Acil servislerin amacına uygun kullanılmamasına ilişkin acil servis hemşirelerinin deneyimleri
Experiences of emergency deparment nurses regarding the improper use of emergency deparments
  1. Tez No: 950727
  2. Yazar: GÜNEŞ MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Hemşire, Hasta, Acil servise başvuru, Uygunsuz kullanım, Emergency service, Nurse, Patient, Emergency departmen admission, Improper use
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma acil servislerin amacına uygun kullanılmamasına ilişkin acil servis hemşirelerinin deneyimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel olarak yürütülmüş, araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılıp fenomenolojik yaklaşım benimsenmiştir. Çalışmanın örneklemini bir Devlet Hastanesi'nin acil servisinde çalışan 25 hemşire oluşturmuştur. Veriler hemşire tanıtım formu ve yarı yapılandırılmış görüşme soru formu ile toplanmıştır. Görüşmeler katılımcıların bilgisi ve onayı dâhilinde ses kaydına alınmıştır. Veriler betimsel/tematik analiz yöntemi ile MAXQDA 2024 programıyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular 12 tema altında toplanmıştır. Çalışma sonucunda ortaya çıkan ana bulgulara göre; acil servisler 16.00-00.00 zaman dilimleri arasında amacına uygun kullanılmamaktadır. Acil servislere başvurular çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirti ve bulguları, enjeksiyon uygulamaları ve pansumanlar nedeniyle olmaktadır. Bu durumu etkileyen faktörler ise daha çok hızlı yanıt alma isteği ve bilinçsizliktir. Acil servislerin amacına uygun kullanılmaması hem hemşireleri hem hastaları hem de kurumu etkilemektedir. Tedavilerde aksama ve gecikmeler, etkin ve kaliteli hizmet alamama, sosyal, fiziksel ve psikolojik sorunlar, maddi külfet, güvenlik problemleri bu etkilerdendir. Tüm bu sorunlar değerlendirildiğinde acil servislerin uygunsuz kullanımıyla ilgili sorunlar saptanmalı ve sorunların çözümleri gerçek verilerle yapılacak analitik çalışmalarla arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the experiences of emergency department nurses regarding the inappropriate use of emergency departments. The research was conducted qualitatively, purposeful sampling method was used in the research and phenomenological approach was adopted. The sample of the study consisted of 25 nurses working in the emergency department at a State Hospital. Data were collected with a nurse introduction form and a semi-structured interview questionnaire. The interviews were audio recorded with the knowledge and consent of the participants. The data were analyzed using MAXQDA 2024 program with descriptive / thematic analysis method. The findings were grouped under 12 themes. According to the main findings of the study; emergency departments are not used for their intended purpose mostly between 16.00-00.00. Most of the visits to emergency departments are due to the signs and symptoms of upper respiratory tract infections, injections and dressings. The factors affecting this situation are mostly the desire for a quick response and lack of awareness. Failure to use emergency services for their intended purpose affects both nurses, patients and the institution. These effects include disruptions and delays in treatment, inability to receive effective and quality service, social, physical and psychological problems, financial burden and security problems. When all these problems are evaluated, problems related to inappropriate use of emergency services should be identified and their solution should be increased with analytical studies to be conducted with real data.