Öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin hizmetkâr liderlik davranışları ile örgütsel imaj arasındaki ilişki
The relationship between school principals' servant leadership behaviours and organizational image according to teachers' perceptions
- Tez No: 950820
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Hizmetkâr liderlik, İmaj, Örgütsel imaj, Leadership, Servant leadership, Image, Organizational image
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin hizmetkâr liderlik davranışları ile örgütsel imaj arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”, Ekinci (2015) tarafından geliştirilen“Okul Müdürlerinin Hizmetkâr Liderlik Davranışları Ölçeği”ve Gürbüz (2008) tarafından geliştirilen“Örgütsel İmaj Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2024-2025 eğitim öğretim yılında Düzce il merkezindeki, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise küme örnekleme yöntemiyle belirlenen 442 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin okul müdürlerinin hizmetkâr liderlik davranışlarına ve örgütsel imaja ilişkin algıları“yüksek”düzeydedir. Hizmetkâr liderlik davranışlarına yönelik algılar, öğretmenlerin hizmet süresi ve eğitim düzeylerine göre anlamlı bir farklılık göstermemekle birlikte; cinsiyet, mesleki kıdem, okul türü ve eğitim kademesi değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Örgütsel imaj algılarına ilişkin analizler de benzer şekilde, hizmet süresi ve eğitim düzeyine göre anlamlı bir fark göstermemiş; ancak cinsiyet, mesleki kıdem, okul türü ve eğitim kademesi değişkenlerinde anlamlı farklılıklar ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin hizmetkâr liderlik davranışları ile örgütsel imaj arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda ise okul müdürlerinin hizmetkâr liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel imaj algılarını anlamlı bir şekilde yordadığı ve bu oranının %37.8 düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç okul müdürlerinin sergilemiş olduğu hizmetkâr liderlik davranışlarının, öğretmenlerin örgütsel imaj algılarını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between school principals' servant leadership behaviors and organizational image based on teachers' perceptions. A relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. As data collection tools, the“Personal Information Form”, the“School Principals' Servant Leadership Behavior Scale”developed by Ekinci (2015), and the“Organizational Image Scale”developed by Gürbüz (2008) were used. The study population consisted of teachers working in public and private primary, secondary, and high schools affiliated with the Ministry of National Education in the city center of Düzce during the 2024–2025 academic year. The sample of the study consisted of 442 teachers determined through cluster sampling method. According to the results of the study, teachers' perceptions of school principals' servant leadership behaviors and organizational image were found to be at a“high”level. When evaluating the demographic variables, no statistically significant differences were found in either the school principals' servant leadership behavior scale or the organizational image scale based on the level of education and length of working at the current school. However; significant differences were observed in servant leadership scale with respect to gender, type of school, professional seniority and educational level taught. Similarly, analyses related to organizational image perceptions did not show significant differences based on the level of education and length of working at the current school; however, significant differences were found in the variables of gender, type of school, professional seniority and educational level taught. As a result of the study, a positive and moderate significant relationship was found between school principals' servant leadership behaviors and organizational image according to teachers' perceptions. As a result of the regression analysis, it was determined that the servant leadership behaviors of school principals significantly predict teachers' perceptions of organizational image, explaining 37.8% of the variance. This result indicates that the servant leadership behaviors exhibited by school principals positively influence teachers' perceptions of the organizational image.