Harmonikli devrelerde güç kompanzasyonunun optimal olarak gerçekleştirilmesi
Optimisation of the compensation for harmonized power circuits
- Tez No: 154212
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDİN GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harmonik, güç kompanzasyonu, filtre. ıx, Harmonic, power compensation, filter
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Nonlineer elemanlar tarafından üretilen harmonikler, güç sistem elemanlarında ek kayıplara ve aşın ısınmalara neden olup bazı durumlarda bu elemanların zarar görmelerine veya devre dışı kalmalarına da yol açabilmektedir. Harmoniklerin güç faktörü üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Harmoniklerin bulunmadığı sistemlerde devreye kondansatör elemanlarının bağlanması ile güç faktörünün düzeltilmesi kolaylıkla sağlanmasına karşın harmonikli sistemlerde devreye eklenecek kondansatörlerin kapasitelerinin arttırılması ile güç faktörü belli bir yere kadar artarken daha sonra azalma gösterir. Bu çalışmada harmonikli devrelerde güç kompanzasyonunu optimal olarak gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Harmonikli devrelerde güç faktörünün iyileştirilmesine yönelik çeşitli teorik yaklaşımlardan bahsedilmiş ve bugün kompanzasyonlu harmonik filtrelerinin pratik hayatta tek alternatif olarak yer aldığı ortaya konulmuştur. Bu nedenle bir firmadan alınan kompanzasyonlu harmonik filtrelerin kullanıldığı bir devrenin Matlab programında bir uygulaması verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Harmonics produced by nonlineer equipment cause to additional losses and excessive heating in power system equipments and sometimes they cause that this equipments are damaged or don't working. Harmonics have negative impact on power factor too. Power factor can be corrected easily by connecting capacitors equipment in the systems with no harmonics whereas power factor can be corrected until somewhere by increasing capacities of capacitors in the systems with harmoncs but later it decerases. In this study, It is aimed that power compensation is done perfectly in systems with harmonics. Theoretical approaches about power factor correction in the systems with harmonics are mentioned and it brings up that harmonic filters with compenzation is only alternative in practice today. For this purpose, circuit taken from a firm and consists of harmonic filters is given in Matlap programme.