Güç sistem harmonik filtreleri
Power system harmonic filters
- Tez No: 95095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KOCATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harmonikler, Nonlineer yükler, Nonsinüsoidal akım, Nonsinüsoidal gerilim, Filtreler, Ekonomik filtreler, Harmonics, Nonlinear loads, Nonsinusoidal current, Nonsinusoidal voltage, Filters, Economic filters. VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Güç sistemine bağlanan elemanların akım ve gerilim şeklinin sinusoidal olması istenir. Bu durum sisteme lineer elemanların bağlanması sonucu elde edilebilir. Günümüzde gittikçe artan sayıdaki nonlineer elemanlar güç sisteminde nonsinüsoidal büyüklüklere sebep olurlar. Nonsinüsoidal büyüklüklerin bulunması harmoniklerin güç sisteminde bulunması demektir. Bu çalışmada, harmonikler genel olarak incelenmiş ve bunların etkilerinin giderilmesine yönelik kullanılan filtreler araştırılmıştır. Filtreleme işleminde kullanılacak elemanların hem distorsiyonu azaltacak hem de ekonomik olacağı düşünülerek filtreler bu düşünce ile incelenmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde, harmoniklerle ilgili tanımlar ve matematiksel bağıntılar verilmiştir. İkinci bölümde harmoniklere sebep olan elemanlar genel olarak incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde harmoniklerin güç sistemine etkileri verilmiş ayrıca bu etkiler maddeler halinde sıralanmıştır. Çalışmanın ana konusu olan harmoniklerin giderilmesi ise dördüncü bölümde irdelenmiştir. Bu bölümde, filtre çeşitleri ve bunlara ait genel tanımlar verilmiştir. Ayrıca, çeşitli filtre tasarım kriterleri başlığı altında bazı araştırmacılara ait filtre hesaplamaları ilave edilmiştir. Filtreleme işleminin ekonomik boyutunun da irdelendiği buna ait kriterin uygulandığı bir sayısal uygulama 5. Bölümde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Current and voltage waveform of the elements which are connected to power system is desired to be sinusoidal. This condition can be seen by connecting linear elements to the system. Increasing number of nonlinear elements cause nonsinusoidal quantities in power system. Existence of nonsinusoidal quantities mean the existence of harmonics in power system. In this study, it is examined the harmonics in general and the filters which are used to eliminate effects of harmonics are studied. Filters are examined in two ways: One of them is decreasing of distortion and the other is to provide the most economic filter. In the first chapter of this study, general mathematical expressions and concepts for harmonics are given. In the second chapter, elements which are caused to harmonics are examined in general. In the third chapter effects of harmonics are given and also the effects are listed in order. It is examined the elimination of harmonics which are main topic of this study (in the fourth chapter). In this chapter kinds of filters and their general definitions are given. Also it is added some filter computations belong to some researchers. It is given a numerical application in chapter five. In this chapter a criteria which includes economic way of filtering action is applied.