Yapılarda tabakalı ahşap kullanımının Türkiye koşulları açısından değerlendirilmesi
The Assesment of using glued laminated timber as a building component under the conditions in Turkey
  1. Tez No: 95054
  2. Yazar: ALAETTİN VURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN AVLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tabakalı ahşap, tutkallı kiriş, Hetzer sistemi, Trigonit Sistem, DSB Sistemi. vıu, Laminated timber, glulam, Hetzer system, Trigonit System, DSB System. IX
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET özellikleri nedeniyle Dünya9 da bir çok ülke tarafından yaygın olarak kullanılan tabakalı ahşap yapı elemanları Türk yapı sektöründe yeterince tanınmamakta ve uygulama alam bulamamaktadır. Bu çalışmada tabakalı ahşap teknolojisi Türkiye koşulları açısından değerlendirilmiştir. Böylelikle bu teknolojinin Türkiye'de kullanımının rasyonelliği ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda yapılan çalışma beş bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde, çalışmanın amacı, kapsamı, yöntemi ve belirlenen sorunu ortaya konmaktadır. 2. Bölümde, tabakalı ahşap yapı elemanlarının üretim aşamaları, sistemleri ve biçimleri araştırılmış ve nitelikleri irdelenmiştir. 3. Bölümde, tabakalı ahşap yapı elemanlarının yapı gelişim süreci içindeki yeri ve kullanım alanları araştırılarak bu sistemin Türkiye'de yapılan uygulamaları incelenmiştir. 4. Bölümde, tabakalı ahşap teknolojisinin kullanım nedenleri irdelenmiş ve diğer sistemlerle karşılaştırmalı olarak Türkiye'de kullanımının rasyonelliği ortaya konmaya çalışılmıştır. 5. Bölümde, ulaşılan sonuçlar ve gerekli öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Glued laminated timber products which are extensively used in the world are not known and applied in Turkish building sector. The assesment of glued laminated timber building components were made in this research. Thus the rationality in usage of this technology in Turkey has been presented. The research made in this manner consists of five sections. Section 1 consists of the determined problems, the target, the scope and the method. In section 2, the production levels, systems, forms and qualities of glued laminated timber building components were investigated. In section 3, the part and the application areas of glued laminated timber building components in building development history was examined and the research of applications in Turkey was made. In section 4, the reasons of using glued laminated timber building components were examined and comparing with other building systems. The rationality in usage of this technology in Turkey was presented. In section 5, the results and the suggestions were given.