The echoes of the wound on stage: The voice of post-war trauma reflected in In-Yer-Face Theatre and Butoh
Yaranın sahnedeki yankıları: Suratına Tiyatro ve Butoh'da yansıtılan savaş sonrası travmanın sesi
  1. Tez No: 950736
  2. Yazar: TUĞBA DUZAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEN EL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Travma teorisi, In-Yer-Face/Suratına Tiyatro, Butoh, Kolektif Travma, Performans Çalışmaları, Trauma Theory, In-Yer-Face Theatre, Butoh, Collective Trauma, Performance Studies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, hem bireysel hem de kolektif travmanın iki radikal biçimde farklı tiyatro geleneği aracılığıyla nasıl ifade edildiğini araştırmaktadır: İngiliz tiyatro geleneğinden In-Yer Face (Suratına) Tiyatrosu ve Japonya'nın performansı sanatı Butoh. Freud ve Cathy Caruth'un travma teorilerine dayanan bu araştırma, edebiyat ve performansın, travmanın sesini dile getiren araçlar olarak nasıl işlev gördüğünü incelemektedir. II. Dünya Savaşı'nın yıkıcı sonuçları ve Japonya'daki nükleer bombalamaların ardından, dünya genelindeki toplumlar, geleneksel yollarla ifade edilmesi imkânsız derin yaralarla baş başa kalmıştır. Grafik şiddet, sözlü saldırganlık ve yoğun duygusal anlatımıyla öne çıkan In-Yer-Face Tiyatrosu, izleyiciyi doğrudan karşısına alarak geleneksel tiyatro sınırlarını yıkar ve onları eyleme geçmeye zorlar. Buna karşın Butoh, sessizliğe, grotesk fiziksel ifadelere ve sembolik imgelerle travmayı içselleştiren, bedensel bir deneyim olarak ortaya koyan bir anlatım biçimine dayanır. Sarah Kane'in Blasted ve Kazuo Ohno'nun My Mother adlı eserlerinin karşılaştırmalı analiziyle, bu tez her bir tiyatro biçiminin travmayı performansa nasıl dönüştürdüğünü incelemekte, yaklaşımlarındaki kültürel farklılıkları ortaya koymaktadır. Her iki gelenek de izleyiciyi sarsmayı ve uyandırmayı amaçlasa da, kullandıkları yöntemler,sözlü vs. fiziksel, yüzleştirici vs. düşünsel,ulusal tarihleri, estetik değerleri ve acı kavrayışlarındaki farklılıkları yansıtmaktadır. Bu araştırma, her iki tiyatro biçimi hakkındaki bireysel akademik çalışmalara katkıda bulunmasının yanı sıra, travmanın performatif ifadesine dair kültürlerarası özgün bir bakış açısı da sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores how trauma, both personal and collective, is expressed through two radically different theatre traditions: In-Yer-Face Theatre from the UK and Butoh from Japan. Grounded in the trauma theories of Freud and Cathy Caruth, the research investigates how literature and performance function as mediums through which the voice of trauma is articulated. Following the devastating aftermath of World War II and the nuclear bombings in Japan, societies across the globe were left grappling with wounds too deep to articulate through conventional means. In-Yer-Face Theatre, characterized by graphic violence, verbal aggression, and emotional intensity, confronts the audience directly, breaking traditional theatrical boundaries to provoke action. In contrast, Butoh relies on silence, grotesque physical expression, and symbolic imagery to evoke a more introspective and embodied experience of trauma. Through a comparative analysis of Sarah Kane's Blasted and Kazuo Ohno's My Mother, this thesis examines how each form translates trauma into performance, highlighting the cultural distinctions in their approaches. While both traditions aim to disturb and awaken their audiences, their methods, verbal vs. physical, confrontational vs. contemplative, reflect differing national histories, aesthetic values, and understandings of suffering. This research not only adds to the individual scholarship on each theatre form but also offers a unique cross-cultural perspective on the performative expression of trauma.