Kronik kemik ve yumuşak doku enfeksiyonlarının tanısında [68Ga]-pentiksafor PET/BT'nın yeri
  1. Tez No: 950412
  2. Yazar: DİLARA DENİZMEN ZORBA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN KUYUMCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Osteomiyelit, Pentiksafor PET/BT, CXCR4, İşaretli Lökosit Sintigrafisi, Kronik Enfeksiyon, Osteomyelitis, ⁶⁸Ga-Pentixafor PET/CT, CXCR4, Labeled Leukocyte Scintigraphy, Chronic Infection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Kronik kemik ve yumuşak doku enfeksiyonlarının büyük kısmı düşük virülans faktörüne sahip mikroorganizmaların neden olduğu düşük gradlı enfeksiyonlar arasında yer almaktadır. Bu enfeksiyonların tespitinde mevcut radyoloji ve nükleer tıp görüntüleme yöntemlerinin tanısal performansı yetersiz kalabilmektedir. Kronik enfeksiyonda enflamatuar yanıtın temel bileşenlerinden olan lenfosit hücrelerinin yüzeyinde eksprese edilen CXCR4 kemokin reseptörünü hedef alan [68Ga]Galyum-Pentiksafor PET/BT'nin kronik enfeksiyonların tespitinde etkili bir görüntüleme yöntemi olabileceği ön görülmektedir. Bu çalışmada, kronik kemik ve yumuşak doku enfeksiyonu ön tanısı bulunan hastalarda [68Ga]Galyum-Pentiksafor PET/BT'nin tanısal performansı, klinik-laboratuvar verileri eşliğinde konvansiyonel sintigrafik görüntüleme yöntemleri ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Kronik kemik ve yumuşak doku enfeksiyonu ön tanısı bulunan ve SPECT/BT ile yapılan 3 fazlı kemik sintigrafisi,99mTc-HMPAO-İLS, mevcut ise 99mTc-nanokolloid kemik iliği sintigrafisi ve eş zamanlı [68Ga]Galyum-Pentiksafor PET/BT görüntülemesi bulunan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Aynı hasta grubunda enfeksiyon şüphesi bulunmayan ortopedik materyal ve diyabetik ayak sahaları kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Elde edilen tüm görüntüler hem vizüel hem semikantitatif analiz ile, klinik ve radyolojik verilerin ışığında değerlendirilmiştir. Hastaların klinik bulguları, biyokimyasal incelemeleri, mikrobiyolojik inceleme sonuçları ve mevcut ise diğer radyolojik görüntüleme bulguları prospektif gözlemlenmiştir. Kesin tanı öncelikle mikrobiyolojik kültür incelemesi ile doğrulanırken, kültür incelemesi bulunmayan vakalarda klinik ve radyolojik veriler esas alınmıştır. [68Ga]Galyum-Pentiksafor PET/BT'nin kronik enfeksiyonda tanısal etkinliği; mikrobiyolojik ve biyokimyasal inceleme sonuçları, sintigrafik ve radyolojik bulgular ile karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Toplam 20 hasta (9 periprostetik enfeksiyon(PPE), 5 diyabetik ayak enfeksiyonu(DAE), 6 diğer kronik enfeksiyon şüphesi olan hasta) çalışmaya dahil edilmiştir. Enfeksiyon kuşkusu bulunmayan asemptomatik 6 protez, 4 ortopedik materyal ve 3 diyabetik ayak bölgesi kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Enfeksiyon kuşkusu bulunan 20 hastaya ait 25 odak ve 13 kontrol olmak üzere toplam 38 odak analize dahil edilmiştir. Charcoat nöroartropati sahasına ait bir odak ve çevre dokuya ait bulgular ise iki ayrı odak olarak analize alınmıştır. Kesin tanı, 7 hastada cerrahi sonrası doku kültürü, 10 hastada bakteriyolojik inceleme, 3 hastada ise klinik-radyolojik takip ile doğrulanmıştır. Enfeksiyon tanısı 25 kuşkulu odağın 21'inde doğrulanırken, kontrol grubundaki hiçbir odakta enfeksiyon saptanmamıştır. Sintigrafik görüntüleme ile 19 enfeksiyon odağı doğru tespit edilirken, 2 odak yanlış negatif, 3 odak yanlış pozitif ve 15 odak gerçek negatif olarak sonuçlanmıştır. [68Ga]Galyum-Pentiksafor PET/BT, 21 enfeksiyon odağının tamamında pozitif sonuç vermiş, 2 odakta yanlış pozitif, 16 odakta ise gerçek negatif olarak değerlendirilmiştir. Sintigrafik yöntemlerin duyarlılık, özgüllük, doğruluk, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değerleri sırasıyla %90, %83, %87, %86, %88 olarak hesaplanırken, [68Ga]Galyum-Pentiksafor PET/BT için bu değerler %100, %89, %95, %91 ve %100 olarak bulunmuştur. Alt grup analizinde PPE tanısında aynı değerler sırasıyla %89, %100, %94, %100 ve %88 bulunurken [68Ga]Galyum-Pentiksafor PET/BT tanısal parametrelerin tamamı %100 olarak sonuçlanmıştır. DAE tanısında ise sintigrafi için aynı parametreler sırasıyla %88, %75, %83, %88 ve %75 iken Pentiksafor PET/BT için %100, %75, %92, %89, %100 bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız, kronik kemik ve yumuşak doku enfeksiyonunun tespitinde [68Ga]Galyum-Pentiksafor PET/BT 'nin tanısal duyarlılık ve doğruluğunun oldukça yüksek olduğu göstermiş olup mevcut sintigrafik görüntülemeler ile karşılaştırıldığında [68Ga]Galyum-Pentiksafor PET/BT'nin özellikle PPE tanısında tek başına yeterli görüntüleme modalitesi olma potansiyelini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Chronic bone and soft tissue infections, particularly low-grade infections caused by low-virulence microorganisms, are clinical conditions in which current radiological and nuclear medicine imaging techniques may be insufficient. Since CXCR4 chemokine receptors are expressed on the surface of lymphocytes, which play a key role in the inflammatory response of chronic infections, ⁶⁸Ga-Pentixafor PET/CT is hypothesized to be effective in detecting these infections. This study aimed to compare the diagnostic performance of ⁶⁸Ga-Pentixafor PET/CT with conventional scintigraphic imaging methods (bone scintigraphy and ⁹⁹ᵐTc-HMPAO-labeled leukocyte scintigraphy) in patients with suspected chronic bone and soft tissue infections. Material-Method: Patients with suspected chronic bone and soft tissue infections who underwent three-phase bone scintigraphy, ⁹⁹ᵐTc-HMPAO-labeled leukocyte scintigraphy (± ⁹⁹ᵐTc-sulfur colloid bone marrow scintigraphy) with SPECT/CT, and simultaneous ⁶⁸Ga-Pentixafor PET/CT imaging were included in the study. Orthopedic implants and diabetic foot areas without suspected infection were used as the control group. All images were visually and quantitatively analyzed by two nuclear medicine specialists, along with clinical and radiological data. Patients' clinical findings, biochemical parameters, microbiological results, and other imaging findings were prospectively evaluated. Definitive diagnosis was primarily established through microbiological culture examination, whereas clinical and radiological follow-up findings confirmed cases without culture results. The diagnostic performance of ⁶⁸Ga-Pentixafor PET/CT in chronic infections was assessed by comparing microbiological, biochemical, scintigraphic, and radiological findings. Results: A total of 20 patients (9 with periprosthetic infection, 5 with diabetic foot infection, and 6 with other suspected chronic infections) were included in the study. The control group comprised 6 asymptomatic prostheses, 4 orthopedic implants, and 3 diabetic foot areas. In total, 25 infectious foci and 13 control sites were analyzed. The definitive diagnosis was confirmed in 7 patients through surgical tissue cultures, 10 patients through bacteriological studies, and 3 patients through clinical and radiological follow-up. Of the 25 suspected infection sites, 21 were confirmed as infections, while no infection was observed in any of the 13 control sites. Scintigraphic imaging correctly identified 19 of 21 infection sites, with 2 false negatives, 3 false positives, and 15 true negatives. ⁶⁸Ga-Pentixafor PET/CT was positive in all 21 infection sites, with 2 false positives and 16 true negatives. In terms of diagnostic performance, the sensitivity, specificity, accuracy, positive predictive value (PPV), and negative predictive value (NPV) of scintigraphic imaging were 90%, 83%, 87%, 86%, and 88%, respectively, while for ⁶⁸Ga-Pentixafor PET/CT, these values were 100%, 89%, 95%, 91%, and 100%. Conclusion: According to the study results, ⁶⁸Ga-Pentixafor PET/CT demonstrated high diagnostic sensitivity and accuracy in detecting chronic bone and soft tissue infections, suggesting that it may serve as a standalone alternative imaging modality compared to conventional scintigraphic methods. Among the limited studies available in the literature, Bouter et al. reported a sensitivity of 89% and specificity of 83% for ⁶⁸Ga-Pentixafor PET/CT in chronic bone infections, supporting our findings. The promising results of ⁶⁸Ga-Pentixafor PET/CT in chronic infection diagnosis should be validated with larger patient series.