Isıl iletkenlik özellikleri geliştirilmiş poliamid 6,6 kompozitlerinin hazırlanması
Preparing of enhanced thermal conductivity properties of polyamide 6,6 composites
  1. Tez No: 949907
  2. Yazar: RUMEYSA BEYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl iletkenlik, poliamid 6, karbon elyaf, karbon siyahı, bakır tozu, kompozit, Thermal conductivity, polyamide 6, carbon fiber, carbon black, copper powder, composite
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Polimer Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Mühendislik plastiklerinden sınıfında yer alan Poliamid 6,6 (PA 6,6), yüksek dayanım, iyi elektriksel ve kimyasal özellikleri sahip olan bir polimerdir. PA 6,6 endüstriyel olarak oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. PA 6,6, emniyet kemerleri, elektrik kumanda düğmeleri, sigorta kutuları, kablo bağlayıcı tokaları, dişliler, kam mili ve çeşitli otomotiv parçalarında gibi farklı uygulama alanlarına sahiptir. PA 6,6'dan üretilen ürünler kullanım esnasında ısıya maruz kaldığı zaman ürün geometrisi etkilemekte ve mekanik özelliklerini azaltmaktadır. PA 6,6'nın kullanım esnasında oluşabilecek ısıl deformasyonları ısıl iletkenlik katsayısı yüksek takviye malzemeler eklenerek önlenebilmektedir. Düşük ısıl iletkenlik özelliğine sahip PA 6,6'nın ısıl iletkenlik özellikleri, iletken dolgu malzemeleri ilavesi ile geliştirilmektedir. Bu çalışmada da bakır tozu, karbon elyaf ve karbon siyahı ilavesi ile PA 6,6'nın ısıl iletkenlik özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bakır tozunun, karbon elyafının ve karbon siyahının birlikte kullanılmasıyla PA 6,6'nın ısıl özellikleri ve mekanik özellikleri üzerinde oluşan etki incelenmiştir. Farklı oranlarda hazırlanan numunelerin ısıl iletkenlik ölçümü, mekanik testler, mikroyapı incelemeri yapılmıştır. Karbon elyaf ilavesi ısıl iletkenliği ve mekanik özellikleri geliştirmiştir. PA 6,6'ya karbon siyahı ve bakır tozu ilave edildiğinde mekanik özellikler düşerken, ısıl iletkenlik gelişmiştir. Karbon elyaf, karbon siyahı, bakır tozu ilavesi PA 6,6'nın ısıl iletkenlik ve mekanik özelliklerini geliştirmiştir. En yüksek ısıl iletkenlik hacimce yüzde 10 karbon elyaf, bakır tozu, karbon siyahı içeren PA 6,6 numunesi için 0,73 W/mK olarak ölçülmüştür. Bu çalışmada iletken dolgu malzemeleri kullanılarak PA 6,6'nın ısıl iletkenlik özelliklerinin geliştirilmesi hedefine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
PREPARING OF ENHANCED THERMAL CONDUCTIVITY PROPERTIES OF POLYAMIDE 6,6 COMPOSITES ABSTRACT Polyamide 6,6 (PA 6,6), which is in the class of engineering plastics, is a polymer with high strength, good electrical and chemical properties. PA 6,6 is widely used industrially. PA 6,6 has different application areas such as seat belts, electrical control buttons, fuse boxes, cable tie buckles, gears, camshafts and various automotive parts. Products manufactured from PA 6,6 affect product geometry and reduce mechanical properties when exposed to heat during use. The thermal deformations of PA 6,6 can be prevented by adding reinforcing materials with high thermal conductivity coefficient. The thermal conductivity of PA 6,6 with low thermal conductivity is improved by the addition of conductive filling materials. In this study, it is aimed to improved the thermal conductivity properties of polyamid 6,6 with the addition of copper powder, carbon black and carbon fiber. The effect of copper powder, carbon fiber and carbon black on the thermal properties and mechanical properties of PA 6,6 was investigated. The thermal conductivity, mechanical tests and microstructure studies of the samples prepared in different ratios were performed. The addition of carbon fibers improved thermal conductivity and mechanical properties. When carbon black and copper powder to PA 66 are added, the mechanical properties of PA 6.6 decrease and thermal conductivity is improved. The highest thermal conductivity was measured as 0.73 W / mK for the PA 6.6 sample containing 10 percent by volume carbon fiber, copper powder, carbon black. In this study, it is aimed to improve the thermal conductivity properties of PA 6,6 by using conductive fillings.