Ressam Vincent van Gogh'un doğa ve peyzaj anlayışı
Painter Van Gogh's understanding of nature and landscape
- Tez No: 950821
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CEVAT ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: doğa, peyzaj, resim, sanat, Vincent Van Gogh, nature, landscape, painting, art, Vincent Van Gogh
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada Vincent Van Gogh'un doğa ve peyzaj anlayışının ele alınması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın ikinci bölümünde sembolizme, resim sanatının tarihsel gelişimine, renk ve ışık kavramlarının resimde kullanımına, resim sanatında doğa, peyzaj ve sembolizme yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünü oluşturan kısımda ise çalışmamızın ana konusunu ve amacını oluşturması itibariyle kapsamlı bir şekilde Van Gogh ele alınmıştır. Üçüncü bölümle birlikte Van Gogh'un sanat anlayışının ve simgeciliğinin detaylı bir şekilde aktarıldığı varsayılarak dördüncü bölümde Gogh'un doğa ve peyzaj anlayışına yer verilmiştir. Araştırma boyunca elde edilen bilgiler ve çıkarımlar sonuç bölümünde derlenerek sunulmuştur. Van Gogh'un resimlerinde yer alan peyzaj ve doğa anlayışının incelenmiş olduğu bu araştırmanın sonucunda, Van Gogh'un sanatsal başarısının yaşadığı ve çalıştığı kırsal alanda oluştuğu görülmüştür. Doğadan aldığı ilhamı resimlerine fazlasıyla yansıtmıştır. Ayrıca Van Gogh'un sanatında bulunan peyzaj: biçici ve ekici, ölüm ve yeniden doğum döngüsünün erken Hristiyanlıktaki dini açıklamasından çekilerek alınan simgeleri olarak görülmüştür. Van Gogh, sanat hayatı boyunca yaklaşık olarak 30 tane ekici temalı olan resim çizmiştir. İç içe geçmiş olan insanlık ile buğday Van Gogh'a göre aynı sonsuzluk ve kırılganlığı içermektedir. Literatür incelendiğinde sembolizm, Van Gogh, doğa ve peyzaj kavramlarının ele alındığı çok sayıda çalışma olduğu görülmektedir. Ancak kapsamlı bir literatür taraması sonucunda elde edilen bilgilerden hareketle literatürde Van Gogh'un doğa ve peyzaj anlayışının ele alındığı çalışmaların sınırlı sayıda olduğu görülmüştür. Araştırmanın bu yönüyle özgün ve nadir bir konuyu içerdiği, böylelikle literatüre katkı sağlayarak, konuyla ilgili gelecek çalışmalara ışık tutacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to cover Vincent Van Gogh's understanding of nature and landscape. For this purpose, symbolism, the historical development of the art of painting, the use of color and light concepts in painting, nature, landscape and symbolism in the art of painting are included in the second part of the study. In the part that constitutes the third part of the study,Van Gogh is discussed in a comprehensive way as it constitutes the main subject and purpose of our study. Assuming that Van Gogh's understanding of art and symbolism are conveyed in detail along with the third part, the fourth part contains Gogh's understanding of nature and landscape. The information and inferences obtained during the research are compiled and presented in the results section. As a result of this research, in which the understanding of landscape and nature contained in Van Gogh's paintings was examined, it was seen that Van Gogh's artistic success was formed in the rural area where he lived and worked. He has reflected the inspiration he received from nature in his paintings very much. In addition, the landscape found in Van Gogh's art: the reaper and the sower were seen as symbols of the cycle of death and rebirth taken from the religious explanation in early Christianity. Van Gogh painted about 30 planter-themed paintings during his artistic life. According to in Van Gogh, humanity and wheat, which are intertwined, contain the same infinity and fragility. When the literature is examined, it is seen that there are many works that deal with the concepts of symbolism,Van Gogh, nature and landscape. However, based on the information obtained as a result of a comprehensive literature search, it has been found that there are a limited number of studies in the literature that deal with Van Gogh's understanding of nature and landscape. It is envisaged that the research contains an original and rare topic in this aspect, thus contributing to the literature and shedding light on future studies on the subject.