Çevresel Kuznets Eğrisi eğrisi hipotezinin geçerliliği: Seçilmiş OECD ülkeleri için panel veri analizi
Validity of the Environmental Kuznets Curve hypothesis: panel data analysis for selected OECD countries
- Tez No: 949908
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATAKİŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevre Kirliliği, Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezi, Ekonomik Büyüme, Panel Veri Analizi, OECD Ülkeler, Environmental Pollution, Environmental Kuznets Curve Hypothesis, Economic Growth, Panel Data Analysis, OECD Countries
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sanayileşme, nüfus artışı ve beraberinde kentleşme ile birlikte çevre kirliliğinin artması ve kıt kaynakların etkin bir şekilde kullanılması günümüzde dikkat çeken bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada sürdürülebilir kalkınmayı negatif etkileyen çevre kirliliği ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmektedir. Bu amaç doğrultusunda Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin geçerli olup olmadığının test edilmesi için seçilmiş ülkeler ile panel veri analizi uygulanmıştır. Çalışmada seçilmiş 10 OECD ülkesine ait Dünya Bankasından (WDI) elde edilen veriler ile 1990-2023 dönemi için Stata 14 programı kullanılarak Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin geçerliliği incelenmektedir. Analiz sonucunda seçilen OECD ülkelerinde Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle GSYİH'teki artış CO2 emisyonunu belirli bir miktara kadar artırıp yaklaşık 10 trilyon $ seviyesinden sonra azaltmaya başladığı tespit edilmiştir. Bu çalışma; çevre kirliliğinin gerçek boyutunu görebilmemiz ve bireysel farkındalığımızın artması için farklı bir bakış açısı sunmaktadır. Ayrıca iktisadi gelişim ne kadar önemli bir konu olsa da bunun çevreye minimum zarar verilerek yapılabilmesi için etkili çevre politikalarının geliştirilip, teknolojik yeniliklerin gerekliliğinden bahsedilerek, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek anıda literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Industrialization, population growth and urbanization, along with the increase in environmental pollution and the efficient use of scarce resources have become a matter of attention today.This study examines the relationship between environmental pollution and economic growth, which negatively affects sustainable development. For this purpose, panel data analysis was applied to selected countries to test whether the Environmental Kuznets Curve Hypothesis is valid. The study examines the validity of the Environmental Kuznets Curve Hypothesis using the data obtained from the World Bank (WDI) for 10 selected OECD countries for the period 1990-2023 using the Stata 14 program.As a result of the analysis, it was concluded that the Environmental Kuznets Curve Hypothesis is valid in the selected OECD countries. In particular, it has been determined that the increase in GDP increases CO2 emissions up to a certain amount and then starts to decrease after the level of approximately $10 trillion. This study offers a different perspective to see the true extent of environmental pollution and increase our individual awareness. In addition, although economic development is an important issue, the necessity of developing effective environmental policies and technological innovations in order to achieve this with minimum damage to the environment and to leave a more livable world to future generations contributes to the literature in the memoir.