Yüksek çözünürlüklü uydu verileri ve sayısal arazi modeli entegrasyonu ile Tokat karar destek sisteminin kurulması
Establishment of Tokat decision supportsystem by integration of high resolution satellite images and digital elevation model
  1. Tez No: 95063
  2. Yazar: TEKİN SUSAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AÇLAR, DOÇ. DR. HÜLYA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Remote sensing, geographic information systems, decision support systems, image process, digital elevation model, high resolution satellite data, Tokat Province ZC YÜKSEKÖ?RETİM KURULU nOKÖMANTASYON &1OTCEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Geliştirilen yeni bilişim teknolojileri, analitik ve sezgisel karar verme metotlarım birleştirme konusunda birçok önemli olanaklara sahiptir. Bu olanaklar son birkaç on yıldır coğrafi karar verme süreçleri için en önemli destek aracı olarak görülmektedir. Bu çalışmada, MAM-UTG'de kullanıma hazır durumdaki yüksek çözünürlüklü (Siyah/Beyaz, 5.8m ve Renkli, 30 m) uydu verileri ile sayısal yükseklik, toprak, su, iklim, yerleşim yerleri ve turizm ile ilgili coğrafi veriler ve bunlara ait isim, yükseklik, toprak tipi, yol tipi vb. öznitelik verileri farklı birçok kaynaktan toplanarak, MAM-UTG'de var olan ve kullanımıma açılan ARC/INFO ve ARC/VIEW coğrafi bilgi sistemi (CBS) yazılımları aracılığı ile CBS veri katmanları şeklinde hazırlanmıştır. Daha sonra bu veriler işlenerek, analiz edilebilir bir veri tabanına sahip Tokat İli Karar Destek Sistemi kurulmuştur. Bu çalışmada, Yeşihrmak Havzası için bir bölümü Uzay Teknolojileri Grubu'nca hazırlanmış olan katmanlar (uydu görüntüleri, sayısal yükseklik modeli, toprak bilgileri, meteorolojik veriler) kullanılmıştır. Böylece, yöneticilerin çalışma alanları ile ilgili verilere kolayca ulaşmaları, bu verileri, analiz ve sorgulamalarla yeni bilgilere dönüştürmeleri ve böylelikle kararlarını sağlam, güncel bilgilere dayandırmaları hedeflenmiştir. Bu çalışma, TÜBİTAK(Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu)-MAM(Marmara Araştırma Merkezi), BTAE(Bilişim Teknolojileri Araştırma Enstitüsü), UTG(Uzay Teknolojileri Grubu) tarafından Tokat Valiliği'nin de dahil olduğu Yeşilırmak İl Özel İdareler Hizmet Birliği (YİB) için hazırlanmakta olan 'Yeşilırmak Havzası Gelişim Projesi CBS Altyapısı Çalışması' bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Anahtar kelimeler : Uzaktan algılama,, coğrafi bilgi sistemleri, karar destek sistemleri, görüntü işleme, sayısal arazi modeli yüksek çözünürlüklü uydu verileri, Tokat İli ıx
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The newry emerging information technologies such as remote sensing and geographic information systems have become valuable tools to extract information on earth resources. Since the last few decades, decision making has been supported by these information technologies. In this study, high resolution (IRS-1C black/white, 5.8 m and LANDS AT-TM multi spectral, 30 m) satellite data, digital elevation, soil, water, climate, and urbanisation data, and data on tourism with their attributes such as name, height, road type, soil type, etc., were collected from different sources and created as, 'GIS data layers' by using ARC/INFO and ARC/VIEW GIS software which were available at MRC- Space Technologies Group's Remote Sensing- GIS Laboratory (UZALGİL) at Gebze-Kocaeli. These data were then processed and Tokat Province Decision Support System (TDSS) was established as a database that could be used in analysis and further processing. Some of the information layers (such as satellite images, digital terrain model, soil information, meteorological information) prepared by Space Technologies Group for Yeşilırmak River Basin GIS infrastructure have been used for the TDSS. Thus, a tool was prepared for the managers and planners to access data easily about their working area, to extract new information by analysis and query, and to support their decisions by reliable and up-to-date information. This study was realised within framework of“Yeşilırmak River Basin Geographic Information Systems Infrastructure”, which is being conducted by the Space Technologies Group of Information Technologies Institute, Marmara Research Centre, TÜBİTAK ( Turkish Scientific and Technical Research Council) for Yeşilırmak River Basin Local Governor's Union (YİB) Tokat Province Governorship is a member of (YİB) and participated in the project from the start.