in the 2010-2011 football season, Turkey Football Federation in Ankara Province. 3 females and 184 males were evaluated for a total of 187 questionnaires returned.Descriptive study to determine the current state of research. Quantitative approach used in this study. Research, including personal and professional information and the scale of individual refeeres, as the face of environmental and organizational factors was conducted on data collected by the scale of sources of stress. Preliminary data obtained by applying the analysis of the internal consistency reliability of coefficient (Cronbach's alpha) to the assays. Alpha coefficient was found to be 0.93.SPSS 11.5 and STATISTICA 7.0 was used for the evaluation of results of research and program. The research has been used to frequency (f), percentage (%), the arithmetic average ( ), Kolmogrov Smirnov Test, t test and one-way analysis of variance (ANOVA) analysis.In the study, interpreted in tables of the data obtained to determine the level of football referees stress frequencies, percentages and arithmetic average.Active sources of stress levels in the province of Ankara, football referees, age, gender, marital status, education drumu, arbitration, classification, and occupational status of arbitration to determine the parametric statistics showing the difference in the independent sample t test and one-way analysis of variance (ANOVA) analysis used. Kolmogrov Smirnov test was used to determine the individual, environmental, and organizational points of view as measured on the stress factors to determine the normal distribution showing.At the end of the study, normal distribution was observed (p> 0.05), individual, environmental and organizational factors related to stress scores.The highest was observed in the study participants? perceptions about individual stress factors ( =3.28). Environmental stress factor ( =2.42) were determined as a factor of at least average. In addition, stress levels were affected by football referees have been marital status and variables in referee.