Ratlarda indometazin ile indüklenen gastrik ülsere karşı betaninin koruyucu etkilerinin araştırılması
The investigation of the protective effects betanin on indomethacin-induced gastric ulcer in rats
  1. Tez No: 950999
  2. Yazar: SERDAR BAYİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BOYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Betanin, gastrik ülser, indometazin, oksidatif stres, rat, Betanin, gastric ulcer, indomethacin, oxidative stress, rat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ratlarda indometazinle indüklenen ülser modelinde, betaninin mide dokusundaki koruyucu etkilerinin makroskobik, histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak değerlendirilmesi ve antioksidan/oksidan denge üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 48 adet Sprague Dawley erkek rat; kontrol, lansoprazol+indometazin (Lİ), indometazin (İ), betanin 100 mg/kg+indometazin (Bİ-100), betanin 200 mg/kg+indometazin (Bİ-200) ve betanin 300 mg/kg+indometazin (Bİ-300) olacak şekilde 6 gruba ayrıldı (n=8). Farklı dozlarda betanin oral gavaj ile uygulandı ve gastrik ülser tek doz 25 mg/kg indometazin ile indüklendi. Uygulamalardan 6 saat sonra anestezi altındaki ratlardan kan örnekleri ve ötanazi sonrası mide dokuları alındı. Bulgular: Dokulara ait antioksidan ve oksidan parametre sonuçları indometazin grubu ile karşılaştırıldığında, betanin verilen gruplarda süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri ve glutatyon (GSH) seviyeleri istatistiksel olarak yüksek, katalaz (CAT) aktiviteleri (Bİ-100 grubu hariç) ve malondialdehit (MDA) seviyeleri istatistiksel olarak düşük bulundu. Plazma örneklerinden yapılan ELISA analizleri sonucunda, indometazin grubu ile karşılaştırıldığında betanin verilen gruplarda COX-1 düzeyi istatistiksel olarak yüksek bulundu. COX-2, PGE2, TNF-α, IL-1α ve IL-6 düzeyleri istatistiksel olarak düşük bulundu. Mide dokularının patolojik değerlendirmesinde, indometazin grubunda yüzey epitellerinde çok şiddetli dejeneratif/nekrotik değişiklikler, şiddetli epitel hasarı ve kaybının görüldüğü, betanin gruplarının her birinin farklı derecelerde de olsa ülsere karşı etkili olduğu; en az doku hasarının Bİ-300 grubunda meydana geldiği görüldü. 100 mg/kg, 200 mg/kg ve 300 mg/kg betaninin sırasıyla %57,12, %74,21 ve %78,63 oranında anti-ülseratif etkisi olduğu tespit edildi. Sonuç: Bu çalışma ile deneysel indometazin ile indüklenen gastrik ülserde betaninin mide koruyucu etkilerinin olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the protective effects of betanin on gastric tissue macroscopicly, histopathologically and immunohistochemically and to investigate its effects on antioxidant/oxidant balance in the indomethacin-induced ulcer model in rats. Material and Methods: 48 male Sprague Dawley rats were divided into 6 groups (n=8); control, lansoprazole+indomethacin (LI), indomethacin (I), betanin 100 mg/kg+indomethacin (BI-100), betanin 200 mg/kg+indomethacin (BI-200), and betanin 300 mg/kg+indomethacin (BI-300). Betanin was administered at different doses via oral gavage, and gastric ulcer were induced using indomethacin at a single dose of 25 mg/kg. Six hours after the applications, blood samples were collected under anesthesia, and stomach tissues were harvested after euthanasia. Results: When compared to the indomethacin group, the tissue antioxidant and oxidant parameter results showed that superoxide dismutase (SOD) activities and glutathione (GSH) levels were statistically higher in the betanin-treated groups, while catalase (CAT) activities (except in the BI-100 group) and malondialdehyde (MDA) levels were statistically lower. According to ELISA analyses performed on plasma samples, the COX-1 level was found to be significantly higher in the betanin-treated groups compared to the indomethacin group, whereas COX-2, PGE2, TNF-α, IL-1α, and IL-6 levels were significantly lower. In the pathological evaluation of gastric tissues, the indomethacin group exhibited severe degenerative/necrotic changes in the surface epithelium, along with marked epithelial damage and loss. All betanin-treated groups demonstrated varying degrees of protective effects against ulcer formation, with the least tissue damage observed in the BI-300 group. The anti-ulcerative effects of betanin at doses of 100 mg/kg, 200 mg/kg, and 300 mg/kg were determined to be 57.12%, 74.21%, and 78.63%, respectively. Conclusion: This study concluded that betanin has gastroprotective effects on experimental indomethacin-induced gastric ulcer.