Elit sporcuların ruminatif düşünceleri ile sporda psikolojik ihtiyaç durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the ruminating thoughts of elite athletes and their psychological needs in sports
- Tez No: 950980
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, ruminasyon, psikolojik ihtiyaç, Sport, rumination, psychological need
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Araştırmada elit sporcuların ruminatif düşünceleri ile sporda psikolojik ihtiyaç durumları arasındaki ilişkinin çeşitli parametrelere bağlı incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırmanın evrenini 2024 yılında aktif olarak müsabakalarına katılım sağlayan lisanslı sporcular oluştururken örneklem grubunu evrenden kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen sporcular oluşturmuştur. Verilerin toplanması adına bu örneklem grubuna üç ayrı form yöneltilmiştir. Bunlar; Kişisel Bilgi Formu, Spor Müsabakası Ruminasyonu Ölçeği ve Sporda Psikolojik İhtiyaç Ölçeğidir. Tüm bu formlar aracılığıyla elde edilen veriler SPSS (26. versiyon) yazılımında analiz edilmiştir. Bu aşamada tanımlayıcı istatistiklere ek olarak parametrik testlerden gruplar arası farklılıkların tespit edilmesi adına t-testi kullanılırken ilişki testlerinden pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. İlgili testler aracılığıyla yapılan sınamalar neticesinde çeşitli parametrelere bağlı anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the relationship between elite athletes' ruminative thoughts and psychological needs in sports depending on various parameters. In this context, the universe of the study consisted of licensed athletes who actively participated in their competitions in 2024, while the sample group consisted of athletes determined from the universe by the convenience sampling method. Three separate forms were directed to this sample group in order to collect data. These are; Personal Information Form, Sports Competition Rumination Scale and Sports Psychological Need Scale. The data obtained through all these forms were analyzed in SPSS (26th version) software. At this stage, in addition to descriptive statistics, t-test were used to determine the differences between the groups from parametric tests, while Pearson correlation were applied from relationship tests. As a result of the tests conducted through the relevant tests, significant results were reached depending on various parameters.