Konya il ve ilçelerinde üretilen ekmek çeşitleri
Bread types produced in Konya province and districts
  1. Tez No: 949929
  2. Yazar: EDA SAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ SEÇİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmek, Gastronomi, Konya Mutfağı, Yöresel Ekmekler, Bread, Gastronomy, Konya Cuisine, Local Breads
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Ekmek, insanlık tarihi açısından en temel besin kaynaklarından biridir ve birçok kültürde kutsal olarak kabul edilmektedir. Türk mutfağı, dünyanın birçok ülkesine göre çok daha zengin bir ekmek kültürüne ve çeşitliliğine sahiptir. Bu zenginliğe rağmen geleneksel ekmek üretimine dair yazılı kaynaklar oldukça sınırlıdır. Türkiye'nin tahıl üretiminde öne çıkan Konya, Çatalhöyük'ten günümüze uzanan mutfak kültürünün temellerini tahıl ve et üzerine kurmuştur. Konya mutfağı, Selçuklu ve Mevlevi kültürünün etkisiyle de zenginleşmiştir. Şehir, unlu mamuller ve ekmek çeşitliliğiyle tarih boyunca adından söz ettirmiştir. Bu çalışmada Konya yöresel mutfağına ait ekmek çeşitliliğinin kayıt altına alınması ve elde edilen bilgilerle bu çeşitliliğin somut verilerle ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Konya ilinde ikamet eden 52 gönüllü kaynak kişiden nitel araştırma yöntemlerinden mülakat/görüşme tekniği kullanılarak Konya ili yöresel mutfağında yer alan ekmek çeşitleri ve bu ekmeklerin üretiminde kullanılan malzeme, ekipman ve pişirme yöntemlerine ait veriler toplanmıştır. Bu veriler ışığında Konya iline bağlı ilçelerde geçmişten günümüze ulaşan ekmek çeşitleri kayıt altına alınmıştır. İl genelinde yufka ekmek, lavaş, bazlama, kömbe, su böreği ve sac böreğinin öne çıktığı görülmüş olup, ilçelere özgü diğer yöresel ekmek çeşitleri ve pişirme yöntemleri de tespit edilmiştir. Konya iline ait yöresel ekmek çeşitlerinin; kullanılan malzemeler, yapım teknikleri ve pişirme yöntemleri açısından incelenmesi ve tek bir çalışmada toplanarak belgelenmesi bu araştırmayı değerli kılmaktadır. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ekmek çeşitlerinin kayıt altına alınması da çalışmanın önemini artırmaktadır. Bu araştırmanın, ilerleyen dönemlerde yapılacak benzer çalışmalara rehberlik etmesi ve literatüre katkı sunması hedeflenmektedir. Bu bağlamda kültürel zenginliğimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Bread is one of the most basic food sources in human history and is considered sacred in many cultures. Turkish cuisine has a much richer bread culture and variety than many countries in the world. Despite this richness, written sources on traditional bread production are quite limited. Konya, which stands out in Turkey's grain production, has built the foundations of its culinary culture, which extends from Çatalhöyük to the present day, on grain and meat. Konya cuisine has also been enriched by the influence of Seljuk and Mevlevi culture. The city has made a name for itself throughout history with its baked goods and bread variety. This study aims to record the bread variety of Konya's local cuisine and to present this variety with concrete data using the information obtained. In this context, data on the bread varieties in Konya's local cuisine and the materials, equipment and cooking methods used in the production of these breads were collected from 52 volunteers residing in Konya province using the interview/interview technique, which is one of the qualitative research methods. In the light of this data, the bread varieties that have survived from the past to the present in the districts of Konya province were recorded. It was observed that yufka bread, lavash, bazlama, kömbe, su böreği and sac böreği were prominent throughout the province, and other local bread varieties and cooking methods specific to the districts were also determined. The examination of local bread varieties belonging to Konya province in terms of the materials used, production techniques and cooking methods and their collection and documentation in a single study make this research valuable. The recording of traditional bread varieties that are on the verge of being forgotten also increases the importance of the study. It is aimed that this research will guide similar studies to be conducted in the future and contribute to the literature. In this context, more studies are needed to protect our cultural wealth and to pass it on to future generations.