Havacılık emisyonlarının azaltılmasında AB emisyon ticareti sisteminin rolü: Ekonometrik bir analiz
The role of the EU emissions trading system in reducing aviation emissions: An econometric analysis
- Tez No: 950015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAHAN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Sivil Havacılık, Econometrics, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: AB ETS, Havacılık CO₂ Emisyonları, Enerji Kullanımı, Panel Veri, Sürdürülebilirlik, EU ETS, Aviation CO₂ Emissions, Energy Use, Panel Data, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1995–2021 dönemine ait 23 Avrupa ülkesinin verilerini kullanarak Avrupa Birliği Emisyon Ticareti Sistemi'nin (AB ETS), havacılık sektöründen kaynaklanan karbondioksit (CO₂) emisyonları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çevre kalitesini temsilen bağımlı değişkenler olarak iç hat havacılık kaynaklı CO₂ emisyonu, uluslararası havacılıktan kaynaklı CO₂ emisyonu ve toplam havacılık sektöründen kaynaklanan CO₂ emisyonu ele alınmıştır. Bağımsız değişkenler olarak ülkede kayıtlı hava taşıyıcılarının yurt içi kalkışları, yurt dışı kalkışları, havacılık sektörüne ait enerji kullanımı, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) ve toplam nüfus dikkate alınmıştır. Bu kapsamda, iç hatlar, dış hatlar ve toplam emisyonları temsil eden üç ayrı panel veri modeli oluşturulmuştur. Analiz sürecinde, ilk olarak değişkenlerin durağanlığı panel birim kök testleriyle test edilmiş; ardından Pedroni eşbütünleşme testiyle uzun dönemli ilişkiler değerlendirilmiştir. Uzun dönem katsayıları Pooled Mean Group (PMG) ve Mean Group (MG) tahminleyicileriyle tahmin edilmiş; değişkenler arası yönlü ilişkiler Dumitrescu-Hurlin panel Granger nedensellik testi ile analiz edilmiştir. Bulgular, AB ETS'nin iç hat emisyonlarını azaltmada anlamlı bir etkiye sahip olduğunu, uluslararası uçuşlar üzerindeki etkisinin ise sınırlı düzeyde kaldığını ortaya koymuştur. Ayrıca havacılık sektörü enerji kullanımı, uçuş faaliyetleri, GSYİH ve nüfusun emisyonlar üzerinde pozitif ve anlamlı etkileri tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, havacılık sektöründe piyasa temelli çevresel politika araçlarının etkinliğine ve sürdürülebilir havacılık stratejilerinin gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the impact of the European Union Emissions Trading System (EU ETS) on carbon dioxide (CO₂) emissions originating from the aviation sector by using data from 23 European countries over the period 1995–2021. The dependent variables representing environmental quality are defined as CO₂ emissions from domestic aviation, CO₂ emissions from international aviation, and total CO₂ emissions from the aviation sector. The independent variables include the number of domestic and international departures by air carriers registered in the country, aviation sector energy use, gross domestic product (GDP), and total population. Accordingly, three separate panel data models were constructed to capture domestic, international, and total aviation emissions. In the analytical framework, panel unit root tests were first applied to examine the stationarity of the variables. Subsequently, Pedroni cointegration tests were employed to investigate long-run relationships among them. Long-run coefficients were estimated using the Pooled Mean Group (PMG) and Mean Group (MG) estimators, and causal relationships were tested through the Dumitrescu-Hurlin panel Granger causality approach. The findings indicate that the EU ETS has a statistically significant negative effect on domestic aviation CO₂ emissions, whereas its impact on international flight emissions remains limited. Moreover, aviation energy consumption, flight activity, GDP, and population were found to have positive and significant effects on emission levels. The results suggest that market-based environmental policy instruments are effective in mitigating aviation-related carbon emissions and support the need for sustainable aviation strategies.