Trakya üniversitesi Tıp Fakültesindeki intörn hekimlerin genel afete hazırlık inancının değerlendirilmesi
Evaluation of general disaster preparedness beliefs of intern physicians at Trakya University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 950981
  2. Yazar: EVİN ALGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afete Hazırlık, Afet Tıbbı, Tıp Öğrencileri, Disaster, Disaster preparedness, Disaster medicine, Medical students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Afetler, sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ve toplumsal yükü nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bireylerin afet hazırlık düzeyi, zarar görme riskini doğrudan etkiler. Bu çalışma, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi intörn hekimlerinin afet hazırlık durumunu ve etkileyen faktörleri inceleyerek farkındalığı artırmayı, eğitimleri geliştirmeyi ve sağlık çalışanlarının hazırlık düzeyini yükseltmeyi amaçlamaktadır. Çalışmamızın örneklemi, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi intörn hekimlerinden oluşan 243 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler, 55 sorudan oluşan anket formuyla toplanmıştır. Anket formu; sosyodemografik özellikler ve afetlere hazırlık durumuyla ilişkili değişkenleri inceleyen 10 soru ile 45 maddeden oluşan Genel Afet Hazırlık İnanç Ölçeği'ni içermektedir. Katılımcıların yaş ortalaması 23,3 ± 1,3 olup, Genel Afet Hazırlık İnanç Ölçeği'nden aldıkları ortalama puan 168,8 ± 18,8 saptanmıştır. Çalışmamızda, cinsiyet, afet konulu kitap okuma, afet tıbbı eğitimi alma, bireysel afet çantası bulundurma, afet yaşama deneyimi, meslek hayatı ve bireysel hayat için afete hazırlıklı olma gibi değişkenlerin, genel afete hazırlık inançlarını anlamlı şekilde etkilediği saptanmıştır. Çalışmamız, intörn hekimlerin afet hazırlık düzeylerini artırmak için teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı tatbikatların da gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, afet hazırlığının yalnızca farkındalık oluşturmayı değil, aynı zamanda pratik beceri kazandırmayı da kapsaması gerektiğini göstermektedir. Tıp müfredatına afet psikolojisi ve pratik müdahale tekniklerinin eklenmesi, bu alandaki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacaktır. Sağlık çalışanlarının afetlere hazırlık kapasitesinin artırılması, toplum sağlığının korunmasında kritik bir rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Disasters constitute a significant public health concern due to their adverse effects on health and substantial societal burden. Individual preparedness levels directly influence vulnerability to harm. This study aims to examine disaster preparedness among intern physicians at Trakya University Faculty of Medicine, analyze influencing factors, and ultimately enhance awareness, improve training programs, and elevate healthcare workers' preparedness levels. Our sample consisted of 243 volunteer intern physicians from Trakya University Faculty of Medicine. Data were collected using a 55-item questionnaire comprising: 10 socio-demographic and disaster preparedness-related questions, and the 45-item General Disaster Preparedness Belief Scale. Participants had a mean age of 23.3 ± 1.3 years and scored an average of 168.8 ± 18.8 on the General Disaster Preparedness Belief Scale. Significant associations were found between preparedness beliefs and multiple variables including: gender, disaster-related reading, disaster medicine training, personal emergency kit ownership, disaster experience, and perceived professional/personal preparedness. The study demonstrates that improving intern physicians' disaster preparedness requires both theoretical education and practical drills. Findings indicate comprehensive preparedness should encompass not only awareness but also practical skill development. Incorporating disaster psychology and practical intervention techniques into medical curricula would address existing gaps. Enhancing healthcare professionals' disaster preparedness capacity will play a pivotal role in safeguarding public health.