Finansal tablolarda yaratıcı muhasebenin sınırlandırılmasında bağımsız denetimi rolü ve önemi: Bir araştırma
The role and significance of independent auditing in restricting creative accounting within financial statements: An empirical study
  1. Tez No: 950596
  2. Yazar: ABBAS ABBAS ABDULAZIZ AL-MUTAWAKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. ESİN NESRİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Muhasebe, Bağımsız Denetim, Finansal Tablolar, Creative Accounting, External Auditing, Financial Statements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yaratıcı muhasebe, günümüz finansal raporlama süreçlerinde güvenilirlik açısından ciddi sorunlar doğuran uygulamalardan biridir. Genellikle muhasebe standartlarının esnekliğinden faydalanılarak finansal bilgilerin olduğundan farklı yansıtılmasını ifade eden bu uygulama, yatırımcılar ve paydaşlar açısından yanıltıcı sonuçlara yol açabilmektedir. Bu bağlamda yaratıcı muhasebe yalnızca teknik bir konu değil; aynı zamanda etik ve hukuki riskler taşıyan bir olgudur. Dolayısıyla yaratıcı muhasebe uygulamalarının sınırlandırılması, finansal raporlamaya olan güvenin yeniden inşası açısından büyük önem taşımaktadır Bu araştırmanın temel amacı, bağımsız denetimin yaratıcı muhasebe uygulamalarını sınırlayıcı rolünü incelemektir. Bu kapsamda, bağımsız denetimin genel standartları, saha çalışma standartları ve raporlama standartları ile yaratıcı muhasebe uygulamaları arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Ayrıca denetçilerin uyguladığı prosedür ve testlerin yaratıcı muhasebeyi ne ölçüde sınırladığı analiz edilmiştir. Araştırmada betimleyici analiz yöntemi kullanılmış, veri toplama aracı olarak 2018 yılında Gaziantep Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir yüksek lisans tezinden uyarlanan ve izin alınarak kullanılan anket formu tercih edilmiştir. Çalışma evreni, Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Denetim ve Muhasebe Mesleğini Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılı için yetkilendirilen ve ruhsatları yenilenen bağımsız denetim işletmeleri ve denetçilerden oluşmaktadır. Anket formu, 36 bağımsız denetim işletmesi ve 309 bireysel denetçiyi kapsayan örnekleme uygulanmış, çevrim içi iletişim araçları (telefon ve WhatsApp) aracılığıyla ulaştırılmıştır. Toplam 207 anket toplanmış, bunlardan 199'u geçerli kabul edilerek analiz sürecine dahil edilmiştir. SPSS.25 programı kullanılarak yapılan analizler sonucunda, bağımsız denetim ile yaratıcı muhasebe uygulamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bağımsız denetimin, yaratıcı muhasebe yöntemlerini sınırlamada etkili olduğu belirlenmiştir. Çalışma, yaratıcı muhasebeye karşı muhasebe farkındalığını artıracak eğitimlerin düzenlenmesini ve denetçilerin uyması gereken standartların açıkça tanımlanmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Creative accounting is one of the major issues threatening the reliability of contemporary financial reporting processes. It generally refers to the manipulation or misrepresentation of financial information by exploiting the flexibility inherent in accounting standards. Such practices may mislead investors and stakeholders, thereby causing asymmetry in financial markets. In this context, creative accounting is not merely a technical issue; it also entails significant ethical and legal risks. Therefore, limiting the scope of creative accounting practices is of great importance for restoring trust in financial reporting and enhancing the efficiency of control mechanisms. The main objective of this study is to examine the restrictive role of external auditing in limiting creative accounting practices. In this regard, the relationship between creative accounting practices and the general standards of auditing, fieldwork standards, and reporting standards has been assessed. Additionally, the extent to which auditing procedures and tests constrain creative accounting methods has been analyzed. A descriptive analytical method was adopted in this research. As a data collection tool, a questionnaire adapted from a master's thesis conducted at Gaziantep University in 2018 was utilized with permission from the original researcher. The study population consists of audit firms and auditors authorized and licensed for the year 2024 by the General Directorate of Regulation of the Audit and Accounting Profession, affiliated with the Ministry of Industry and Trade of Yemen. The questionnaire was distributed to a sample comprising 36 independent audit firms and 309 individual auditors using online communication tools such as telephone and WhatsApp. A total of 207 responses were received, of which 199 were deemed valid and included in the analysis. The data were analyzed using the SPSS.25 software. The results revealed a statistically significant relationship between external auditing and creative accounting practices. It was determined that external auditing plays an effective role in limiting creative accounting methods. The study recommends the implementation of educational programs aimed at increasing awareness about creative accounting risks and the development of clearly defined auditing standards and procedures for external auditors.