2004-2017 yılları arasında multidisipliner kemik ve yumuşak doku tümörü konseyinde değerlendirilen hastaların analizi
Analysis of the patients evaluated in the multidisiplinary bone and soft tissue tumor council between 2004-2017
- Tez No: 482985
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT DABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Multidisipliner yaklaşım, benign kemik tümörü, yumuşak doku tümörü, sarkomlar, Multidisciplinary approach, benign bone tumor, soft tissue tumor, sarcomas
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Kemik ve yumuşak doku tümörleri, gelişen tıbbi teknolojiler ile birlikte artık daha sık rastlanan ve tanınan hastalıklar haline gelmiştir. Tedavi süresinin daha titiz planlanması ve gelişen teknoloji ile birlikte hastaların yaşam süresi uzamıştır. Uzmanlık alanından bağımsız olarak, tek bir hekimin malign bir kitle tedavi sürecini yönetmesi zor olacağından, son yıllarda multidisipliner tümör yaklaşımı kavramı ortaya çıkmıştır. Biz de bu amaç doğrultusunda, 2004 yılından beri kemik ve yumuşak doku tümörleri tanı ve tedavisinde aktif rol oynayan tümör konsey verilerimizi paylaşmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Haziran 2004 – Haziran 2017 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda, kemik ve yumuşak doku tümörleri konseyinde değerlendirilen hastalar retrospektif olarak incelendi. Bu çalışma için her hafta düzenli olarak arşivlenen tümör konsey formları değerlendirilerek, tespit edilen veriler Microsoft Excel ve SPSS programlarına aktarıldı. Belirtilen yıllara ait veritabanı oluşturuldu ve bu veritabanı incelenerek sonuçlar kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 2788 hasta dahil edildi. Veri eksikliği olan hastalar çıkartıldıktan sonra, 2397 hasta çalışmanın konusunu oluşturdu. İlk başvurusu olan 1960 hastanın değerlendirmesinde, 658 primer kemik tümörü, 577 primer yumuşak doku tümörü, 356 metastaz vakası ve 374 tümör dışı neden tespit edildi. En sık görülen benign kemik tümörü enkondrom iken, en sık görülen malign kemik tümörü osteosarkom idi. En sık görülen benign yumuşak doku tümörü lipom olarak kaydedilirken, en sık görülen malign yumuşak doku tümörü malign mezenkimal tümördü. En sık tümör dışı neden ise kronik enfeksiyon olarak saptandı. 203 hastanın ise ön tanısı kesin tanısından farklı olarak kaydedildi. Sonuç: Bu çalışma sonucunda, multidisipliner tümör konseyinde değerlendirilen vakaların Orta Karadeniz'deki epidemiyolojik dağılımını tespit ettiğimiz bu çalışmada, multidisipliner yaklaşımın tedavi ve sağkalımdaki rolünün özellikle bazı hasta gruplarında pozitif etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Aim: Bone and soft tissue tumors are now becoming more common and recognized diseases with developing medical technology. With the more careful planning of the treatment period and the developing technology, the life span of the patients is prolonged. The concept of multidisciplinary tumor approach has emerged in recent years, since it is difficult for a single physician to direct a malignant mass treatment process, independently of the field of his specialty. For this purpose, we aimed to share our tumor council data which has been active in diagnosis and treatment of bone and soft tissue tumors since 2004. Materials and Methods: Patients who were evaluated in the Orthopedics and Traumatology Department of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty between June 2004 and June 2017 were evaluated retrospectively in the bone and soft tissue tumor council. For this study, the tumor council forms which archived regularly every week were evaluated and the determined data was transferred to Microsoft Excel and SPSS programs. The database for the specified years was created. This database was examined and the results were recorded. Results: A total of 2788 patients were included in the study. After the patients with insufficient data were removed, 2397 patients constituted the subject of study. There were 658 primary bone tumors, 577 primary soft tissue tumors, 356 metastases cases and 374 non-tumors in the evaluation of 1960 patients on their first appointment. The most common benign bone tumor was the enchondroma, while the most common malignant bone tumor was osteosarcoma. The most common malignant soft tissue tumor was the malignant mesenchymal tumor, while the most common benign soft tissue tumor was recorded as lipoma. The most common non-tumor cause was chronic infection. The preliminary diagnosis of 203 patients was changed in their definitie diagnosis. Conclusion: In this study, we have identified the epidemiological distribution of the cases in the Central Black Sea evaluated by the multidisciplinary tumor council. We can say that the multidisciplinary approach has a positive effect on the treatment and survival especially on selected groups.