Beyaz kan hücre (WBC) sayısı yüksek (lökositozis) kedilerde serum amiloid A ve D vitamini düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum amyloid A and vitamin D levels in cats with high WBC (white blood cell) count (leukocytosis)
  1. Tez No: 950587
  2. Yazar: SERRA SANEM BAŞNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR PAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: kedi, lökositoz, serum amiloid A, D vitamini, inflamasyon, cat, leukocytosis, serum amyloid A, vitamin D, inflammation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında lökositozlu kedilerde Serum Amiloid A ve D Vitamini düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamına Lökositozlu (n=20) ve sağlıklı (n=10) kedi olmak üzere toplamda 30 kedi dahil edildi. Tüm hayvanlarda, klinik skorlamalar ve serum amiloid A düzeyleri belirlendi. Bulgular: Çalışma grubundaki kedilerde, kontrol grubuna kıyasla fSAA düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir (p0,05). Sonuç: Elde edilen bulgular doğrultusunda, fSAA düzeylerinin inflamatuvar süreçlerin varlığını ortaya koymada ve lökositozun altında yatan nedenin değerlendirilmesinde güvenilir bir biyobelirteç olduğu sonucuna varılmıştır. D vitamini düzeylerinin ise inflamasyonla olan ilişkisini daha doğru değerlendirebilmek için daha geniş vaka grupları ve kontrol edilen değişkenler ile yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aimed to evaluate Serum Amyloid A and Vitamin D levels in cats with leukocytosis. Material and Methods: A total of 30 cats, including leukocytosic (n=20) and healthy (n=10) cats, were included in the study. Clinical scores and serum amyloid A levels were determined in all animals. Results: In the study group cats, fSAA levels were determined to be statistically significantly higher compared to the control group (p0.05). Conclusion: In line with the findings, it was concluded that fSAA levels are a reliable biomarker for indicating the presence of inflammatory processes and evaluating the underlying cause of leukocytosis. Further studies with larger case groups and controlled variables are needed to more accurately assess the relationship between vitamin D levels and inflammation.